Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Purne: tas ir tikai pieņēmums, ka neindeksēs pensijas

Labklājības ministre Iveta Purne uzskata, ka “pensiju iesaldēšana” ir tikai pieņēmums un pagaidām nevar apgalvot, ka pavasarī pensiju indeksācija nenotiks, Dienai ministres viedokli darīja zināmu Labklājības ministrijas preses sekretāre Ilona Jurševska. Tas, vai pensijas tiks indeksētas 1.aprīlī, kā to paredz likums, būs atkarīgs no vairākiem ekonomiskajiem rādītājiem valstī, tādējādi to skaidri varēs pateikt tikai maijā.

Ja rādītāji būs tādi, kas pēc likuma liks paaugstināt pensijas un to nedrīkstēs darīt stingrā taupības režīma dēļ, nāksies mainīt likumu, par ko galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimas deputātiem. Ministrijā uzskata, ka valdības uzstādījuma, ka pensiju indeksācija nenotiks, nav bijis.

Atbildīgā ministre I.Purne 30.decembrī pēc tam, kad valdība jau bija sagatavojusi vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam, kurā minēta “pensiju iesaldēšana”, sarunā ar Dienu joprojām pensiju indeksāciju pavasarī vēl solīja.  Tāda valdības uzstādījuma neesot bijis, ka pensiju indeksācija nenotiks, uzskata I.Jurševska. Tāpēc LM vēl negatavo grozījumus likumā, kas nosaka, kad un kā veicama indeksācija.

Saskaņā ar likumu pensiju indeksācija notiek divas reizes gadā — 1.aprīlī un 1.oktobrī. Pavasarī indeksācija noteikta, ņemot vērā tikai patēriņa cenu izmaiņas, bet rudenī — patēriņa cenu pieaugumu un 50% no sociālās apdrošināšanas iemaksu algas summas reālā pieauguma valstī. Apdrošināšanas iemaksu alga ir tā alga, no kuras valstī tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Indeksācija ir paredzēta, lai kompensētu pensionāru pirktspējas samazināšanos inflācijas dēļ un nodrošinātu reālu mazāko pensiju pieaugumu.

Iespējams, ka nemaz nebūs likumīga pamata veikt indeksāciju, norādīja I.Jurševska.

Labklājības ministrijā neizpratni rada arī SVF vēstulē lietotais apzīmējums – pensiju iesaldēšana jeb a pension freeze (angļu valodas versijā), jo par iesaldēšanu runas nevarot būt, tikai par indeksāciju, norādīja I.Jurševska. Tas ir pavirši uzrakstīts, nenodalot būtiskas lietas, viņa saka. Diena arī pamanīja, ka vēstules angļu valodas versijā ir vairākas tabulas, kas latviskajā tulkojumā nav iekļautas.

Premjers Ivars Godmanis gan trešdien intervijā Latvijas radio vēlreiz uzsvēra, ka 2009.gadā pensiju indeksācija nenotiks. “Vairāk 2009.gadā pieaugumi nav paredzēti. Ja būs kādi ārkārtas cenu lēcieni, tad mums būs jāmeklē resursi citur, ja runa ir par apkuri vai elektrību,” teica I.Godmanis. Pēc viņa teiktā varēja noprast, ka likumīga pamata pensiju palielināšanai nebūs, jo, “ja algas samazinās, mums nav resursu, kā pensijas pieaudzēt”. Par panākumu viņš uzskata, ka atrasta nauda, lai pensionāriem no šī gada piemaksātu par nostrādātajiem gadiem, kam šogad novirzīti 83 miljoni, kā arī, samazinot algas “mēs panācām, ka tas neattiecas uz pensijām”.

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītāja Aina Verze gan uzskata, ka pensijas obligāti jāindeksē kā šobrīd paredzēts likumdošanā.


(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas