Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta - Šķēlem būs jāliecina digitālās TV tiesā

Rīgas apgabaltiesa pirmdien apmierināja prokurora Edvīna Piliksera lūgumu un uz kādu no turpmākajām tā dēvētās digitālās televīzijas (TV) tiesas sēdēm liecinieka statusā aicinās Tautas partijas līderi Andri Šķēli, noskaidroja Diena.lv.

Līdz ar to tagad tiesas rokās būs nosūtīt A.Šķēlem pavēsti par ierašanos Rīgas apgabaltiesā, kurā jau vairāk nekā gadu notiek digitālās TV lietas iztiesāšana. Pagaidām ir grūti pateikt, kad tieši tiesa lūgs A.Šķēli ierasties, lai liecinātu par no Gērnsijas varas iestādēm saņemtajiem materiāliem, kuri ļauj spriest, ka ekspremjers A.Šķēle bijis Gērnsijā izveidotā trasta Yew Tree Trast (YTT) dibinātājs un ka trasts, iespējams, bijis līdzdalībnieks vismaz divās ar digitālās TV ieviesēja britu pastkastītes firmas Kempmayer īpašniekiem saistītās ārzonu kompānijās.

TP līderis A. Šķēle atzina, ka dosies uz tiesu liecināt, tiklīdz būs saņēmis tiesas pavēsti un varēs saskaņot ierašanās tiesā laiku. "Katra Latvijas pilsoņa pienākums ir sniegt patiesas liecības, lai varētu nodibināt taisnību," atbildot uz Dienas jautājumu, vai apmeklēs tiesu, teica A. Šķēle. Jautāts, vai tas nozīmē, ka viņš tiesā paskaidros, kāpēc nodibinājis trastu, kurš iesaistīts Kempmayer ārzonā paslēpto firmu veidošanā un vai teiks taisnību, kāpēc kā šī trasta patiesā labuma guvēji minētas viņa meitas un šķirtā sieva, A. Šķēle vairākkārt tikai atkārtoja sacīto par katra pilsoņa pienākumu.

Nākamā tiesas sēde digitālās TV lietā paredzēta trešdien, taču uz to, visticamāk, A.Šķēle kā liecinieks vēl netiks uzaicināts.

E.Piliksers lūgumu tiesai uzaicināt A.Šķēli kā liecinieku pamatoja ar no Gērnsijas saņemtajiem dokumentiem, kurus tiesa izlēma pievienot lietas materiāliem. Tieši šie dokumenti ir pirmie, kas gana skaidri rāda, ka A.Šķēlem, visticamāk, bijusi tieša saistība ar Kempmayer, savukārt viņa šķirtā sieva un meitas, iespējams, bijušas A.Šķēles izveidotā trasta patiesā labuma guvējas.

Ar digitālās TV lietu saistītu zinātāju vērtējumā A.Šķēle, visticamāk, nepievienosies 20 digitālās TV lietā apsūdzētajiem, jo šīs lietas izskatīšanā viņam ir liecinieka statuss. Tiesa, prognozes par to, vai A.Šķēlem nekad netiks uzrādīta apsūdzība, ir pretrunīgas. Prokuratūra aizvien turpina izmeklēt no digitālās TV lietas 2007.gada rudenī izdalītu kriminālprocesu, kurā tiek skaidroti Kempmayer patiesie īpašnieki. No Gērnsijas saņemtie dokumenti, kas tagad pievienoti lietai, bija vieni no būtiskākajiem pierādījumiem, kāpēc tika izlemts sākt atsevišķu kriminālprocesu.

Kriminālprocesā, kas joprojām atrodas prokuratūrā, pieprasīti tiesiskās palīdzības lūgumi vēl no vairākām citām ārzonām.

Laikraksts Diena iepriekš rakstīja, ka izmeklēšanā līdz šim noskaidrotais ļauj secināt: A.Šķēle savu iespējamo saistību ar digitālās TV lietu un Kempmayer patiesā labuma guvējiem ir paslēpis treknā ārzonu firmu un trastu sīpolā.

10.jūnijā sarunā ar žurnālistiem A.Šķēle apstiprināja, ka ir YTT dibinātājs, taču noliedza, ka viņa ģimene ir patiesā labuma guvēja. Viņš gan atteicās skaidrot, kādēļ trasts dibināts. Uz vairākkārtīgiem jautājumiem, vai trasts dibināts saistībā ar Kempmayer projektu, Latvijas kuģniecības privatizāciju, vēja parka projektu Grobiņā, politiķis atbildēja ar lakonisku "nē".

Saņemtie dokumenti un Gērnsijas grāmatveža Maikla Neigla Gērnsijas varasiestādēm sniegtās liecības ļauj secināt, ka ārzonu firmas A.Šķēle un viņa advokāts Jānis Loze, iespējams, izmantojuši ne tikai, lai Kempmayer aizsegā realizētu daudzus miljonus vērto digitālās TV projektu, bet arī saistībā ar valsts a/s Latvijas kuģniecība privatizāciju un Grobiņas vēja parka īstenošanu.

Digitālās TV lietā uz apsūdzēto sola sēž vairākas A.Šķēlem pietuvinātas personas, viņu vidū par A.Šķēles labo roku dēvētais finansis Harijs Krongorns, viņa bijušais advokāts J.Loze un bijušais runasvīrs Jurģis Liepnieks.

(papildināta ar 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas