Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta - Saeimas deputāti vērtēs, vai ģenerālprokurors jāapstiprina atklātā balsojumā

Ar vienas balss pārsvaru Saeima ceturtdien atbalstīja ierosinājumu nodot komisijām grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz apstiprināt ģenerālprokuroru atklātā balsojumā. Par bija 48 deputāti, pret - 44, atturējās trīs, bet nebalsoja Boriss Cilēvičs no Saskaņas centra (SC).Par grozījumu nodošanu komisijām balsoja SC, Jaunā laika (JL), PCTVL, PS deputāti, Jānis Lagzdiņš, kas pagaidām ir Tautas partijas (TP) biedrs, bet paziņojis par aiziešanu no tās, kā arī neatkarīgie deputāti Aigars Štokenbergs, Aija Barča un Dzintars Ābiķis.

Pret balsoja TP, LPP/LC, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un TB/LNNK deputāti. Atturējās Guntis Eniņš (ZZS), Oskars Kastēns (LPP/LC) un Karina Pētersone (LPP/LC).Deputātu iesniegtie grozījumi paredz noteikt, ka ģenerālprokuroru apstiprina, atlaiž vai atbrīvo no amata, balsojot atklāti.Juridiskās komisijas un TP frakcijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece, iebilstot pret grozījumiem, kas radītu izņēmumu vienai amatpersonai un vienai konkrētai situācijai, priekšlikuma iesniedzējiem sacīja: “Es saprotu, ka jūs gribētu radīt labu ziepju gabaliņu, kas nomazgā jūsu rokas, bet vai tik nebūs radīta dubļu pika, kuru jūs metat Saeimas sejā.”Viņa aicināja deputātus katru situāciju un katru piedāvājumu vērtēt sistēmiski un domāt nevis par īslaicīgiem kādas konkrētas situācijas risinājumiem vai kādas pašreizējas problēmas risinājumu, bet par to, kāda ir likumdošanas sistēma. Viņasprāt, Kārtības rullim jārisina ne tikai vienas personas jautājums. Kā norādīja V.Muižniece, likuma grozīšana konkrētas situācijas vai vienas personas dēļ būtu kļūda, un aicināja nerīkoties pārsteidzīgi. “Izdarot šo izņēmumu, tiek radīta deformācija,” teica deputāte, kas gan pieļāva, ka būtu jāsamazina aizklāto balsojumu skaits.Savukārt A.Štokenbergs minēja, ka pagājušajā nedēļā, kad Saeima, pretēji iepriekš izskanējušajiem solījumiem, tomēr neatbalstīja ģenerālprokurora amatā Jāni Maizīti, aizdomu ēna krita pār šo Saeimu. Viņš aicināja pēc iespējas ātrāk noņemt šo aizdomu ēnu. “Domāju, ka mēs visi, kas šai zālē atrodamies, gribam būt tiesīgi, godīgi, atklāti, paskatīties acīs jebkuram, kas mums uzdos jautājumu: “Kā jūs balsojāt par ģenerālprokuroru?” Un mehānisms, kā to panākt, ir atklāts balsojums.”

Politisko partiju apvienība Vienotība ceturtdienas vakarā nolēma aicināt Saeimā pārstāvētās partijas nekavējoties nodot Saeimas balsojumam un steidzamības kārtā pieņemt Vienotību veidojošo partiju Saeimas deputātu 19.aprīlī iesniegtos grozījumus Saeimas Kārtības rullī par ģenerālprokurora apstiprināšanu amatā, balsojot atklāti.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas