Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Riekstiņš: Medvedevs liek atcerēties aukstā kara bruņošanos

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva paziņojums, ka Kaļiņingradā varētu tikt izvietotas raķetes, ir vērtējama kā īpaša signāla sūtīšana trešdien ASV prezidenta amatā ievēlētajam Barakam Obamam, uzskata ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP). Pēc ministra domām, šādi izteikumi atsauc atmiņā “aizgājušo laiku bruņošanās gaisotni”.

“Es domāju, ka šis izteikums, tāpat kā daļa citu ar ārpolitiku saistīto izteikumu prezidenta Medvedeva runā, ir jāvērtē saistībā ar ASV prezidenta vēlēšanām. Te mēs varētu runāt par signāla sūtīšanu jaunievēlētajam prezidentam Barakam Obamam. Krievijas prezidenta runa tika pārlikta, un iekrita vienā dienā ar ASV prezidenta vēlēšanām. Krievijai un ASV ir atšķirīgi viedokļi. Latvijai ikdienas režīmā par šiem izteikumiem nebūtu jābaidās. Taču tiem, kas nodarbojas ar ārpolitiku un drošības politiku, tas būtu jāvērtē. Tas neveicinās vispārējo drošības klimatu Eiropā un jo īpaši šajā Eiropas daļā. Jāuzsver, ka ASV pretraķešu sistēma nav radīta ar mērķi apdraudēt Krievijas Federāciju. Taču tās atbildes solis atsauc atmiņā aizgājušo gadu bruņošanās sacensības gaisotni. Vienlaikus Medvedevs šodien piedāvāja runāt par jaunu Eiropas drošības arhitektūru. Man to ir grūti salikt kopā,” sacīja ārlietu ministrs.

Valsts prezidenta Valda Zatlera ārlietu padomnieks Valdis Pelšs uzskata, ka šādi izteikumi neveido savstarpējo uzticību reģionā un ved uz spriedzes palielināšanos. Tomēr šis Krievijas prezidenta paziņojums vairāk jāuztver kā žests, Dienai teica V.Pelšs.

Par gatavību izvietot līdzās Polijai un Lietuvai īsās darbības rādiusa raķetes Iskander, D.Medvedevs trešdien paziņoja savā pirmajā uzrunā tautai. Viņš uzsvēra, ka šī soļa mērķis esot “neitralizēt” plānoto ASV pretraķešu sistēmu, kas tiks izvietota Polijā un Čehijā. Viņš arī piedraudēja, ka elektroniski mēģinās bloķēt raķešu sistēmas darbību. “Tāpat mēs arī apsveram šim pašam nolūkam izmantot Krievijas floti,” sacīja Krievijas prezidents.

Šī bija pirmā D.Medvedeva uzruna pēc stāšanās amatā, tādēļ tai tiek pievērsta īpaša uzmanība. Lai arī Savienotās valstis uzsver, ka tās raķešu sistēmas vienīgais mērķis ir pasargāt sevi no tādām naidīgām valstīm kā Ziemeļkoreja, Maskava šāda bruņojuma izvietošanu savā bijušajā ietekmes sfērā uzskata par tiešo apdraudējumu. Komentējot D.Medvedeva izteikumus, Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvijai nevajadzētu bažīties par raķešu izvietošanu Kaļiņingradā. Taču esot arī skaidrs, ka tas neveicinās drošības klimatu reģionā.

D.Medvedevs trešdien vainoja "savtīgo" ASV ārpolitiku, kas esot izraisījusi Maskavas un Tbilisi konfliktu augustā. Viņš arī izteica ierosinājumu pagarināt valsts prezidenta un Krievijas parlamenta apakšpalātas jeb Valsts domes pilnvaru termiņu, raksta Reuters.

D.Medvedevs uzskata, ka Krievijas un Gruzijas konflikts jautājumā par separātisko Dienvidosetiju bija "ASV administrācijas augstprātīgā kursa, kas ienīst kritiku un dod priekšroku vienpusējai lēmumu pieņemšanai, rezultāts". "Konflikts Kaukāzā tika izmantots kā iegansts, lai uz Melno jūru nosūtītu NATO karakuģus un pēc tam steigā panāktu vienošanos par Amerikas pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu Eiropā, kas var izraisīt Krievijas pretreakciju," sacīja Krievijas prezidents, kura runa tika pārraidīta televīzijā un radio.

(papildināta - ar 3.rindkopu un eksperta A.Sprūda komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTS

Andris Sprūds, politologs

Kaļiņingradā jau šobrīd ir izvietotas raķetes, taču tās ir novecojušas. Nekur nav teikts, ka jaunās tiktu izvietotas ar kodolgalviņām. Tās ir īsā darbības rādiusa raķetes, kas var būt domātas nelielu sistēmu iznīcināšanai. Simboliski, ka savu runu viņš teica šodien, kad tika ievēlēts jauns ASV prezidents. Kaļiņingrada izsenis bijis Krievijas psiholoģiskais Trojas zirgs Eiropā. Tagad Krievija saka: ja jums ir pretraķešu sistēma, tad rēķinieties ar mūsu klātbūtni. Tas var ietekmēt atšķirīgi domājošas Eiropas valstis, kas varētu izdarīt papildus spiedienu uz Poliju un Čehiju, kurās plānots izvietot ASV pretraķešu sistēmu. Taču šis bija vienīgais drauds šajā runā, kopumā tā bija mērena. Netika minēti ne krievvalodīgie, ne priviliģētās zonas. Iespējams, Medvedevs un Putins saprot, ka no ekonomiskās krīzes neizbēgs.  Viņi nevar vērsties pret ārējo ienaidnieku, jo tas draud ar investoru aizplūšanu. Krievijas elite saprot, ka tās popularitāte bāzēta uz valstiskās vienotības, tai skaitā ārējā ienaidnieka meklēšanas. Taču ekonomiskās krīzes apstākļos tas var nākt atpakaļ kā bumerangs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas