Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

papildināts (16:39) - Dombrovskim - EK viceprezidenta amats

Eiropas Komisijas (EK) nākamais prezidents Žans Klods Junkers trešdien paziņoja par komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā, kurā bijušajam Latvijas premjerministram Valdim Dombrovskim (Vienotība) ticis viens no viceprezidenta amatiem.

Atbilstoši Junkera piedāvājumam, Latvijas izvirzītais Eiropas komisāra kandidāts Valdis Dombrovskis ieņems ietekmīgo EK viceprezidenta amatu eiro un sociālā dialoga jautājumos. Dombrovska pārraudzībā būs ekonomikas un monetārās savienības jeb eirozonas jautājumi, nodokļu un muitas jautājumi, finanšu stabilitātes jautājumi, sociālais dialogs, kā arī vairākas citas atbildības jomas.

"Junkera kunga piedāvātais EK viceprezidenta amats ir vienlaikus gan liels gods, gan arī liela atbildība. Šajā darbā būs jārisina jautājumi, kas ir vistiešāk saistīti ar finanšu stabilitāti un ekonomikas izaugsmi. Vairums ES dalībvalstu lielā mērā ir pabeigušas fiskālās konsolidācijas fāzi, vai arī ļoti drīz to pabeigs. Tuvākajos piecos gados būtiskākais ir nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu. Jānovērš riska faktori, kas var ievirzīt Eiropas ekonomiku ilgstošā ļoti lēnas izaugsmes un pat stagnācijas scenārijā. Atslēgas vārds ir konkurētspēja, kas aktuāla visām dalībvalstīm, tai skaitā Latvijai, kas daudz paveikusi tautsaimniecības pārstrukturēšanā pēdējos gados un vairākās pozīcijās uzrāda straujāko izaugsmi ES," norāda Dombrovskis.

"Ir jāstrādā gan pie ES kopumā, gan arī atsevišķu dalībvalstu konkurētspējas stiprināšanas. Jāstiprina ES iekšējais tirgus, jāīsteno nepieciešamās strukturālās reformas ES dalībvalstīs. Svarīgi arī nodrošināt, lai ekonomiskās izaugsmes augļus sajustu visi ES iedzīvotāji, mazinot ienākumu nevienlīdzību starp ES dalībvalstīm, kā arī pašās dalībvalstīs. Tematiskā bloka darbu koordinācija notiks ar mērķi ciešāk sasaistīt finansiālās stabilitātes, ekonomiskās izaugsmes un iedzīvotāju labklājības pieauguma jautājumus. Esmu gatavs risināt šos jautājumus, strādājot ciešā kontaktā ar atbildīgajiem komisāriem un darīt visu nepieciešamo, lai nodrošinātu ES finansiālo stabilitāti un ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi," paužot gandarījumu par izteikto piedāvājumu uzsver Dombrovskis.

Gandarīta par Dombrovska izvirzīšanu ir Vienotība, kas to vērtē par augstu politiķa līdzšinējā darba novērtējumu un ievērojamu panākumu Latvijai, kas līdz ar šo lēmumu sevi pārliecinoši pieteikusi Eiropas politisko līderu vidū.

"Dombrovska veikums Latvijas politikā, spējot ne vien izglābt Latviju no bankrota, bet arī pieņemt vēsturisko - 2014.gada Latvijas pirmo eiro un izaugsmes budžetu, ir augsti vērtēts ne vien pašmājās, bet arī Eiropā. Dombrovska vadībā Latvija daudz paveikusi tautsaimniecības pārstrukturēšanā, šobrīd vairākās pozīcijās uzrādot straujāko izaugsmi ES," pausts partijas paziņojumā. Pieredze, kas gūta Latvijas valdības vadītāja amatā un Eiropas Parlamentā ļaus Dombrovskim sekmīgi darboties arī augstajā un atbildīgajā EK viceprezidenta amatā, ekonomiskās izaugsmes, iekšējā tirgus stiprināšanas un konkurētspējas veicināšanas uzdevumus risinot Eiropas līmenī, uzsvērusi Vienotība.

Eiropas komisāru kandidātu noklausīšanās Eiropas Parlamentā tiek plānota septembra beigās un oktobra sākumā, bet Eiropas Parlamenta balsojums par jaunās Eiropas Komisijas apstiprināšanu - oktobra otrajā pusē. Paredzēts, ka jaunā Eiropas Komisija sāks darbu 1.novembrī.

EK darbs tiks organizēts vairākos tematiskos blokos. Atsevišķie jautājumi būs konkrēto Eiropas komisāru kompetencē, bet tematiskā bloka darbu kopumā pārraudzīs attiecīgie viceprezidenti. Tādējādi tiek plānots uzlabot dažādu EK struktūrvienību darba koordināciju, panākot, ka EK strādā kā vienota komanda.

Eiropas komisāru kandidātu noklausīšanās Eiropas Parlamentā tiek plānota septembra beigās un oktobra sākumā, bet balsojums par jaunās EK apstiprināšanu - oktobra otrajā pusē. Paredzēts, ka jaunā EK sāks darbu 1.novembrī.

No sešiem viceprezidentu amatiem četri tikuši bijušajiem premjeriem - Dombrovskim, Somijas Jirki Katainenam, Igaunijas Andrusam Ansipam un Slovēnijas Alenkai Bratušekai.

Līdz šim vienīgais oficiāli apstiprinātais portfelis bija ES augstās ārlietu pārstāves amats, kas iedalīts Itālijas ārlietu ministrei Federikai Mogerīni.

Jaunās EK sastāvs:

EK prezidents Žans Klods Junkers (Luksemburga);

Pirmais viceprezidents, pārvaldes un starpinstitūciju attiecību veicināšanas, likuma varas un pamattiesību komisārs Franss Timmermanss (Nīderlande);

Viceprezidents, eiro un sociālā dialoga komisārs Valdis Dombrovskis (Latvija);

Viceprezidente, budžeta un cilvēkresursu komisāre Kristalina Georgjeva (Bulgārija);

Viceprezidente, enerģētikas savienības komisāre Alenka Bratušeka (Slovēnija);

Viceprezidents, nodarbinātības, izaugsmes, investīciju un konkurences komisārs Jirki Katainens (Somija);

Viceprezidents, digitālā vienotā tirgus komisārs Andruss Ansips (Igaunija);

Ārlietu augstā pārstāve Federika Mogerīni (Itālija);

Tieslietu, patērētāju aizsardzības un dzimumu vienlīdzības komisāre Vera Jourova (Čehija);

Migrācijas un iekšlietu komisārs Dimitris Avramopuls (Grieķija);

Digitālās ekonomikas un sabiedrības komisārs Ginters Etingers (Vācija);

Veselības aprūpes un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis (Lietuva);

Konkurences komisāre Margarēte Vestagere (Dānija);

Izglītības, kultūras, jaunatnes un pilsonības lietu komisārs Tibors Navračičs (Ungārija);

Ekonomikas, finanšu, nodokļu un muitas politikas komisārs Pjērs Moskovisī (Francija);

Finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisārs Džonatans Hils (Lielbritānija);

Transporta un kosmosa komisārs Marošs Šefčovičs (Slovākija);

Pētniecības, zinātnes un inovāciju komisārs Karlušs Moidašs (Portugāle);

Nodarbinātības, sociālo lietu, kvalifikācijas un darbaspēka mobilitātes komisāre Marianne Teisena (Beļģija);

Iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu nozares komisāre Elžbeta Beņkovska (Polija);

Tirdzniecības komisāre Sesīlija Malstrēma (Zviedrija);

Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans (Īrija);

Reģionālās politikas komisāre Korina Krecu (Rumānija);

Klimata un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete (Spānija);

Vides, jūrniecības un zvejniecības komisārs Karmenu Vella (Malta);

Humānās palīdzības un krīžu kontroles komisārs Krists Stiljanids (Kipra);

Eiropas kaimiņvalstu politikas un paplašināšanās sarunu komisārs Johanness Hāns (Austrija);

Starptautiskās sadarbības un attīstības komisārs Nevens Mimiča (Horvātija).

Papildināts ar Vienotības pausto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas