Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

papildināta - Visi Saeimā ievēlētie ZRP deputāti atbalstījuši SC iekļaušanu valdībā

Visi parlamentā ievēlētie Zatlera Reformu partijas (ZRP) ievēlētie deputāti pilnībā atbalstījuši Saskaņas centra iekļaušanu valdībā. 

Svētdien vēlu vakarā ZRP valdes ārkārtas sēdē 18 klātesošie deputāti ar saviem parakstiem un četri klāt neesošie mutiski apliecināja atbalstu 1.oktobra valdes lēmumam par SC aicināšanu valdībā. Kā norādīja ZRP pārstāve Daiga Holma, "klātesošie apliecināja, ka pilnībā uzticas Valda Zatlera vadībā īstenotajai ZRP dalībai valdības veidošanas procesā".

ZRP uzskata, ka SC ir jāstrādā valdībā

"Piedaloties Saeimas ārkārtas vēlēšanās, ZRP apsolīja aizstāvēt un īstenot reformas un veidot tiesisku valsti un saliedētu sabiedrību. Vēlēšanās ZRP guva nepārprotamu mandātu rīcībai valdībā, lai īstenotu nospraustos mērķus. Mēs apzināmies, ka izšķiršanās par valdības koalīcijas sastāvu ir liela atbildība, un jebkurš šāds lēmums nav nedz viegls, nedz vienkāršs," izplatītajā paziņojumā uzsver ZRP.

Pēc 11.Saeimas vēlēšanām ZRP īstenoja pilnīgi jaunu praksi koalīcijas sarunu veidošanai, norāda ZRP. "Esam veltījuši divas nedēļas, diskutējot par koalīcijas iespējām valdībā īstenot partiju priekšvēlēšanu programmas. Šajā konsultāciju gaitā esam sasnieguši būtisku progresu un varam konstatēt sekojošo. ZRP neapšaubāmi atzīst, ka Vienotība ir tuvākais ideoloģiskais partneris ar pieredzi valsts pārvaldē un daudziem saskarsmes punktiem mūsu programmās. Vienlaikus ZRP apzinās, ka mūsu izvirzītie reformu plāni ekonomikas, politiskās sistēmas, izglītības un citās jomās ir īstenojami tikai ar plaša vairākuma atbalstu Saeimā."

Sarunu rezultātā ZRP secinājusi, ka daļu programmatisko uzstādījumu ir iespējams vienlīdz labi īstenot koalīcijā ar Nacionālo apvienību un SC. Vienlaikus vairākos nozīmīgos jautājumos pastāv atšķirīgas iespējas. ZRP ekonomikas un izglītības programmas sadaļas esot daļēji iespējams īstenot koalīcijā ar Vienotību un Nacionālo apvienību, taču pilnvērtīgas reformas ir iespējamas plašākā koalīcijā. Savukārt vienas no prioritārajām ZRP programmas sadaļām – politiskās sistēmas reformas un sabiedrības saliedētības principus būtu iespējams īstenot tieši koalīcijā ar SC, norāda ZRP. 

"ZRP vienmēr ir paudusi, ka mūsu mērķis ir Latvija kā stipra un tiesiska nacionāla valsts. Tāpēc sarunu gaitā esam ievērojuši jau iepriekš pasludinātos priekšnosacījumus sadarbībai ar Saskaņas centru: Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika. Mēs sagaidām neatgriezeniskus soļus no Saskaņas centra, kas skaidri apliecinās lojalitāti Latvijas valstij. Aizstāvot šīs pozīcijas sarunās ar Saskaņas centru, konstatējām šī politiskā spēka pausto gatavību konstruktīvi atbildēt uz šiem jautājumiem. Saskaņas centram jāatbrīvojas no interfrontes un komunistiskās partijas rēgiem, tāpat kā citām partijām jāatbrīvojas no iekšējā ienaidnieka meklēšanas," norāda ZRP.

"Atcerēsimies, ka tieši etniskā sašķeltība ir kalpojusi par ideālu vidi oligarhiskajiem grupējumiem, izzogot valsti. Tiesiskums, caurspīdīga politika un taisnīgums ir sasniedzami tikai saliedētā sabiedrībā, kurā cilvēki spēj apvienoties kopīgo interešu īstenošanā. Šobrīd mums ir unikāla iespēja nojaukt etniskās neuzticēšanās mūri, lai veidotu vienotu tautu, kura īsteno varu neatkarīgajā Latvijas valstī. Plašai koalīcijai būs iespēja parādīt, ka visiem Latvijas pilsoņiem ir gan vienādas tiesības piedalīties valsts pārvaldīšanā, gan vienāda atbildība par Latvijas nākotni. Tāpēc mēs uzskatām, ka Saskaņas centram ir jāstrādā valdībā," pārliecību skaidro ZRP.

Latvijai šobrīd esot nepieciešams lēmums par SC aicināšanu valdībā

Saliedētas sabiedrības valdībā varētu un vajadzētu spēt strādāt gan Nacionālajai apvienībai, gan Saskaņas centram, uzskata ZRP. "Mēs apliecinām ZRP vēlmi un gatavību sadarboties gan ar Nacionālo apvienību, gan ar Saskaņas centru, taču diemžēl abi politiskie spēki ir devuši pietiekoši skaidrus signālus par nepārvaramām pretrunām," norāda ZRP.

"ZRP izsvērta situācijas analīze rāda, ka Latvijai šobrīd ir nepieciešams lēmums par Saskaņas centra aicināšanu valdībā. Plašā ZRP, Vienotības un Saskaņas centra koalīcija nodrošinās iespēju vislabāk īstenot Latvijas vēlētāju vairākuma gribu," atkārtoti uzsver ZRP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas