Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

papildināta - Policija atrisinājusi uzņēmēju slepkavību un Vaškeviča spridzināšanas lietu

Šā gada novembra beigās Lietuvas Republika izdevusi savus pilsoņus Latvijai, kuras mūsu tiesībsargājošās iestādes tur aizdomās par dalību smagos noziegumos - bijušā Muitas kriminālpārvaldes šefa Vladimira Vaškeviča auto spridzināšanu, kā arī uzņēmēju Aigara Lūša, Gata Aišpura un Genādija Peredeļska slepkavībām. Lietas izmeklēšanu policija nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, informē policija.

Lietā aizturēts arī viens Latvijas pilsonis, laikraksts Diena iepriekš vēstīja, ka tas ir uzņēmējs Mārtiņš Putniņš. Rīgas apgabaltiesā laikraksts uzzinājis, ka personai ar šādu uzvārdu marta vidū piemērots apcietinājums.

Jau vēstīts, ka 2007.gada februārī, Rīgā, kādā Slokas ielas mājas pagalmā tika nošauts uzņēmējs G. Peredeļskis, 2007.gada septembrī, Jēkabpilī, Rīgas ielā tika nošauts uzņēmējs G. Aišpurs, savukārt, 2008.gada janvārī Garkalnes novada Priedkalnē tika nošauts uzņēmējs A. Lūsis.  G. Aišpurs nodarbojās ar kravu pārvadājuma biznesu, divi pārējie ar gaļas pārstrādes biznesu. Savukārt V. Vaškeviča automašīnas spridzināšana notika 2007.gada maijā  Rīgā, Eksporta ielā, nodarot viņam smagus miesas bojājumus.

Laikraksts Diena iepriekš vēstīja, ka slepkavības varētu būt saistītas ar naudas atmazgāšanu. Pret M.Putniņa firmu bija sākts kriminālprocess par krāpšanos ar nodokļiem un naudas atmazgāšanu. Dažādos kontos arestētās summas sasniegušas pusmiljonu latu. Kaut firmas nosaukums netiek atklāts, laikraksts Diena minēja firmu Media Grupa, kuras vadītāju pērn notiesāja par krāpšanos ar pievienotās vērtības nodokli gandrīz miljons latu apmērā. Uzņēmuma atzari atiet uz uz nogalināto uzņēmēju A.Lūša un G.Aišpura firmām.

Dienas Bizness pērn rakstīja: 2006.gadā Finanšu policija uzlika arestus firmas kontiem. Arests uzlikts arī tiem finanšu līdzekļiem, kas atradušies firmas sadarbības partneru pārziņā - Talsu gaļa, Baltpas International, Niko un Jelgavas gaļas kombināts. Dažas firmas Finanšu policijai nepaklausīja un norēķinus tik un tā nokārtoja ar Media Grupa. Citas firmas naudu pārskaitīja valsts kasē - tai skaitā A.Lūsim piederošais Jelgavas gaļas kombināts un G.Aišpuram piederošā firma Niko. Pēc vairākkārtējiem firmas Media Grupa pārstāvju aicinājumiem norēķināties ar viņiem 2007.gada septembrī tika nošauts G.Aišpurs. Četrus mēnešus vēlāk savas mājas pagalmā arī 26 gadus vecais A.Lūsis.

Policija informē, ka šobrīd tiek pārbaudītas ziņas par apcietināto personu saistību ar  citām izdarītām slepkavībām Latvijas teritorijā.

Noziedzīgie nodarījumi kvalificēti pēc Krimināllikuma 118.panta “Par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos”, kas paredz sodu ar mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem un 233.panta “Par šaujamieroču, munīcijas, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu,  iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu”, kas paredz sodu ar brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem.

Ģenerālprokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks aģentūru LETA informēja, ka aizdomās turamajām personām apsūdzības jau uzrādītas. Katram no apsūdzētajiem nedaudz atšķiras apsūdzības kvalifikācija, bet tieši M.Putniņš tiek uzskatīts par noziegumu organizatoru.

Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis Latvijas Televīzijas raidījumā 100.pants trešdien teica, ka V.Vaškeviča slepkavības mēģinājuma motīvs bijusi viņa amatpersonas pienākumu pildīšana un darba veikšana saskaņā ar likumiem, ziņo LETA. Viņš pieļāva, ka tas varētu būt saistīts ar VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošo lietu.

Policija nesaista minēto lietu ar tā saukto Edgara Gulbja lietu, kas patlaban atrodas iztiesāšanā tiesā un kur E.Gulbis tiek tiesāts par V.Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājumu un dokumentu viltošanu.

(pievienotas pēdējās trīs rindkopas)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas