Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Valdībai divi varianti par māmiņu algu samazināšanu

Gatavojot budžeta grozījumus, Labklājības ministrija (LP) piedāvā vecāku pabalstus jeb tā saukto māmiņu algu samazināt strādājošiem vecākiem par 50%. Par šādu priekšlikumu informēja ministrs Uldis Augulis (ZZS). Taču vienlaikus viņš norādīja, ka valdībā, diskutējot par sociālo izdevumu samazināšanu, izskanējis arī priekšlikums ierobežot māmiņu algas apmēru, nosakot pabalsta griestus. U.Augulis sacīja, ka atbalsta samazinājumu strādājošajiem vecākiem, taču LM izskatīšanai valdībā sagatavos abus variantus un valdības kompetencē būs izlemt, kuru no tiem atbalstīt.

Finanšu ministrs Einārs Repše (JL) uzskata, ka griestu noteikšana ir “optimāls variants”, vienlaikus viņš uzsvēra, ka griestus nevar noteikt par zemu. E.Repše lēsa, ka var diskutēt par māmiņu algas "griestiem", kuriem, viņaprāt, nevajadzētu būt mazākiem par 400 latiem. Mehānismu, kā tagad izmaksā māmiņu algas, viņš novērtēja pozitīvi, sakot, ka tas ir “nesis augļus”. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) komentēja, ka pagaidām ir pāragri runāt par kādu no variantiem. Par to vēl tiks diskutēts, kad LM būs sagatavojusi aprēķinus.

Pagaidām nav skaidrs, kad izmaiņas varētu stāties spēkā. Nozares ministrs U.Augulis pieļāva, ka samazinājumu varētu ieviest septembrī.  Ministrs arī informēja, ka pagaidām netiek plānots, ka tiks dalītas māmiņu un tētiņu algas. “Mēs nevaram dalīt pēc dzimumiem.” Tas ļauj secināt, ka valdība ir atteikusies no idejas māmiņu algu liegt saņemt arī tēviem.

LM sociālie izdevumi šogad ir jāsamazina par 31 miljonu latu. E.Repše un V.Dombrovskis uzsvēra, ka pensijas netiks samazinātas

Diena.lv jau rakstīja, ka finanšu ministrs, iepriekš runājot par budžeta grozījumiem pauda uzskatu, ka pēdējos gados vecāku pabalsts “pārvērties par tētiņu algām”, jo vecākiem ļauts izvēlēties no kura ienākumiem pabalstu aprēķināt. LM Dienu.lv iepriekš informēja, ka vecāku pabalstu šā gada martā saņēma 17 594 cilvēki, no kuriem 9723 bija sievietes, bet 7871 vecākupabalsts tika aprēķināts pēc tēva algas.

Savukārt organizācija Māmiņu klubs nākusi klajā ar pētījuma rezultātiem, kas liecina, ka 62% ģimeņu Latvijā neatbalsta finanšu ministra priekšlikumu turpmāk māmiņu algu saņemtu tikai māmiņas. 8% uzsvēruši, ka atbalsta izmaiņas ar nosacījumu, ka tas reāli spēs glābt valsti no bankrota.

(papildināts viss teksts)




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas