Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Zatlers "pateicības" ienākumu deklarācijā nemin. VID uzskata, ka tās jāuzrāda

Valsts Ieņēmumu Dienests (VID) uzskata, ka prezidentam Valdim Zatleram amatpersonu ienākumu deklarācijā ir jānorāda arī "pateicību" nauda, ko viņš saņēmis no pacientiem kā ārsts savā iepriekšējā darba vietā - slimnīcā.

VID Komunikācijas daļā Dienu informēja, ka saskaņā ar likuma «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» 24.panta pirmās daļas 8.punktu, valsts amatpersonas deklarācijā ir jānorāda informācija par pārskata periodā gūtajiem visa veida ienākumiem. Rakstisks skaidrojums par ienākumu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā Zatleram VID sniedzis jau pagājušajā gadā.

Aģentūra BNS otrdien ziņoja, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers savā ikgadējā ienākumu deklarācijā par pērno gadu nav norādījis no “pateicībām” gūtos ienākumus. Deklarācijā kā ienākumi norādīti tikai alga viņa iepriekšējā darbavietā – Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) – un Valsts prezidenta alga. Kopējie V.Zaltera ienākumi pagājušajā gadā bija 27 340 lati.

Prezidenta preses sekretāre Inta Lase otrdien Dienai norādīja, ka Valsts prezidents ienākumu deklarāciju aizpildījis "pilnībā un saskaņā ar likuma prasībām — gan termiņā, gan apjomā", bet tās tālākais vērtējums ir atbildīgo iestāžu ziņā.

Savukārt V.Zatlera padomniece juridiskajos jautājumos Inese Lībiņa–Egnere pastāstīja, ka prezidents deklarējis "visus ienākumus, ko viņš uzskatīja, ka būtu jādeklarē". Tas attiecas arī uz 2007.gada pirmo pusi, kad viņš vēl strādāja par slimnīcas vadītāju un arī veica operācijas. Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka V.Zatlers pērn nav saņēmis pacientu pateicības, viņa padomniece atbildēja, ka joprojām nav Valsts ieņēmumu dienesta (VID) skaidrojuma par to, kas ar šādiem ienākumiem darāms.

"Prezidents vairākas reizes bija vērsies pie VID jau par 2006.gada deklarāciju, taču skaidra atbilde nav saņemta," sacīja I.Lībiņa–Egnere, piebilstot, ka līdzīgā situācijā ir arī citas amatpersonas, kas strādā par ārstiem. Prezidenta padomniece netieši atzina, ka šādā veidā iesniegtā deklarācija ir kā pamudinājums atbildīgajām iestādēm beidzot sniegt savu vērtējumu.

Kā zināms, pagājušā gada jūnijā V.Zatlers nosūtīja VID vēstuli, kurā lūdzis papildināt 2006. gada ienākumu deklarācijā uzrādītos ienākumu avotus. Bez 17 146 latu algas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā norādīti arī 1900 lati, kurus viņam pērn samaksājusi SIA "2006.gada Pasaules čempionāta hokejā rīkošanas izpilddirekcija", un 190 lati, kurus samaksājis Ārstu kongresa fonds.

Tieši par šo datu nenorādīšanu, proti, valsts amatpersonas deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu, VID noteica Zatleram 250 latu administratīvo sodu, ko viņš arī samaksāja.

Zatlers iesniegumā VID bija norādījis, ka nav iekļāvis deklarācijā no pacientiem saņemtās pateicības, kuru apmēru un konkrētus pacientus, no kuriem pateicības saņemtas, nevar nosaukt. Līdz ar to VID aicināja viņu izvērtēt to apjomu un lemt, vai būtu nepieciešams iesniegt arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju, kur šos maksājumus norādīt.

BNS vēsta, ka šī gada deklarācijā Zatlers uzrādījis, ka prezidenta kancelejā nopelnījis 20 625 latus, bet Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā - 6715 latu. Slimnīca bija Zatlera iepriekšējā darbavieta.

Valsts prezidentam ir arī iekrājumi Latvijas bankās. "Hansabankā" viņš glabā 11 322 latus, "SEB Latvijas Unibankā" - 10 752 latus.

Vēl deklarācijā viņš norāda, ka pērn ieņēmis Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētāja amatu, slimnīcā bijis iepirkumu komisijas vadītājs.

Skaidras naudas uzkrājumu Zatleram nav, viņš arī nav deklarējis transporta līdzekļus un nekustamos īpašumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas