Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Zatlers vēlas premjeram brīvākas rokas ministru izvēlē

Valsts prezidents Valdis Zatlers pirms galīgā lēmuma pieņemšanas, kam no partiju izvirzītajiem kandidātiem uzticēt valdības veidošanu - Valdim Dombrovskim no Jaunā laika vai Edgaram Zalānam no Tautas partijas, trešdien uzdevis jautājumus, kā viņi izvēlēsies ministrus. Valsts prezidents šodien iecerējis ar partiju kandidātiem tikties divas reizes, pēcpusdienā saņemot atbildes uz no rīta uzdotajiem jautājumiem.

V.Zatleru interesē, vai viņi varētu lauzt līdzšinējo kārtību un paši izvēlēties profesionālus ministra amata kandidātus. Prezidentam esot svarīgi, lai tiktu ievērots Satversmē rakstītais, ka Ministru prezidents izvēlas sava kabineta locekļus, nevis kandidātus uz amatiem virza partijas, kā tas lielākoties noticis līdz šim.

Dienai apstiprināja V.Dombrovskis, prezidenta uzstādījums ir par diezgan lielu premjera brīvību izvēlēties kandidātus. Šis uzstādījums ir atbalstāms, sacīja JL pārstāvis. Pēc viņa uzsvērtā, “noteikti ir ministru amata kandidāti, kurus es nevirzīšu, pat, ja partijas to vēlēsies". Ja V.Dombrovskis kļūs par premjera kandidātu, viņš nepiekritīs, ka ministra amatu ieņem līdzšinējais finanšu ministrs Tautas partijas pārstāvis Atis Slakteris un LPP/LC satiksmes ministrs Ainārs Šlesers.

Kā vēsta LETA, V.Dombrovskis (JL) iecerējis veidot koalīciju no savas pārstāvētās partijas, Pilsoniskās savienības, Tautas partijas (TP), Zaļo un zemnieku savienības un apvienības "Tēvzemei un brīvībai/LNNK". "Zem jautājuma zīmes" būtu LPP/LC dalība koalīcijā. Koalīciju varētu atbalstīt arī divi partijas "Sabiedrība citai politikai" deputāti Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks, gan neieņemot ministru amatus valdībā.

Pats JL nav gatavs pievienoties tādai koalīcijai, kurā būtu tikai četras vecās koalīcijas partijas un JL, jo tādā gadījumā, pēc Dombrovska teiktā, "kontrolpakete būtu vecajai koalīcijai". Tāpat JL atbalsts TP premjerministra kandidātam Edgaram Zalānam (TP) vēl prasa diskusijas, un partijā par to nav vienota viedokļa. Par to tiks spriests JL valdē un kongresā, kas varētu notikt sestdien.

Premjera amata kandidāts E. Zalāns pēc tikšanās ar Valsts prezidentu izvairīgi runāja par valdības darāmajiem darbiem un iespējamo koalīcijas sastāvu, vēsta BNS. Runājot par koalīciju, Zalāns vien teica, ka ir vēlme veidot plašāku koalīciju - jautājums esot par to, vai ir tikai labēja koalīcija, vai arī tiek iesaistīts "Saskaņas centrs". "Es nesaukšu koalīcijas sastāvu, jo līdz pēcpusdienai vēl ir laiks pārrunām ar partijām," kandidāts teica. Viņš arī nerunāja par ministru kandidatūrām, norādot, ka nevar paust citu partiju viedokli. "Man vēl nav tāda statusa, lai par to runātu," Zalāns piebilda.


(papildināta ar Valsts prezidenta prasībām labajā pusē)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PRASĪBAS KANDIDĀTIEM

Personai, kuru Valsts prezidents uzaicinās veidot nākamo valdību, ir  jādod savs redzējums:

  • par MK reorganizāciju un kādā veidā un cik ātri varētu nodrošināt ar MK saistītu grozījumu ( izmaiņas Ministru Kabineta iekārtas likumā) pieņemšanu Saeimā pirms jaunās valdības apstiprināšanas,
  • par savu un atbalstošo partiju gatavību dot rīcības brīvību Ministru prezidentam MK locekļu izvēlē,
  • par vienošanos ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju  izpildi, kā arī attiecīgo budžeta kritēriju ievērošanu,
  • par tautsaimniecības stimulēšanas plānu (piemēram, uzņēmējdarbības un eksporta veicināšana, struktūrfondu izmantošana, darba vietu saglabāšana u.c.).
  • par turpmākās sociālās stabilitātes sabiedrībā nodrošināšanu,
  • par valsts pārvaldes reorganizāciju un samazināšanu,par veselības aprūpes sistēmas un izglītības reformas plāna izstrādi un īstenošanu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas