Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Par sievietes un viņas 15 gadus vecās meitas slepkavību piespriež 18 gadu cietumsodu

Rīgas apgabaltiesa pirmdien piesprieda cietumsodus četrām personām, kuras tika apsūdzētas par 2009.gada 30.jūnijā pastrādātu 41 gadu vecas sievietes un viņas 15 gadus vecās meitas slepkavību. Visbargāk tika sodīts Artūrs Sprukts, kurš saņēma 18 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Par slepkavības atbalstīšanu apsūdzētā Valija Gluskere tika sodīta ar 16 gadu brīvības atņemšanu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, savukārt attiecībā uz pārējiem diviem apsūdzētajiem - Larisu Kokarēviču un Alekseju Jegorovu - tiesa viņiem inkriminēto noziedzīgo nodarījumu pārkvalificēja, proti, abas personas tika apsūdzētas par slepkavības atbalstīšanu, taču notiesātas - par neziņošanu. Kokarēvičai un Jegorovam tiesa piesprieda attiecīgi sešu un četru gadu cietumsodu.

Visi četri apsūdzētie jau pirms tiesas sprieduma nolasīšanas atradās apcietinājumā, un šis drošības līdzeklis šodien grozīts netika.

Pilns tiesas sprieduma teksts būs pieejams 4.martā, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā aģentūrai LETA norādīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Inese Šulte, apsūdzēti - Sprukts un Gluskere - vainu atzina, savukārt, Jegorovs un Kokarēviča neatzina.

Komentārus par šodien pasludināto tiesas spriedumu prokurore varēšot sniegt iepazīstoties ar pilnu tā tekstu, taču pagaidām viņa domā, ka spriedums ir likumīgs un pamatots.

Kā paskaidroja Šulte, tieši Sprukts bijis tas, kurš fiziski veicis slepkavības. Otrā nozīmīgākā loma nozieguma pastrādāšanā esot bijusi Gluskerei, bet Kokarēviča un Jegorovs slepkavībās tīši nav piedalījušies.

Šo asiņaino noziegumu prokurore raksturoja kā pēkšņu, lai gan konflikts starp upuriem un apsūdzētajiem bijis samilzis jau ilgāku laiku.

Kā žurnālistiem pēc sprieduma pasludināšanas norādīja Sprukta advokāts Jānis Mucenieks, viņš ar savu aizstāvamo vēl neesot vienojies par to, vai par nolēmumu iesniegs apelācijas sūdzību vai nē. Pats Mucenieks gan neesot apmierināts ar klientam piespriesto sodu, jo lietā bijuši vairāki Sprukta atbildību mīkstinoši apstākļi, turpretim neesot bijuši atbildību pastiprinoši apstākļi.

Tāpat advokāts uzsvēra, ka paši nogalinātie mutvārdos aizskāruši apsūdzētos, tādā veidā provocējot uz noziedzīgu nodarījumu.

Kā ziņots, piektdien notikušajās tiesas debatēs prokurore Šulte apsūdzētos tiesas debatēs bija lūgusi atzīt par vainīgiem un piespriest viņiem bargus cietumsodus. Sprukts, valsts apsūdzības uzturētājas ieskatā, būtu jāsoda ar reālu brīvības atņemšanu uz 18 gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Pārējos trīs apsūdzētos - Gluskeri, Kokarēviču un Jegorovu - prokurore lūgusi sodīt ar 15 gadu brīvības atņemšanu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Kā ziņots, vienai personai šajā lietā apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL) 118.panta 2.punkta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairāk personas. Minētais likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem, konfiscējot mantu. Savukārt pārējām trim personām apsūdzības celtas pēc KL 118.panta 2.punkta caur 20.panta 4.daļu - par šī nozieguma atbalstīšanu.

2009.gadā Rīgā, Mangaļsalā, kādā meža masīvā tika atrasti divu sieviešu līķi ar vairākām cirstām brūcēm galvā. 2009.gada 4.augustā tika aizturēti noslepkavoto kaimiņi - agrāk tiesāts 1972.gadā dzimis vīrietis un 1968.gadā dzimusi sieviete. Turpinot izmeklēšanu, policija noskaidroja vēl divas personas, kuras varētu būt iesaistītas noziedzīgā nodarījuma pastrādāšanā, taču šīs personas neatradās Latvijā. 2009.gada novembrī Nīderlandē tika aizturēta 1965.gadā dzimusi sieviete un 1985.gadā dzimis vīrietis. Šīs personas tika izdotas Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām.

Cilvēka prātam izskaidrojama motīva šai slepkavībai neesot. Nozieguma izdarīšanā iezīmējoties tā dēvētā nemotivētā agresija, iepriekš skaidroja policija. Apsūdzētie abas cietušās esot uzskatījuši par "pārāk pareizām".

Policija sākotnēji izvirzīja vienu šī nozieguma versiju, proti, slepkavības motīvs varētu būt personīgas nesaskaņas ar pazīstamiem cilvēkiem. Māte ar meitu dzīvojušas divatā kādā sociālajā mājā. Viņu dzīvesveids, kā arī meitenes sekmes un uzvedība skolā tika raksturotas pozitīvi, un sociālajā mājā abas nonākušas slikto materiālo apstākļu dēļ. Policija uzskatīja, ka tieši iespējamās nesaskaņas ar apkārt dzīvojošajiem varētu būt novedušas pie smagā nozieguma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas