Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Uzliks nodokli dienesta auto, ja to lietos privātām vajadzībām

No nākamā gada par darba devējam piederošo automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām nodokļa slogs mēnesī būs 81 lats. Šobrīd esošā ceļazīmju sistēma tiks atcelta, Latvijas televīzijas 100.pantā apstiprināja finanšu ministrs Einars Repše (JL). Ja darbinieki gribēs izmantot dienesta automašīnu personiskām vajadzībām, tad tiks uzskatīts, ka darbinieks vai darbinieki ir saņēmuši papildus labumu un no 150 latiem tiks paņemts nodoklis, klāstīja ministrs. Ja privātām vajadzībām dienesta auto lietos vairāki cilvēki, tad nodoklis tiks dalīts uz visiem.

E.Repše sacīja, ka šis nodoklis attieksies arī uz viņu, lai arī viņš cenšas nebraukt ar dienesta auto privātās lietās. Taču viņš uzskata, ka braucieni uz darbu un vakarā uz mājām, ir privātas vajadzības. Domāju, ka jā, ministrs atbildēja uz šo jautājumu. "Šaubīgā gadījumā es to tulkošu par labu valstij."

"Būs inteliģenti jāuzraksta Ministru kabineta noteikumi, kad cilvēks brauc darba vajadzībās un kad personiskās. Izstrādāsim noteikumus, Igaunijā tas ir atrisināts," pārliecību pauda E.Repše.

Jau vēstījām, ka iecerēts no darbinieka apliekamā ienākuma par dienesta auto lietošanu papildu atskaitīt 44.90 Ls, kuros ietilps iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) 23% apmērā un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas 9% apmērā. Atlikušos 36.14 Ls no kopējā 81 lata lielā nodokļu sloga segs darba devējs. To Db.lv iepriekš skaidroja Finanšu ministrijas Komunikāciju departamenta direktore Baiba Melnace. Šī summa aprēķināta no 150 Ls, kas noteikti par ieguvumu. Ja darba devējam piederēs dienesta automašīnas, tad nevis Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs jāpierāda, ka darbinieki tās privāti nelieto, bet gan uzņēmumam jāpārliecina VID, ka šīs automašīnas privāti netiek lietotas.

No šī papildu nodokļa valsts budžetā nākamgad paredzēts ieņemt 38.4 milj. Ls.

Darba devēji netiks šķiroti un jaunais nodoklis tiks piemērots gan privātajā sfērā, gan valsts iestādēm.

Tikmēr, kā vēsta db.lv, Starptautiskā Valūtas fonda eksperti apšaubījuši, vai Latvijai izdosies iekasēt plānoto nodokļa summu no šī jaunā nodokļa. To Db atzina Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dāvids Tauriņš.

(papildināta ar E.Repšes teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas