Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Tiesību eksperti: grozījumus var sagatavot līdz gada beigām

Saņemot no Valsts prezidenta Valda Zatlera Satversmes grozījumu priekšlikumus un uzdevumu likumprojektu pieņemt rudens sesijas laikā, daudzi koalīcijas politiķi pauduši pārliecību, ka tam nepieciešams ilgāks laiks, turklāt nevajagot ar tik nopietnu projektu rīkoties sasteigti. _Dienas _aptaujātie konstitucionālo tiesību eksperti gan norāda, ka juridiski noformulēt Satversmes grozījumus nav laikietilpīgs process, tomēr problēmas radīšot nespēja vienoties par grozījumu saturu.

Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kūtris uzskata, ka prezidenta izveidotā Konstitucionālo tiesību komisija izanalizēja nepieciešamās izmaiņas Satversmē un sniedza savu atzinumu, līdz ar to nevajadzētu būt strīdiem par to, kādi labojumi veicami valsts pamatlikumā, jāvienojas vien par formulējumu. Kā G.Kūtris pastāstīja Dienai, “jebkuru likumu var uzrakstīt ātri, ja speciālisti ķeras klāt un strādā, arī Satversmi”. Tāpēc, pēc viņa vārdiem, nevajadzētu rasties problēmām ar grozījumu sagatavošanu prezidenta norādītajā termiņā. G.Kūtris gan atzina, ka katru likumu var arī novilcināt. “Procesu var iekavēt diskusijas par to, kas būtu vai nebūtu jāiekļauj Satversmes grozījumos,” tā G.Kūtris.

Savukārt bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš Dienai atzina, ka Satversmes grozījumu tapšanā viss ir atkarīgs no politiķiem, jo prezidents nav iesniedzis Saeimā konkrētu likumprojekta formulējumu. “Juridiskā formulējuma slīpēšana speciālistiem aizņemtu ne vairāk kā vienu nedēļu,” sacīja A.Endziņš. Viņš tomēr pauda viedokli, ka 9.Saeima Satversmes grozījumus nespēs pieņemt, jo paredzamas milzīgas diskusijas starp pozīcijas un opozīcijas deputātiem.

Konstitucionālo tiesību komisijas loceklis, Rīgas Juridiskās augstskolas lektors Mārtiņš Mits piekrita tam, ka diskusijas par Satversmes grozījumiem varētu aizņemt ilgāku laika periodu. "Taču grozījumu redakcijas izstrādāšanai vajadzīgs pavisam īss laiks," viņš teica. M.Mits ir pārliecināts, ka kvalitatīvus Satversmes grozījumus var pieņemt jau līdz gada beigām, kā to vēlējies V.Zatlers. "Turklāt prezidenta izveidotā komisija šim nolūkam formulējusi precīzas vadlīnijas," piebilda M.Mits.

Arī Konstitucionālo tiesību eksperte, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektore Anita Rodiņa "neredz objektīvus apstākļus, kas varētu kavēt Satversmes grozījumu pieņemšanu Saeimā". Viņasprāt, deputātiem nevajadzētu novilcināt likumprojekta izstrādāšanu, īpaši ņemot vērā to, ka viņu rīcībā ir gan konkrēta prezidenta iniciatīva, gan plašāks viņa izveidotās komisijas pētījums šajā jomā.

Ja būtu politiskā griba, grozījumus Satversmē, dodot tautai tiesības rosināt parlamenta atlaišanu, būtu iespējams pieņemt jau līdz Ziemassvētkiem, intervijā "LETA video" sacījis Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs Egils Levits. Viņš uzskata, ka Saeimai, izstrādājot minētos grozījumus, nevajadzētu aprobežoties tikai ar tautas tiesībām atlaist parlamentu. Grozot Satversmi, prezidentam jāatvēl arbitra loma, paplašinot viņa pilnvaras.

Diena jau rakstīja, ka Saeimā ir izveidota apakškomisija Satversmes grozījumu sagatavošanai, bet konkrēti termiņi šim mērķim netika noteikti. Lai Satversmes grozījumi tiktu pieņemti, par tiem jānobalso divām trešdaļām no Saeimas deputātiem.

(papildināta ae E.Levita viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas