Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - TP pārstāve lūdz izvērtēt Pabrika preses sekretāra rīcības ētiskumu

Ziņu aģentūra LETA atzīst, ka žurnālists ir pārkāpis ētikas normas, tomēr, viņuprāt, sižeta saturu tas nav ietekmējis. Sižets ir objektīvs un autors tajā nav paudis savu personisko viedokli, uzskata LETAvideo redaktors Romans Šklenniks.

“Mēs atzīstam, ka tas ir ziņu aģentūras LETA ētikas kodeksa pārkāpums, turklāt, Uldis Birziņš mūs neinformēja par savu darbību saistībā ar SCP. Par to viņš saņems attiecīgu sodu,” notikušo komentēja LETAvideo redaktors. Viņš stāsta, ka R.Birziņš Pabrika preses sekretāra pienākumus pērn dažus mēnešus pildījis sabiedriskā kārtā un naudu par to viņš nav saņēmis. Patlaban viņš vairs nav Pabrika preses sekretārs, kā arī nav SCP biedrs.

Aģentūras LETA ētikas kodekss nosaka, ka LETA ir no politiskām partijām, kustībām, biznesa apvienībām, reliģiskām organizācijām un citām interešu grupām neatkarīga organizācija, kuras produkti nedrīkst tikt izmantoti kādu politisku, ekonomisku vai reliģisku uzskatu propagandēšanai vai mērķu sasniegšanai.

Jau vēstījām, ka Žurnālistu savienībā ir vērsusies Tautas partijas (TP) Jaunatnes organizācijas pārstāve Sarmīte Kolāte, lūdzot izvērtēt, vai žurnālista U.Birziņa rīcība ir profesionāla un atbilst ētikas normām, ja viņš, pārstāvot politisko spēku, veido arī sižetu par labu tam. Vēstulē savienībai TP pārstāve norādījusi, ka Birziņš vienlaikus darbojas gan kā Sabiedrības citai politikai (SCP) pārstāvja Arta Pabrika preses sekretārs, paužot šīs politiskās organizācijas viedokli, gan arī veido sižetus TV 24, LETAvideo.

"Birziņa kungs ir arī autors sižetiem, kur nevar skaidri un saprotami nošķirt autora personīgo viedokli no viņa pārstāvētās politiskās organizācijas viedokļa," norādījusi S.Kolāte, kā piemēru minot sižetu "Pabriks - Segliņš amatu saglabās", kas ziņu aģentūras LETA video versijā publicēts 14.janvārī plkst. 13.33. Sižetā Birziņš intervējis Pabriku. "Uzskatu, ka šāda situācija ir nepieļaujama, tā diskreditē gan konkrēto mediju, gan ir apkaunojums Latvijas preses kā neatkarīgas institūcijas tēlam," uzsvērusi vēstules iesniedzēja.

Tikmēr A.Pabriks Birziņa darbībā neredz pretrunas. Deputāts aģentūrai BNS pliecināja, ka Birziņš oficiāli neieņem partijas vai viņa personīgā sekretāra amatu. Uz jautājumu, vai, pārstāvot partiju vai pat esot biedra statusā, būtu korekti turpināt veikt žurnālista pienākumus, Pabriks pauda pretrunīgu nostāju.

"Tas īsti nebūtu labi... No otras puses - tas nav arī aizliegts. Jābūt skaidri redzamam, vai žurnālists pārstāv kādu partiju vai darbojas kā neatkarīgs speciālists," prātoja tautas kalps, vienlaikus paužot pārliecību, ka arī ētikas principi nav pārkāpti, jo Birziņš nav slēptā formā mēģinājis ietekmēt sabiedrības viedokli par partiju.

"Cik saprotu, ka tās relīzes, ko viņš gatavojis - tur jau nav teikts, ka Pabriks ir labs, bet gan tikai atreferēts politiķu teiktais. Viņš nav kā žurnālists izmantojis savas pilnvaras, lai ietekmētu sabiedrisko domu," piebilda deputāts, vienlaikus arī izsakot minējumu, ka šis jautājums aktualizēts konkurentu raizēs par savu biedru lojalitāti. Pabriks norādīja, ka Birziņš iepriekš bijis Tautas partijas biedrs, tādēļ tagad tiekot uzraudzīts.

S.Kolāte vēstuli nosūtījusi Latvijas Žurnālistu savienības valdes priekšsēdētājam Jurim Paideram.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas