Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

papildināta - Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī

11.Saeimas vēlēšanas notiks šā gada 17.septembrī, otrdien nolēma Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Saeimas ārkārtas vēlēšanas izsludinātas, jo saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 23.jūlija referendumā tika atlaista 10.Saeima.

Līdz ar to deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana sāksies piektdien, 29.jūlijā, un ilgs līdz 18.augustam.

CVK sēdē otrdien arī apstiprināja oficiālos referenduma rezultātus – tautas nobalsošanā piedalījās 689 823 pilsoņi, un par 10.Saeimas atlaišanu nobalsoja 650 518 vēlētāji.

Referendumā piedalījušies 44,71% no balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita. Savukārt par Saeimas atlaišanu nobalsoja 94% referenduma dalībnieku jeb 42,17% no visu balsstiesīgo iedzīvotāju skaita. Pret Saeimas atlaišanu bijuši 37 829 jeb 5,48% balsotāju.

1476 jeb 0,21% no balsošanas zīmēm atzītas par nederīgām.

Ārzemēs uzskaitīti 7547 balsotāji, no kuriem par Saeimas atlaišanu bijuši 94,95% vēlētāju, bet pret – 4,92%.

Apstiprināts arī, ka bijis tikai viens iecirknis, kur pret Saeimas atlaišanu nobalsojuši vairāk nekā par, – tas bijis iecirknis Baltkrievijas pilsētā Vitebskā.

Satversme noteic, ka Saeimas atlaišanas gadījumā jaunā Saeima sanāk ne vēlāk kā vienu mēnesi pēc tās ievēlēšanas un tās pilnvaras izbeidzas pēc trīs gadiem nākamā novembra mēneša pirmajā otrdienā līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu.

Jau vēstīts, ka 23.jūlijā notika referendums par 10.Saeimas atlaišanu, ko 28.maijā ierosināja toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņa lēmums sekoja Saeimas 26.maija balsojumam, kurā tā nolēma neatļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. Zatlers šo balsojumu savā uzrunā nodēvēja par "sirēnu, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēja varu un tiesu varu". Viņš uzsvēra, ka jāsamazina oligarhu vara un naudas loma politikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas