Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

papildināta- Piebalgs: Es neesmu kandidāts

Latvijas eirokomisārs Andris Piebalgs noraida publiski izskanējušo informāciju, ka viņš varētu atkārtoti kandidēt uz komisāra amatu. «Tas ir tīri teorētisks jautājums,» _Dienai _sacija A.Piebalgs, komentējot Pilsoniskās savienības aicinājumus visām koalīcijas partijām vienoties par A.Piebalga atkārtotu izvirzīšanu komisāra amatam.Viņš uzsvēra, ka vismaz divām koalīcijas partijām ir savi spēcīgi kandidāti. Tāpēc partijām atliek tikai vienoties un sagaidīt Lisabonas līguma ratifikāciju.«Es neesmu kandidāts,» _Dienai _uzsvēra A.Piebalgs.

Ja partijām neizdosies vienoties par ES komisāra amatam virzīto Jaunā laika (JL) līderi Solvitu Āboltiņu vai ārlietu ministru Māri Riekstiņu (TP), premjers Valdis Dombrovskis (JL) var izvirzīt partijām nepiederošu kandidātu, Dienai apstiprināja avoti valdībā. Kā viena no iespējamajām kandidātēm tiek minēta ES Statistikas biroja departamenta direktore Inna Šteinbuka. Citi JL koalīcijas partneri uzskata, ka jālūdz šo amatu atkārtoti ieņemt tagadējam enerģētikas komisāram Andrim Piebalgam.

To, kurš varētu būt Latvijas virzītais kandidāts, plānots apspriest nākamās nedēļas sākumā, sanākot kopā koalīcijā ietilpstošajām partijām. Iespējams, kandidāti tiks apspriesti valdības slēgtajā sēdē otrdien. JL šobrīd kā savu komisāra amata kandidāti izvirzījis S.Āboltiņu. Taču neoficiālās sarunās vairāki JL pārstāvji atzina, ka partijas līderei var traucēt nepietiekami plašās svešvalodu zināšanas, tāpat arī nespēja gūt citu partneru atbalstu. TP valdes ceturtdien oficiāli izvirzītā M.Riekstiņa piederība reitingos aizvien zemāk krītošajai partijai, kas tiek asociēta ar pēdējo gadu neveiksmīgo valsts politiku, var liegt iespēju viņam tikt pie šī amata.

"Mums ir jāvirza profesionāls komisāra amata kandidāts ar svešvalodu zināšanām un pieredzi darbā ar ES institūcijām un likumdošanu," sacīja premjera padomniece Elīna Melngaile. Tāpat svarīga ir nevainojama reputācija, ko neoficiālās sarunās valdībai norādījuši arī EK prezidenta Žozē Manuela Barrozo biroja cilvēki. E.Melngaile atteicās no komentāriem par to, vai V.Dombrovskim ir padomā kāds cits kandidāts, ja nebūs iespējams vienoties par abiem oficiāli izvirzītajiem.

Savukārt Pilsoniskās savienības vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka visām koalīcijas partijām būtu jāvienojas virzīt komisāra amatam A.Piebalgu. "Vajadzētu šinī brīdī, kad Latvijai ir nestabils vērtējums, izvirzīt kādu, kam ir autoritāte un kurš strādā Latvijas interesēs," saka Ģ.V.Kristovskis. Tāpat tas mazinātu politisko spriedzi starp valdības partijām, kas citādi cīnītos par šo amatu. Tiesa, galvenais šķērslis var būt fakts, ka A.Piebalgs ir stingri noraidījis iespēju atkārtoti kandidēt uz komisāra amatu. "Visai koalīcijai jārunā kopīgi un jāpārliecina Piebalgs," uzskata Ģ.V.Kristovskis.

Nogaidīt tikmēr izlēmušas divas pārējās koalīcijas partijas — TB/LNNK un ZZS. Tēvzemiešu līderis Roberts Zīle uzskata, ka būtu nepieciešams meklēt kādu ar politiku saistītu cilvēku, kam būtu daudzpusīgas prasmes, ne tikai ārlietu vai tieslietu pārzināšana, kā tas ir abiem oficiāli virzītajiem kandidātiem. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atzīst, ka vēlas, lai ieklausītos zaļo zemnieku viedoklī, taču viņi paši, ņemot vērā epopeju ar Ingrīdas Ūdres virzīšanu komisāra amatam pirms četriem gadiem, savus kandidātus nevirzīs.

Vairāki avoti Dienai apliecināja, ka viena no iespējamajām kandidātēm gadījumā, ja neizdodas vienoties par politiski virzītu personu, varētu būt bijusī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja I.Šteinbuka. Pašlaik viņa ir viena no augstāko amatu ES institūcijās ieņemošajām latviešu ierēdnēm. I.Šteinbukai par labu varētu runāt viņas zināšanas ES lietās, tekošā angļu, franču un vācu valodas prasme, kā arī labā reputācija. I.Šteinbuka Dienai atzina, ka viņu pagaidām neviens komisāra amatam nav uzrunājis. Taču viņa būtu pagodināta, ja šāds piedāvājums tiktu izteikts, un nopietni to pārdomātu.

Koalīcijas partijas ir vienisprātis, ka par kandidātu vajadzētu vienoties nākamnedēļ. Jo ātrāk tas tikšot izdarīts, jo lielākas iespējas cīnīties par sev tīkamākiem komisāra amata posteņiem. Lietuva komisāra amatam jau izvirzījusi finanšu ministru Aļģirdu Šemetu.

(papildināta ar A.Piebalga teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas