Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Par fiktīviem darba piedāvājumiem ārzemēs sūdzas vidēji 30 cilvēki mēnesī

Šogad vidēji 30 cilvēki mēnesī lūdz palīdzību Ārlietu ministrijā (ĀM) un Latvijas vēstniecībās ārvalstīs sakarā ar to, ka viņi tikuši apkrāpti ar fiktīviem darba piedāvājumiem, šodien mediju pārstāvjus informēja ĀM Juridiskās un konsulārās direkcijas vadītāja Alda Vanaga.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Vanaga, pērn šādu gadījumi bijis ievērojami mazāk, turklāt tie bija atsevišķi cilvēki, kas vērsušies pēc palīdzības. Šogad situācija ir krasi mainījusies, jo palīdzību lūdz arī cilvēku grupas, nevis atsevišķi cilvēki, kuriem it kā piedāvāts darbs. Šie cilvēki dodas uz norādīto valsti, taču tur izrādās, ka viņi ir apkrāpti, skaidroja Vanaga.

Īpaši daudz tādu gadījumu esot bijis vasarā, un kā vienu no piemēriem Vanaga minēja 30 -40 cilvēku grupu, kurai kāda darbā iekārtošanās firma piedāvājusi darba iespējas Vācijas pilsētā Drēzdenē. Ierodoties pilsētā, cilvēki atklājuši, ka ir apkrāpti.

Lai šādās situācijās neiekļūtu, Vanaga aicināja darba meklētājus uzmanīties un jau pirms došanās uz citu valsti vismaz nedaudz pārzināt valodu, sarūpēt papildu līdzekļus, lai galēji kritiskā gadījumā varētu nopirkt biļeti un atgriezties dzimtenē, paņemt līdzi pases kopiju, lai pases pazaudēšanas vai nozagšanas gadījumā paātrinātu dokumentu kārtošanu, kā arī apdrošināt dzīvību un veselību.

Tāpat viņa uzsvēra, ka nepieciešams jau pirms došanās prom iepazīties ar darba līgumu un, ja iespējams, to šeit arī parakstīt, lai pēc tam nebūtu nepatīkamu pārsteigumu, kā arī, parakstot līgumu, to rūpīgi izlasīt.

Pirms došanās prom būtu vērts arī informēt tuviniekus par savu atrašanās vietu, lai nepieciešamības gadījumā būtu vieglāk ārvalstīs dzīvojošo atrast, kā arī reģistrēties ĀM konsulārajā reģistrā.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica norādīja, ka tāpat, meklējot darbu ar firmu starpniecību, ir svarīgi zināt, vai tās ir licenzētas. NVA mājaslapā var atrast sarakstu ar 66 šobrīd licenzētām darbā iekārtošanas firmām, no kurām 29 ir tiesīgas iekārtot darbā ārzemēs.

Tāpat Paševica informēja, ka NVA šogad saņemtas 24 sūdzības par krāpšanas gadījumiem, bet, ņemot vērā sūdzības un citus apstākļus, šogad licenci zaudējuši 17 darbā iekārtošanas uzņēmumi.

No visiem cilvēkiem, kas devušies darba gaitās uz ārzemēm, ar licenzēto firmu palīdzību lielākais skaits darbinieku devies uz Lielbritāniju, Norvēģiju un Spāniju.

Jau ziņots, ka ĀM un NVA rīkos pasākumu ciklu "Uzzini, pirms piekrīti darbam ārvalstīs!", kurš sākies 26.oktobrī Rīgā un noslēgsies 25.novembrī Rēzeknē. Tā laikā interesentiem desmit lielākajās Latvijas pilsētās būs iespēja piedalīties semināros un uzzināt, kā rīkoties, lai nenokļūtu nelaimē, meklējot darbu ārvalstīs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas