Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - ST neattaisno leikēmijas slimnieces cerības

Satversmes tiesa atzinusi, ka valsts zāļu kompensācijas kārtība atbilst Satversmei. ST zāļu kompensēšanas kārtību vērtēja pēc Administratīvās tiesas lūguma, kas uz laiku ir apturējusi leikēmijas slimnieces Irinas Salovas prasības izskatīšanu. 32 gadus vecā sieviete ir pirmā, kura valstij lūdz pilnībā kompensēt viņas dzīvībai svarīgās zāles, kas nav apmaksājamo medikamentu sarakstā.   

Administratīvajā tiesā apstrīdētas normas, kas nosaka, ka pacientam noteiktos gadījumos tiek kompensēti zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumi, bet ne vairāk kā 10 000 latu apmērā 12 mēnešu periodā. Ja paredzamie izdevumi ir lielāki, tiek noteikts kompensācijas limits par vienu zāļu iepakojumu, starpību sedz pacients.

Kā iepriekš pauda I.Salovas advokāts Lauris Liepa, šobrīd MK noteikumos manāma pretruna: tur noteikts, ka zāles kompensējamas visiem pēc vienlīdzības principa, taču 12.nodaļā noteikts ierobežojums — 10 000 Ls gadā vienam pacientam.

Paciente lūdz, lai valsts 100% apmērā kompensē izdevumus par zālēm, šobrīd, kā ziņo LETA, I.Salova saņem kompensāciju 22% apmērā no zāļu vērtības. Starpība esot lielāka par diviem tūkstošiem latu. Prasībā tiesai pamatots, ka pacientei izveidojusies rezistence pret lētākām zālēm, kuru iegādes izdevumi tiek kompensēti pilnā apmērā, tādēļ dārgāko zāļu lietošana esot vienīgā alternatīva. I.Salova lieto zāles Sprycel. Viena tablete maksā 62 latus. Dienā viņai vajag divas, tātad tie ir 124 lati.

ST vērtēja Ministru kabineta noteikto kārtību ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensēšanai, kā arī to atbilstību Satversmes 91.pantam, kas nosaka, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

ST atzina, ka līdzšinējā zāļu izdevumu kompensēšanas kārtība ir pamatota un vērsta uz to, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu ierobežotos resursus un sniegtu palīdzību pēc iespējas vairāk cilvēkiem.

ST atzinusi, ka valsts nevar pilnībā uzņemties atbildību par indivīda iespējām sasniegt visaugstāko veselības līmeni. Arī starptautiskā cilvēktiesību normu piemērošanas prakse neuzliek valstij par pienākumu nodrošināt nepieciešamās zāles ikvienam bez maksas. Zāļu nodrošināšanas pienākuma apjoms ir atkarīgs no valsts rīcībā esošajiem resursiem. Līdzekļu piešķiršana vienai pacientu grupai vienlaikus nozīmē to, ka citai pacientu grupai šie līdzekļi tiek liegti. Tāpēc faktiski ikvienai valstij nākas saskarties ar grūto uzdevumu sadalīt resursus un līdz ar to noteikt, kam, kādos apstākļos un kāda veida ārstēšana tiks apmaksāta, teikts tiesas spriedumā.

(papildināts viss teksts)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Pilns Satversmes tiesas spriedums 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas