Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - VK: SM iepirkumi — nelikumīgi, ceļu būvē sadalītas ietekmes sfēras

Ceļu būve un uzturēšana Latvijai izmaksā dārgi, jo uzņēmējiem ir iespēja Satiksmes ministrijai (SM) brīvi diktēt cenas un nereti vienkāršāku darbu vietā tiek izvēlēti sarežģītākie un dārgākie. Ceļu būvnieki Latvijas teritoriju ir sadalījuši ietekmes sfērās un neļauj tirgū ienākt konkurentiem. SM veikusi arī vairākus nelikumīgus iepirkumus, tērējot naudu dārgām vakariņām, ziediem, gleznām un nenotikušiem semināriem. Tā secinājusi Valsts kontrole revīzijā, kas aptver SM darbību no 2006.gada janvāra līdz 2007.gada 1.jūlijam.

Šajā laika posmā līgumi par ceļu atjaunošanas darbiem noslēgti ar 48 uzņēmumiem, tomēr lielākā daļa (65,8%) sadarbības notiek ar pieciem uzņēmumiem, turklāt 39,6% gadījumu piedāvājumu darbiem iesniedzis tikai viens pretendents, secināts VK revīzijas ziņojumā. Ceļu atjaunošanā dominējošā loma ir kompānijai "A.C.B.", jo tā veikusi vairāk nekā pusi — 52,4% no visiem darbiem. Savukārt būvuzraudzībā noteicošā ir "Firma L4", kas izpildījusi 42% no visiem darbiem. Šāda situācija rada labvēlīgu augsni nepamatotai cenu celšanai, norādīts revīzijā. To apliecina arī tas, ka būvnieku piedāvājumi SM aprēķināto darbu cenu pārsniedz pat par 233%.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba norāda — ja ceļu būvē un uzturēšanā var runāt par to, ka ieguldītie līdzekļi nav atbilstoši to atdevei, tad publisko iepirkumu veikšanā VK konstatējusi arī vairākas nelikumības.

Piemēram, no valsts budžeta piešķirtajiem 200 000 latu, kas bija domāti neparedzētiem gadījumiem Latvijas—Krievijas robežas šķērsošanā, kā arī Latvijas ostu, tranzīta un loģistikas attīstībai, gandrīz 150 000 latu SM izlietojusi neatbilstošiem mērķiem. Par 100 000 latu ministrija finansējusi nevalstiskās organizācijas Baltijas Forums konferenci, savukārt par 49 000 latu — organizējusi divas Reģionālās sakaru sadraudzības organizācijas apakšstruktūru sēdes. Pēdējam pasākumam SM pieprasīja no valsts budžeta vēl 49 000 latu, neinformējot Ministru kabinetu par to, ka šie līdzekļi nav visa summa, bet gan papildus finansējums.

Par nelietderīgiem tēriņiem atzīti arī teju 17 000 latu, kas tērēti sporta spēlēm, un 1850 latu gleznu īrei, jo tie neatbilst SM funkcijām. Nepamatoti iztērēti arī 3870 lati, kas tikuši SIA "FESTS.LV", kas par šo summu solījusi astoņās skolās nolasīt lekcijas "par Eiropas Savienības struktūrfondu nozīmīgumu un pieejamību". Pirmkārt, skolēnu izglītošana nav SM kompetencē, norāda, I.Sudraba. Otrkārt, lekcijas nemaz nav notikušas, lai gan jau deviņas dienas pēc līguma slēgšanas parakstītajā pieņemšanas—nodošanas aktā SM apliecinājusi, ka pret padarīto darbu iebildumu nav. Pēc tam, kad VK skolās noskaidrojusi, ka lekcijas nav notikušas, ministrija paskaidrojumā rakstīja, ka darbi nav izpildīti tādēļ, ka 19.decembrī tapa skaidrs — ir gada beigas un ieceri nav iespējams realizēt. "Jau tad kļuva skaidrs, ka tā ir Ziemassvētku eglīte SM darbinieku bērniem".

Turklāt, lai atbildētu uz VK jautājumiem, SM iztērējusi arī 7847 latus juridiskajiem pakalpojumiem.

SM pagaidām nav saņēmusi oficiālu informāciju no VK, tādēļ no komentāriem atturas, ziņo BNS.

(Pievienots SM komentārs pēdējā rindkopā un premjera viedoklis.)

VK ziņojums apskatāms šeit.

Premjera Ivara Godmaņa komentāru lasi šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas