Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Zatlera iniciatīvām nav Satversmes grozījumu pieņemšanai nepieciešamo balsu

Nevienai no Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvām par izmaiņām Satversmē, kas paredzētu tautas tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, kā arī Valsts prezidenta tiesības atlaist Saeimu, nav grozījumu pieņemšanai nepieciešamo divu trešdaļu balsu, secināts otrdien Valsts prezidenta un Juridiskās komisijas tikšanās laikā.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP) žurnālistiem paziņoja, ka prioritāte ir Valsts prezidenta tiesības rosināt parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, nesaistot tās ar tautas nobalsošanu, jo, viņasprāt, tautas tiesības rosināt Saeimas atlaišanu ir saistīta ar daudz smagnējāku procedūru.

Sarunā ar Valsts prezidentu arī konstatēts, ka ir nepieciešams mehānisms, ko varētu izmantot krīzes situācijās, uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL). Saeimas frakcijas joprojām nav vienojušās par pamatjautājumu, kāds varētu būt nepieciešamais kvorums tautas nobalsošanā par Saeimas pirmstermiņa vēlēšanām. Vairākas frakcijas, ieskaitot Tautas partiju un premjera pārstāvēto LPP/LC uzskata, ka kvorumam ir jābūt pusei no visiem balsstiesīgiem, kas būtu ap 750 000, savukārt, cituprāt, vajadzētu noteikt nepieciešamo kvorumu — puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsojušajiem, kas ir ap 450 000. S.Āboltiņa ir piedāvājusi kompromisu — Saeimas pirmstermiņa vēlēšanu kvorumu noteikt divas trešdaļas no tiem, kas piedalījušies pēdējās Saeimas vēlēšanās, jeb ap 599 000. Frakciju domas par šo piedāvājumu komisijas priekšsēde gaida nedēļas laikā.

Valsts prezidents pēc tikšanās ar Juridiskās komisijas deputātiem nav nosaucis konkrētu laiku līdz kuram sagaida savas iniciatīvas iemiesotas Saeimā pieņemtā Satversmes grozījumu redakcijā.

Prezidenta kancelejas izsūtītajā paziņojumā otrdienas vakarā teikts, ka Valsts prezidents pēc tikšanās ar Juridisko komisiju uzsvēra, ka nepieciešamība izstrādāt un pieņemt attiecīgu Satversmes grozījumu redakciju ir visas Saeimas atbildība. Tāpēc drīz pēc valsts svētkiem Valsts prezidents Rīgas pilī pārrunās šo jautājumu ar Saeimā ievēlēto politisko partiju un partiju apvienību pārstāvjiem, kā arī pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem, teikts paziņojumā.

(papildināta ar divām pēdējām rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas