Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

papildināts - Olšteins: ZRP veiksies tik labi, cik paši spēsim izdarīt

Mums veiksies tik labi, cik mēs paši spēsim izdarīt. Negribam neko prognozēt, viss atkarīgs no darba, tā portālam Diena.lv atzina topošās Zatlera Reformu partijas (ZRP) biedri - bijušais Vienotības pārstāvis Klāvs Olšteins un portāla ¼ Satori galvenais redaktors Reinis Tukišs."Es negribētu teikt, ka Zatlera reformu partija ir nokomplektēta komanda - pagaidām ir izskanējuši tikai pirmie cilvēki, kas būs šajā partijā.

Vēl nāks klāt daudz jaunu, tāpēc tagad negribu nevienu iezīmēt," norādīja K.Olšteins.Vērtējot ZRP sastāvu, savos komentāros tikpat piesardzīgs ir arī R.Tukišs: "Pagaidām nevēlos izteikt prognozes, kā veiksies Zatlera reformu partijai. Pagaidām mēs ar lielu interesi un piesardzību lūkojamies uz doto situāciju."K.Olšteins atzina, ka vēlējies strādāt ar V.Zatleru vienā komandā jau brīdī, kad nolika savu deputāta mandātu."Sākotnēji nebija zināms, vai Zatlers veidos kādu partiju, bet jau tad, kad viņu neievēlēja, es viņam gribēju palīdzēt," norādīja K. Olšteins. Galvenā motivācija kādēļ R.Tukišs nolēma pievienoties ZRP ir vēlme darboties jaunā politiskā spēkā."Zatlera partija ir bez pagātnes, līdz ar to varu būt brīvs savā politiskajā rīcībā. Partijas sastāvs vēl nav noformulējies, ir zināmi cilvēki tikai ar varbūtības zīmi, bet par partijas kodolu man ir liels prieks, tas sevi ir parādījis kā spējīgus un konstruktīvi domājošus cilvēkus, kas spēj analizēt situāciju. Politiskie mērķi ir izveidot spēcīgu struktūru, uzbūvēt komandu, sadarbību ar domnīcu, piesaistīt mācībspēkus, universitāšu profesorus, kas spēs ģenerēt jaunas idejas. Es vēlos darboties partijas iekšienē, man nav vēlmes kļūt par deputātu. Es gribu gudru partiju ar profesionāliem cilvēkiem," norādīja R.Tukišs."Mūsu politiskie mērķi jau ir izskanējuši publiski - pats būtiskākais jautājums ir reālā rīcībspēja, jo līdz šim politikā tās trūka. Iespējams, ka Vienotībai tam traucēja koalīcijas partneri, savukārt, citiem oligarhu ietekme. Jābūt spējai veikt būtiskas pārmaiņas valstī. Zatlers jau tās veica – ierosināja atlaist Saeimu," atzina K. Olšteins.

"Man ir divi bērni un pieci krustbērni. Esmu norūpējies par to, kādā Latvijā viņi augs, mācīsies un strādās. Tāpēc es jau kādu laiku apsvēru stāties kādā no partijām, un man simpātisks spēks bija Vienotība. Taču, šobrīd cilvēks jau nevar iestāties Vienotībā, viņam ir jāizvēlas kādu no šīs apvienības partijām. Daudz par ilgu garumā ir vilkts Vienotības partiju apvienošanās process. Mani bažīgu darīja apvienības iekšējās nesaskaņas un atsevišķu līderu ambīcijas, kas, šķiet, stāv pāri interesēm par valsti. Es piekritu aicinājumam pievienoties ZRP, jo redzu to kā labāku alternatīvu tai politikai, kuru atbalstu es," par savu izvēli darboties ZRP sacīja SIA Brain games direktors Pāvils Jurjāns.

Arī  P.Jurjāns pagaidām atturējās no prognozēm, kā partijai veiksies gaidāmajās vēlēšanās.

"Ar zīlēšanu nenodarbojos, bet mana iesaistīšanās ZRP apliecina - ceru, ka ZRP ar Vienotību iegūs parlamentā vairākumu, un mēs varēsim beidzot pievērsties to jautājumu risināšanai, kas patiešām ir iedzīvotājiem svarīgi," piebilstot, ka partijas politiskie mērķi ir īsumā apkopoti partijas manifestā.

"Lai tos varētu īstenot, vispirms būtu svarīgi nonākt pie koalīcijas, kura nav pakļauta nedemokrātiskai ietekmei no personām, kuras nepārstāj vēlētāju intereses un ir apsūdzētas nopietnos noziegumos. ZRP cer piesaistīt jaunus, kompetentus biedrus, kuriem ir sveša Latvijas politikai raksturīgā tirgošanās ar ietekmi un biznesa sapludināšana ar politisko varu. Ir nepieciešams ienest vairāk atklātības un sabiedrības iesaistīšanas. Ja tas tiks panākts, es uzskatīšu, ka ir panākts daudz," norādīja P.Jurjāns.

Arī P.Jurjāns apliecina, ka partijas sastāvs vēl nav noteikts: "Partijas sastāvs vēl veidojas, redzu tur vairākus gaišus, kompetentus cilvēkus. Arī pats cenšos piesaistīt tādus, kurus vēlāk varēšu saukt par uzticamiem komandas biedriem."

"Nedomāju, ka visi esošās Saeimas deputāti būtu kaut kā fundamentāli kļūdījušies. Diemžēl daudzi ir bijuši spiesti samierināties ar koalīcijas partneru neuzticamību, un tādējādi ievilkti līdzi dubļos, par ko man ir ļoti žēl - viņi nav to pelnījuši. Es aicinātu jaunos deputātus uz lielāku drosmi un atklātību, runājot par jautājumiem, kas ir degoši un nepopulāri, piemēram, sociālā budžeta ilgtspējīgu pārvaldību," šādu padomu jaunajiem Saeimas deputātiem deva P. Jurjāns.

ZRP nolēmis pievienoties arī Apvienotās policistu arodbiedrības vadītājs Agris Sūna. "Zatlers ir devis cerību, ka kaut kas var mainīties. ZRP stājas tie cilvēki, kuri nav sabojājuši savu pagātni un kuri tic, ka lietas var darīt godīgi,"atzina A.Sūna.

Par svarīgāko A.Sūna uzskata sakārtot iekšlietu sistēmu, lai "panāktu, ka policistu un ugunsdzēsēju darbs kļūst cienījams".

"Mīnuss, ka partijā ir daudz pilnīgi nepazīstami cilvēki, ja parādītos, piemēram, Vjačeslavs Dombrovskis, uzreiz partijai būtu lielākas izredzes," atzina A.Sūna.

"Es domāju, ka visiem gaišajiem spēkiem jāpvienojas vienā partijā un jāstājas Zatlera reformu partijā," portālam Diena.lv sacīja A.Sūna, norādot, ka arī mazajām politiskajām partijām būtu jāpievienojas ZRP.

Par būtiskāko iemeslu kādēļ HansaWorld Latvia vadītājs un īpašnieks, LATA valdes loceklis Edmunds Sprūdžs nolēmis pievienoties ZRP, uzņēmējs min faktu, ka viņu neapmierina valstī notiekošais.

"Vairumam jauno ZRP biedru šis nav bijis viegls lēmums. Lielākajai daļai ir sakārtota ikdiena, labi amati, šī ieiešana politikā ir smags lēmums, bet šī ir absolūta nepieciešamība, jo nespējam samierināties ar esošo politisko situāciju," norādīja E.Sprūdžs.

Komentējot publiskajā telpā izskanējušās bažas, ka ZRP ir pārāk maz zināmu personāliju, E.Sprūdžs norāda, ka ir jāmaina šāds domāšanas veids: "No vienas puses sabiedrība pieprasa jaunas sejas, no otras puses kritizē, ka politikā ienāk nepazīstamas personas. Arī mediju spiediens ir izteikts. Mums nav viegli. Mēs, kas esam gatavi veidot šo jauno politisko spēku, strādājām pa naktīm, lai sagatavotu kvalitatīvu piedāvājumu. Es zinu, ka visi šie cilvēki ir gatavi dot labāko ko vien viņi var," norāda E.Sprūdžs.

Uzņēmējs uzskata, ka sabiedrībai aktīvāk jādomā par iesaistīšanos politiskajos procesos: "Cilvēkiem ir jāstājas partijās, jāizrāda sava pilsoniskā iniciatīva. Lai pēc nākamajām vēlēšanām nesekotu vilšanās, vēlētājiem jāskatās nevis uz personālijām, bet partiju programmām," atzīst E.Sprūdžs.

Par būtiskāko guvumu, ko var sniegt partijai, E.Sprūdžs min savu startēģisko domāšanu un organizatora spējas.

Ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis atzina, ka viņa galvenie uzdevumi partijas labā ir ekonomisko jautājumu īstenošana, strādāšana domnīcā un jauno iespējamo deputātu apmācība.

Par partiju V.Dombrovskis saka: "Tā būs partija, kas strādās un ieviesīs strukturālas izmaiņas. Kā tai veiksies, to rādīs laiks. Partijas stiprā puse ir spēja veikt reformas. Reformu īstenošana prasa politisko gribu un tam vienmēr būs opozīcija. Līderiem ir jākalpo valstij, ir jāredz ilgstoša nākotnes vīzija, jābūt gatavībai cīnīties ar interešu grupām. Manuprāt, Zatlers ir parādījis, ka to spēj."

Topošās partijas biedri Romualds Ražuks, Daina Holma un Sandra Sondore - Kukule komentārus par pievienošanos ZRP aizņemtības dēļ portālam Diena.lv pagaidām nesniedza.

Jau ziņots, ka topošās ZRP kodolu patlaban veido 15 līdz 20 cilvēki. ZRP plāno 23.jūlijā dibināšanas kongresā pulcēt nedaudz vairāk kā 200 biedru, savukārt pēc dažām nedēļām, 13.augustā, iecerēta liela kopsapulce, kurā varētu piedalīties ap 1200 cilvēku.

(pievienots E.Sprūdža sacītais)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas