Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Zatlers piedāvā "kompromisu" par tautas tiesībām atlaist Saeimu

Valsts prezidents Valdis Zatlers iesniegs Saeimā Satversmes grozījumu projektu, kas dotu tautai tiesības rosināt Saeimas atlaišanu un Saeima būtu atlaista, ja par to nobalso 2/3 no tiem, kas piedalījušies pēdējās Saeimas vēlēšanās. V.Zatlers šodien nāca klajā ar konkrētu Satversmes grozījumu redakciju.

Viņš norādīja, ka tas ir kompromiss starp diviem piedāvājumiem – Konstitucionālo tiesību komisija bija ierosinājusi noteikt kvorumu – pusi no tiem, kas piedalījušies pēdējās Saeimas vēlēšanās, savukārt valdošās partijas uzskatīja, ka kvorumam ir jābūt pusei no visiem balsstiesīgajiem.

Šis grozījums attiecas uz Satversmes 14.pantu. V.Zatlers rosinās grozīt arī Satversmes 48.pantu, kas dotu tiesības valsts prezidentam atlaist Saeimu. Piemēram, gadījumos, ja Saeima nespēj trīs reizes pēc kārtas izteikt uzticību valdībai, ja nepieņem budžetu līdz 1.martam vai ja ilgāk par vienu mēnesi kvoruma trūkuma dēļ neotiek Saeimas sēdes.V.Zatlers rosina Satversmē noteikt konkrētus gadījumus, kādos Valsts prezidents rosina Saeimas atlaišanu.

Valsts prezidents, raksturojot šībrīža politisko situāciju, skaidri nepateica, vai ir iespējams izvairīties no ārkārtas Saeimas vēlēšanām, ja partijas izpilda viņa dotos uzdevumus un spēj izveidot plašāku un stabilāku valdību. Par tās veidošanu jau nākamajā pirmdienā, 26.janvārī, Rīgas pilī uz sarunu ir uzaicinātas gan valdības, gan opozīcijas partiju pārstāvji.  Viņš atgādināja, ka jau 2007.gada nogalē viņa uzstādījums ir bijis piecu partiju veidota valdība. V.Zatlers uzsvēra, ka gan koalīcijai gan opozīcijai ir kopīgi jāuzņemas atbildība, viņš teica: “Nebūs uzvarētāju vai zaudētāju - uzvarēs valsts vai zaudēs valsts.” Koalīcijas sastāvu noteikšot konsultāciju gaita.

Jāapzinās, ka, ja valstī sāksies vēlēšanu kampaņa, darbi tiks pārtraukti, sacīja V.Zatlers.

Lai konsolidētu politiskos spēkus un sabiedrību, Valsts prezidents ierosina rīkot pilsoniskos forumus. Vienā forumā ekonomikas eksperti vērtētu tos uzdevumus, kas būtu jāveic, lai valdība varētu efektīvi darboties, bet otrs būtu politiskais forums, kurā pilsoņi, politikas eksperti, kā arī paši politiķi iezīmētu nākotnes vīziju, kā attīstīsies politiskā sistēma.

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti atturīgi komentē Valsts prezidenta Valda Zatlera šodien Saeimai piedāvātos Satversmes grozījumus, vēsta aģentūra LETA. Komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP) apgalvoja, ka ar grozījumiem vēl nav iepazinusies - kad tie tiks nodoti izskatīšanai komisijā, deputāti rūpīgi tos analizēšot. Līdzīgu viedokli pauda arī komisijas deputāts Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), kurš izteicās, ka pagaidām vēl nevar komentēt Valsts prezidenta iniciatīvu, jo ar sagatavotajiem grozījumiem ir rūpīgi jāiepazīstas.Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka frakcijas deputātiem nav nekādu iebildumu iepazīties ar grozījumiem un tos izskatīt, vēsta aģentūra LETA.


(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Valsts prezidenta ierosinātā Satversmes grozījumu redakcija

Latvijas Republikas Satversme (www.likumi.lv)

NOSKATIES VIDEO

V.Zatlera piedāvātie Satversmes grozījumi



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas