Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Papildināts - Neo sarūgtinājusi ne vien politiķu, bet arī sabiedrības reakcija pēc datu publiskošanas

Aprit mēnesis kopš sabiedrība uzzināja par vērienīgo datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), un viens no datu ieguvējiem - Neo - piekritis intervijai ar LTV1 raidījumu De facto.

Neo patiesā seja raidījumā netika rādīta, kā arī balss bija pārveidota.

Neo intervijā atzinis, ka tiesībsargājošo institūciju interese esot manāma un datu ieguvējus meklējot, «iespējams, pat ļoti meklē, bet neviens nesaka, cik veiksmīgi tā meklēšana notiek». Taču nevienam no viņiem neesot vēlēšanās tikties ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci.

Neo uzskata, ka EDS izstrādātājiem un auditoriem būtu jāmaksā kompensācija par slikti paveiktu darbu. Sabiedrībai šobrīd mēģinot aizmālēt acis, stāstot, ka visās sistēmās viss ir kārtībā un citas datu noplūdes nesekos.Šādiem vārdiem neesot nekāda pamata.

Pēc viņa domām, vienīgais, ko pēc šī datu noplūdes gadījuma drīkstēja apgalvot atbildīgās amatpersonas, ka konkrētais tā sauktais caurums, ko izmantoja Neo un domubiedri, ir aiztaisīts. Bet apgalvot, ka citu «caurumu » valsts sistēmās nav, esot bezatbildīgi, un tas esot tikai izaicinājums hakeriem pārliecināties, vai patiešām VID un citās sistēmās tādu nav. Kas meklē, tas atrod, norādījis Neo.

Viņaprāt, pēc datu noplūdes ir jāizvērtē visu VID IT darbinieku atbildība, bet jāsoda arī priekšniecība. Tieši viņiem esot jāuzņemas atbildība par greizas sistēmas izveidi. Lielākais pārmetums esot par to, ka šis «caurums sistēmā » netika tik ilgi pamanīts un tā izmantošana varēja notikt tik ilgu laiku.

Līdz šim parādījusies informācija par vairāku iestāžu darbinieku atalgojumu, un datu ieguvēju esot šokējis amatpersonu reakcijas trūkums. Viņš arī esot vīlies sabiedrības reakcijā - cilvēki tikai pačīkst, pakomentē internetā, padomā - ko tad nu es, un samierinās.

Neo pieļauj, ka interese par algu sarakstiem arvien samazināsies, un visus ieguvēju rīcībā esošos datus neesot plānots publiskot. Esot nepieciešama apstrāde un analīze, lai noteiktu, ko un vai publicēt. Saskaņā ar Neo sacīto viņi pabeigs iecerētās publiskās aktivitātes un «noies pagrīdē».

Viņš arī atzinis, ka neizbēgami viņa vārdu centīsies izmantot savtīgiem mērķiem, un akcentējis, ka viņam ar politiskajām partijām nav nekāda sakara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas