Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Papildināta - Valdība ārkārtas sēdē vienojas par valsts budžeta izdevumiem nākamajiem trim gadiem

Valdība pirmdien konceptuāli vienojās par valsts budžeta bāzes izdevumiem 2012.-2014.gadam, žurnālistiem pēc valdības sēdes pavēstīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Pēc viņa teiktā, ir panākta vienošanās par visām galvenajām pozīcijām budžeta bāzes izdevumiem nākamajiem trim gadiem. Vilks pauda gandarījumu, ka ministrijas ir saprotošas un netiek pieļauta bāzes izdevumu paaugstināšana, ņemot vērā, ka Latvija virzās uz eiro ieviešanu 2014.gadā un tādējādi nepieciešams zemāks budžeta deficīta līmenis.

Vienlaikus Vilks atzina, ka daudzās jomās izdevumiem būtu jāpieaug, taču, tā kā pašlaik šādas iespējas ir limitētas, tiks noteikti atsevišķi prioritārie virzieni. Pēc viņa minētā, lielākoties izdevumi varētu pieaugt sfērās, kur pieaug cenas, vai jomās, kur iepriekš ir atlikti kādi projekti, piemēram, ceļu būvniecībā. Labklājības jomā savukārt jāizvērtē tā dēvētā simts latu programma - darba praktizēšana pašvaldībās ar stipendiju - un iespējas, kā to transformēt. Citās jomās pieaug izdevumi, piemēram, degvielas cenas, klāstīja ministrs.

Vilks vērsa uzmanību uz to, ka atsevišķās jomās valsts izdevumus arī varētu aizstāt ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem. Tiks pārvērtētas arī izglītības programmas. "Strukturālās reformas turpinās," viņš piebilda.

Atbildot uz jautājumu par 2012.gada valsts budžeta deficīta līmeni un to, ka aizdevēji vēlētos to redzēt mazāku par noteiktajiem 3% no iekšzemes kopprodukta, finanšu ministrs apliecināja, ka aizdevēji vēlētos redzēt, ka līdz eiro ieviešanai Latvijā budžetā būtu mazāks deficīts, taču Latvija turpina pildīt programmā noteikto. "Konsolidācijas apmērs [nākamgad] ir mazāks nekā bijis jebkurā no iepriekšējiem gadiem," norādīja Vilks un uzsvēra, ka valstī ir daudz izdarīts un arī ekonomikas rādītāji uzlabojas.

"Mēs turēsimies pie programmas," viņš sacīja un piebilda, ka pirmais nākamā gada budžeta konsolidācijas apmērs varētu būt zināms tuvākajā laikā, bet precīzs apmērs būs zināms augustā. Vilks arī minēja, ka aizdevēju programmā paredzētā budžeta konsolidācija 270 miljonu latu apmērā ir noteikta, ņemot vērā pagājušā gada oktobra novembra datus, taču tagad ir jāvērtē pašreizējā situācija. Tādējādi konsolidācijas apmērs mainīsies gan aprīlī, gan augustā, un 2012.gada budžeta konsolidācijas apmēram būtu jābūt mazākam, viņš pastāstīja.

Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace aģentūrai BNS pavēstīja, ka valdība pirmdien arī uzdeva FM precizēt bāzes izdevumu aprēķinus vairākās pozīcijās, piemēram, ES fondu apguvei paredzēto līdzekļu apmēru un ar sociālās drošības tīkla turpināšanu saistītiem pasākumiem, piemēram, piecgadīgo un sešgadīgo bērnu mācībām.

Melnace vērsa uzmanību uz to, ka valsts budžeta bāzes izdevumi ir tāds finansējuma apmērs, kas nodrošina valsts funkciju izpildi nemainīgā līmenī, un uz tiem tiek attiecināta turpmāka izdevumu samazināšana - konsolidācija. Pēc tam, ņemot vērā bāzes izdevumus un konsolidācijas apmēru, tiek aprēķināts maksimāli pieļaujamais valsts budžeta izdevumu kopapjoms un izdevumu apmērs katrai ministrijai un citai centrālajai valsts iestādei, viņa paskaidroja.

Saskaņā ar sniegto informāciju FM iesniegtais bāzes izdevumu aprēķins, kurš vēl tiks precizēts, paredzēja, ka valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2012.gadam būs 3,017 miljardu latu apmērā, kas ir par 290,9 miljoniem latu jeb 8,8% mazāk nekā apstiprinātie izdevumi 2011.gada valsts budžeta likumā. Valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2013.gadam aprēķināti 2,776 miljardi latu un 2014.gadam – 2,69 miljardi latu, kas attiecīgi ir samazinājums par 8% un 3%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi 2012.gadam aprēķināti 1,415 miljardu latu apmērā, 2013.gadam – 1,4 miljardu latu apmērā un 2014.gadam – 1,264 miljardu latu apmērā. 2012.gada valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi salīdzinājumā ar 2011.gada valsts budžeta likumā paredzētajiem attiecīgi samazināti par 20 miljoniem latu jeb 1,4%, savukārt vēlāk tie sarūk attiecīgi par 1% un 9,7%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

FM informēja Ministru kabinetu arī par nesaskaņotajiem ministriju papildu finansējuma pieprasījumiem pamatfunkciju īstenošanai – 2012. gadā par 107,85 miljoniem latu, 2013.gadā – par 118,76 miljoniem latu, 2014.gadā – par 113,9 miljoniem latu, klāstīja Melnace un piebilda, ka precizētie bāzes izdevumu aprēķini tiks ievietoti ministrijas mājaslapā. 

2012.gada budžeta projektu Ministru kabinets iesniegs Saeimā līdz šā gada 1.oktobrim. Latvijas vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka 2012.gadā budžeta deficīts nevar pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta.

(papildināts ar Finanšu ministrijā sniegto informāciju)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas