Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Saeima noraida TP rosinātos Satversmes grozījumus

Saeima noraidījusi Tautas partijas (TP) rosinātos Satversmes grozījumus, kuri paredz tiesības parlamentam pašam sevi atlaist. Par ierosinājumu balsoja 42 deputāti, pret bija 44, bet atturējās četri deputāti.

Par ierosinājumu balsoja TP deputāti, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijā ietilpstošie deputāti no partijas Latvijai un Ventspilij Guntis Blumbergs un Gundars Daudze, četri deputāti no LPP/LC, kā arī divi no Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL) un lielākā daļa Saskaņas centra deputātu. Savukārt pret balsoja lielākā daļa ZZS deputātu, Jaunais laiks (JL) , Pilsoniskā savienība, Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, kā arī daži PCTVL un LPP/LC deputāti. Atturējās trīs deputāti no LPP/LC un Ainārs Latkovskis no JL.

Aicinot kolēģus atbalstīt TP ierosinājumu, deputāte Vineta Muižniece norādīja, ka šīs iniciatīvas "iemesls ir pārliecība, ka laikā, kad ir ekonomiskā un politiskā krīze, nepieciešami līdzekļi, ar ko to novērst", vēsta aģentūra BNS. Muižniece uzsvēra, ka līdz šim Satversmes grozījumu debatēs iecerētā forma par Saeimas atlaišanu referendumā ir pārāk dārga un TP priekšlikums ļauj šo situāciju risināt ekonomiskāk.

Turpretī PS deputāte Ilma Čepāne norādīja, ka neiekļautie nosacījumi rada pretrunīgas interpretācijas iespējas, piemēram, no likumprojekta netop skaidrs, kurā brīdī stājas spēkā grozījumos minētā pilnvaru termiņa saīsināšana. Līdz ar to ir iespējama situācija, ka parlaments lemj par pilnvaru termiņa saīsināšanu uz trim gadiem, bet turpina vēl strādāt, jo šis termiņš vēl nav iestājies. Nav arī skaidrs, kas būs šo lēmumu apliecinošais dokuments - pilnvaru termiņš tiks saīsināts ar Saeimas lēmuma projektu vai citādi, turklāt nav iekļauti nekādi ierobežojumi, cik bieži parlamentārieši var šādi rīkoties, raksta aģentūra BNS.

Arī partijas "Jaunais laiks" līdere Solvita Āboltiņa no tribīnes apliecināja frakcijas noraidošo pozīciju pret TP iniciatīvu. Viņa arī atgādināja, ka pie Valsts prezidenta joprojām atrodas 34 deputātu iesniegums ar aicinājumu atlaist šo Saeimu, aicinot TP šim lūgumam pievienoties, ja to uzskata par pareizu uzticības krīzes risināšanai.

"Es, protams, saprotu, ka partijai, kura valstī pārrauga finanšu sistēmu un kurai ir viens no labākajiem finanšu ministriem, ļoti rūp līdzekļu taupīšana," ironiski savos argumentos piekāpjoties TP minētajam par referenduma rīkošanas dārdzību, Āboltiņas sacīto citē aģentūra BNS.

Arī koalīcijas partneru pārstāvji bija visai kritiski izteikumos par pašatlaišanās ideju.

Jau vēstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija grozījumus neatbalstīja, taču atbilstoši Kārtības rullim Tautas partija rosināja to izskatīšanu parlamenta sēdē. TP likumprojekta anotācijā norāda, ka Satversme šobrī paredz parlamenta atlaišanas mehānismu, kurā prezidentam ir tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu. Ja tiek izmantots viss likumdošanā iespējamais laiks, tad no brīža, kad ierosināta Saeimas atlaišana, tās darbība var ilgt arī piecus mēnešus. Tas savukārt ir pārāk ilgs laika periods tajās reizēs, kad, politiskās krīzes vai citu ārkārtēju apstākļu dēļ, ir nepieciešama noteikta un efektīva rīcība, uzskata TP. Iesniedzēji piedāvā iekļaut Satversmē iespēju parlamentam saīsināt pašam savu pilnvaru termiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Atbildīgā komisija neatbalsta TP grozījumus Satversmē

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas