Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Zatlers aicina dienu pirms referenduma pārtraukt aģitāciju

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka dienu pirms vēlēšanām, kā arī tautas nobalsošanas vajadzētu pārtraukt visa veida aģitāciju, _Dienai _apstiprināja prezidenta kancelejā. “Varbūt divdesmit četras stundas pirms paša referenduma tomēr izbeidzam visas kampaņas un sakām – katrs vēlētājs paliek viens ar sevi un izlemj, ko darīt, kā balsot – par vai pret,” vakar intervijā Latvijas televīzijā sacīja Zatlers.

Prezidenta preses sekretāre Inta Lase Dienai paskaidroja, ka tā ir prezidenta “pilsoniskā pārliecība”, tomēr viņš nenāks klajā ar likumdošanas iniciatīvu, lai noteiktu jaunus ierobežojumus politiskajā aģitācijā.  

Komentējot prezidenta teikto, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš (TP) Dienai apstiprināja, ka šo jautājumu komisija varētu izskatīt jau rudens sesijas sākumā. O.Spurdziņš personīgi uzskata, ka aģitāciju varētu aizliegt vēlēšanu dienā. Viņš gan atzina, ka varianti politiskās aģitācijas ierobežošanai ir ļoti daudzi. O.Spurdziņš atgādināja, ka Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji savulaik esot piedāvājuši noteikt politiskās aģitācijas aizliegumu pat trīs mēnešus pirms vēlēšanām.

Pēc viņa vārdiem, šis jautājums komisijā vēl neesot apspriests, jo sākumā bija jāpabeidz izmaiņas partiju finansēšanas likumā. “Priekšlikumi jau izteikti daudzi, taču partiju finansēšanas likumā tādas lietas neiederējās,” teic O.Spurdziņš. Viņš arī apgalvoja, ka politiskās aģitācijas ierobežošana tuvākajā laikā noteikti tikšot iestrādāta likumā. “Ar aģitāciju īpaši nekavēsimies, jo arī laika jau nav – nākamās vēlēšanās diezgan tuvu, un visi prasa skaidrību,” sacīja O.Spurdziņš.

Pašlaik politiskā aģitācija ir atļauta gan dienu pirms vēlēšanām, gan vēlēšanu dienā un tas pats attiecas arī uz tautas nobalsošanu. Aģitācija nav atļauta vien vēlēšanu iecirkņos un piecdesmit metru no iecirkņa ieejas, tāpat aģitēt nedrīkst arī vēlēšanu komisiju locekļi un darbinieki.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars pauda pārliecību, ka dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā tomēr vajadzētu atteikties no politiskās aģitācijas. “Klusuma brīdis praktiski ir visur citur Eiropā, dažviet pat trīs dienas pirms vēlēšanām. Citu valstu eksperti ir pārsteigti, ka pie mums pat vēlēšanu dienā var aģitēt,” Dienai sacīja A.Cimdars.

CVK parasti īpaši vēlēšanu dienā saņemot sūdzības, ka radio un televīzijā joprojām tiek pārraidīta politiskā reklāma. Latvijas Radio, arī šo sestdien, 2.augustā, kad Latvijā notiks tautas nobalsošana, tiks pārraidīta politiskā reklāma. Atšķirībā no radio Latvijas Televīzijā vismaz pagaidām politiskā reklāma sestdien nav paredzēta, jo referenduma atbalstītāji par to nav izrādījuši interesi.

Pētījumu firmas SKDS veiktajā aptaujā 2005. gadā vairums aptaujāto norādīja, ka vēlēšanu dienā masu medijos ir jāaizliedz politiskā reklāma vai jebkāda veida aģitācija. Liela daļa aptaujā gan iestājās arī par esošās situācijas saglabāšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas