Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - VK: Jaunajos trīs brāļos prēmija izmaksāta pēc mēneša darba

Valsts kontrole (VK) ir veikusi finanšu revīziju un sniegusi atzinumu par Kultūras ministrijas (KM) 2007.gada finanšu pārskatu. VK atklājusi virkni pārkāpumu saistībā ar prēmiju izmaksām KM pakļautības iestādēs.

KM centrālajā aparātā prēmijās izmaksāti Ls 313 959 jeb 26% no kopējā atalgojuma fonda, prēmijas izmaksātas līdz piecām reizēm gadā.

V/a „Jaunie „Trīs brāļi” prēmijas izmaksātas četras reizes gadā, turklāt direktora vietniecei ar 2007. gada jūnijā izdotu rīkojumu izmaksāta prēmija par 2007.gada otrā ceturkšņa darba rezultātiem, lai gan direktora vietniece pieņemta darbā ar 2007.gada 1.jūniju.

Aģentūras pārstāve Elīna Bīviņa norādīja, ka direktora vietniecei prēmija izmaksāta samazinātā apjomā, ņemot vērā, ka darbiniece aģentūrā nostrādājusi mazāk nekā mēnesi. Viņa uzsver, ka, kamēr VK jau vairākkārt ir norādījusi uz to, ka darbinieku prēmēšanas kārtība valsts pārvaldē ir jāsakārto, aģentūrā šīs lietas ir sakārtotas. “Saskaņā ar to ir izveidota materiālās stimulēšanas komisija, kas reizi ceturksnī izvērtē visas aģentūras darba rezultātus un arī atsevišķi katra darbinieka ieguldījumu un paveikto, un, pamatojoties uz izvērtējuma rezultātiem, lemj par prēmiju piešķiršanu vai nepiešķiršanu, kā arī par prēmiju apjomu,” teic E. Bīviņa.

V/a „Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs” prēmijas pārskata periodā izmaksātas piecas reizes. Izmaksājot prēmijas, nav izvērtēts katra darbinieka individuālais ieguldījums. Piemēram, ar 2007.gada jūnijā izdotu rīkojumu darbiniekiem piešķirtas prēmijas par 2007.gada pirmo pusgadu.

Revīzijas laikā ir konstatēts tiesību normu pārkāpums, ka Ventspils mūzikas vidusskolas direktors un Liepājas mākslas vidusskolas direktore nosaka sev piemaksas saskaņā ar pašu apstiprinātiem rīkojumiem. Minētais norāda uz iespējamu likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” pārkāpumu. Par konstatētajiem iespējamajiem interešu konflikta gadījumiem VK informēs prokuratūru.

KM nav izstrādāts iekšējais normatīvais akts, kas nosaka reprezentācijas izdevumu veidus, to iegādes un uzskaites kārtību, līdz ar to nav nodrošināta kontrole pār to uzskaiti un izlietojumu. Reprezentācijas izdevumos uzskaitīti izdevumi par aviobiļetēm, viesnīcām, ēdināšanu, konferenču organizēšanu, padotības iestāžu sanāksmes apkalpošanu, telpu iznomāšanu, darba vakariņām, konditorejas izstrādājumiem, augļiem, riekstiem, suvenīriem, konferences filmēšanu, semināru referentu ceļa izdevumiem.

KM un v/a „Tautas mākslas centrs” revīzijā konstatētais attiecībā uz dienesta transportlīdzekļu izmantošanu un ar to saistīto izdevumu atspoguļošanu finanšu uzskaitē norāda uz nepilnībām iekšējās kontroles sistēmā.

Izlases veidā pārbaudot KM un tās padotības iestāžu vadītāju sakaru pakalpojumu izmaksu kontroli, tika secināts, ka vairākos gadījumos personām, kurām piešķirts mobilais telefons, nav noteikts limits (Ls mēnesī), savukārt tām, kurām limits ir noteikts, tas svārstās robežās no Ls 25 līdz Ls 250 mēnesī. Mobilā telefona limits Ls 250 mēnesī noteikts v/a „Jaunie „Trīs brāļi” direktoram.

Revīzijā arī tika konstatēts, ka valsts aģentūras „Jaunie „Trīs brāļi” iekšējā normatīvajā aktā nav noteikti vienoti principi un pamatnostādnes attiecībā uz pamatlīdzekļu izveidošanas un nepabeigtās celtniecības uzskaiti un novērtēšanu, kā rezultātā bilances postenī „Pamatlīdzekļu izveidošana un nebeigtā celtniecība” attiecināti administratīvie izdevumi un citas vispārējās netiešās izmaksas, kas paredzētas Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai, piemēram, vakariņas ar darījumu partneriem, regulāru komandējumu un reprezentācijas izdevumi.

Pēc KM 2007. gada finanšu pārskata revīzijas VK ir izstrādājusi 19 ieteikumus, kurus KM apņēmusies ieviest laikā līdz gada beigām.

(papildināta ar 4. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas