Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Pieļauj politisko tirgu ap augstiem ierēdņu amatiem

Netiek izslēgta politiska vienošanās par UR valsts galvenā notāra krēslu un atsevišķu ministriju valsts sekretāru rotēšanu. Oficiālās amatpersonu atbildes ir vienos vārtos. Nekādas slepenas politiskās vienošanās par ilgstoši vakanto Uzņēmumu reģistra (UR) valsts galvenā notāra vietu, kā arī par to, kas aizpildīs vakanto Tautas partijas (TP) kontrolētās Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra amatu un vai gaidāma citu ministriju valsts sekretāru rotācija, neesot.

Tāpat tiek noliegts, ka pastāv kāda vienošanās par izmaiņām TB/LNNK pārraudzītās Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska un ZZS paspārnē esošās Izglītības ministrijas (IzM) valsts sekretāra Mareka Gruškeviča (TP) tālākajās karjerās. Tiesa, neoficiāli atzīts, ka tieši saistībā ar šiem vakantajiem augstu ierēdņu amatiem risinās varas partiju politiskais tirgus, kurā galveno vijoli spēlē TP, bet pastarīša lomā ir — TB/LNNK. Pēdējai Saeimā ir tikai piecas deputātu vietas, un aizkulisēs atzīts, ka tēvzemiešus no varas koalīcijā var izslēgt, viņu vietu atdodot Jaunajam laikam (JL). Pamatu runām par politisko tirgu rada fakts, ka pirmdien beidzās TM atkārtotais konkurss uz UR vadītāja vietu, bet vakantajai FM valsts sekretāra vietai, pēc finanšu ministra Ata Slaktera (TP) jau iepriekš atzītā, tiek vērtēti vairāki kandidāti. Kā liecina neoficiālā informācija, kas ir _Dienas _rīcībā, iespējams, TP piedāvājusi tēvzemiešiem vienošanos, ka UR vadītāja amatu varētu ieņemt pērn caurkritušais tiesībsarga amata kandidāts, TP biedrs, LU Juridiskās fakultātes mācībspēks Ringolds Balodis. Savukārt TB/LNNK varētu aizrotēt ar oranžajiem saistīto M.Bičevski no TM valsts sekretāra uz vienu no divām TP kontrolētājām — Kultūras (KM) vai Finanšu — ministrijām. Gan tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), gan M.Bičevskis šīs ziņas dēvēja par spekulācijām. Abi uzsvēra, ka neviens ar viņiem ne par UR galvenā valsts notāra vietu, ne par TM valsts sekretāra amatu nav runājis. "Neesmu aicināts runāt ne par vienu no amatiem. Šobrīd ir daudz runu, vēl vairāk spekulāciju. Man nav pamata spriest, kā būtu, ja būtu. Laiks rādīs," runājot par pārmaiņām karjerā teica M.Bičevskis. Par UR vadītāja konkursu viņš nevēlējas izteikties, vien atzina, ka neko nezina par iespējamo R.Baloža izraudzīšanos. Arī G.Bērziņš teica, ka neko nezina un nav dzirdējis. Ministrs arī noliedza, ka ticies ar UR vadītāja vietas izpildītāju Helmutu Jauju, kas pieteicies atkārtotajā vadītāja konkursā, un pārrunājis viņa karjeru. Ar R.Balodi _Dienai _neizdevās sazināties, viņa tālrunis bija izslēgts.

M.Bičevskis gan nav vienīgais, ar ko saistās politiskais tirgus par ierēdņu rotāciju. No ZZS frakcijas priekšsēža Augusta Brigmaņa Dienai sacītā izriet, ka ZZS kā labāko FM valsts sekretāra kandidātu redz M.Gruškeviču. Lai arī A.Brigmanis to neatzina, nojaušams, ka iemesls tam, visticamāk, saistīts ar ZZS vēlmi "savā ministrijā" tikt vaļā no valsts sekretāra — TP biedra.

Šorīt intervijā Latvijas Radio finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) noliedza, ka būtu piedāvājis veikt kādas rotācijas saistībā ar vakanto valsts sekretāra vietu ministrijā. Viņš atzina, ka šobrīd viņam padomā ir trīs kandidatūras šim amatam, taču neatklāja to vārdus. Jautāts, vai trīs favorītu vidū ir M.Gruškevics vai M.Bičevskis, finanšu ministrs nenoraidīja viņu iespējas ieņemt šo amatu, bet Gruškevics "nav starp tiem trim".

Gan UR vadītāja, gan valsts sekretāra amati interesanti ne vien tāpēc, ka ir augstākie ierēdņu amati ar labu atalgojumu, bet galvenokārt ietekmes dēļ. Nereti tieši valsts sekretāri dēvēti par reālajiem ministriju vadītājiem. UR vadītājs nozīmi iegūst strīdīgās ar uzņēmumos veiktām izmaiņām saistītās situācijās.


(papildināta ar priekšpēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas