Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Par PS mājas lapas atdarināšanu ierosina divus kriminālprocesus

Pilsoniskā savienība (PS) ir saņēmusi oficiālu informāciju par to, ka uz PS iesnieguma pamata „Par noziedzīgām darbībām interneta vidē” ir uzsākti divi kriminālprocesi – vienu uzsākusi Ekonomikas policijas pārvalde (EPP), otru – Drošības policija, _Diena.lv _informēja PS pārstāve Dace Balode.

PS vērsās policijā pēc tam, kad internetā tika izveidota viltus PS mājaslapa vietnē pilsoniskasavieniba.lv, gandrīz atdarinot īstās PS mājaslapas domēna nosaukumu un dizainu un šajā vietnē publicējot rakstu, kas satur izaicinošus, aizskarošus un nepatiesus apgalvojumus.

EPP priekšnieks Gatis Gudermanis informējis, ka saistībā ar PS iesniegumu EPP ir uzsākusi kriminālprocesu krimināllietā saskaņā ar Krimināllikuma XIV nodaļu „Noziedzīgi nodarījumi pret personas pamattiesībām un pamatbrīvībām”, bet materiāli par iespējamu nacionālā naida izraisīšanu nosūtīti Drošības policijai.

Savukārt Drošības policija saistībā ar PS iesniegumā minētajiem faktiem uzsākusi kriminālprocesu atbilstoši Krimināllikuma 78.panta 2.daļa, t.i. par darbībām, kas apzināti vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, un kas izdarītas, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

„Pilsoniskās savienības” priekšsēdētājs Ģ.V.Kristovskis ir gandarīts, ka PS prasība saukt pie atbildības interneta huligānus rod atbalstu valsts tiesībsargājošajās iestādēs. „Salīdzinājumā ar datu noplūdi no VID datu bāzes, varētu šķist, ka kādas partijas mājas lapas viltošana nav īpašas uzmanības vērts fakts. Taču PS mājas lapas viltošana, auditorijas maldināšana un izaicinošu, aizskarošu un nepatiesu apgalvojumu publicēšana ir vērtējama kā daudzu cilvēku apzināta maldināšana. Turklāt ir pamats uzskatīt, ka persona vai politiskais konkurents, kurš šīs darbības veicis, var gūt tiešu labumu no citu politiķu apmelošanas,” norāda Kristovskis.

Internetā „Pilsoniskās savienības” (PS) mājaslapai ļoti līdzīgā adrese www.pilsoniskasavieniba.lv parādījās šā gada 6. janvārī. Tā, pēc PS domām, kvalificējama kā neslavas celšana, ar datoriem saistīta viltošana un svešas preču zīmes vai citādas atšķirības zīmes tīša nelikumīga izmantošana.

2010. gada 10.janvārī vietnē pilsoniskasavieniba.lv tika izvietota informācija, kas vizuāli bija praktiski identiska partijas PS piederošajai interneta vietnei. Tikai viltotajā mājas lapā bija ievietots teksts, kas saturēja PS, tās politiku un biedrus apmelojošu, neslavu ceļošu informāciju. Informācija viltus mājaslapā saturēja ziņas, ka partija „Pilsoniskā savienība” plāno radikalizēt valsts sabiedrību un vērsties „pret krieviem ASV un citu valstu un citu valstu banku interesēs, kā arī novājināt Latvijas valsti kā tādu”.

PS pēc publiski pieejamas informācijas secinājusi, ka domēna vārdu, kas atdarināja PS mājaslapas domēnu, reģistrējis Mārtiņš Jankovskis, kurš ir politiskās partijas LPP/LC jaunatnes organizācijas „PIRMIE” valdes loceklis un jauno biedru uzņemšanas nodaļas vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas