Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Par Vecpiebalgas novada pašvaldības izpilddirektori kļūst Burdaja

Vecpiebalgas novada domes deputāti pašvaldības izpilddirektores amatā iecēluši pašvaldības deputāti Leldi Burdaju (Par jaunajiem!). Īsi pirms ārkārtas sēdes izsludināšanas no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) tika saņemta informācija, ka Burdaja šī septembra sākumā sodīta par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā, piedaloties balsojumā par pašas un pašvaldības noslēgto uzņēmuma līgumu.

Burdaja līdz martam Vecpiebalgas novada pašvaldībā strādāja kā Jaunatnes lietu nodaļas vadītāja, bet pēc tam Amatas novada pašvaldībā sāka strādāt par projektu vadītāju. Tomēr ar Vecpiebalgas novada pašvaldību tika noslēgts uzņēmuma līgums par it kā nepabeigtu darbu izdarīšanu līdz septembrim 5268 eiro vērtībā, aģentūrai LETA stāsta Vecpiebalgas novada domes opozīcijas pārstāvis Edžus Ķaukulis (Par jaunajiem!).

14.jūlijā opozīcija ierosināja pārskatīt līguma saimnieciskumu, un balsojumā piedalījās arī Burdaja, noraidot opozicionāru priekšlikumu. Deputātes balss lēmumā bijusi izšķiroša. KNAB uzskata, ka Burdaja nedrīkstēja piedalīties šī lēmuma pieņemšanā.

Burdajas balss bija nozīmīga arī bijušās pašvaldības vadītājas Ellas Frīdvaldes-Andersones (Novada attīstībai) ievēlēšanā pēc pašvaldību vēlēšanām šogad, kā arī deputāte vienīgā no sava saraksta piedalījās ārkārtas sēdē, kur pēc Frīdvaldes-Andersones aiziešanas tika ievēlēts pašreizējais priekšsēdētājs Indriķis Putniņš (Novada attīstībai). Trīs opozīcijas deputāti uz to nav varējuši ierasties, jo laiks starp sēdes izsludināšanu un pašu sēdi esot bijis tikai trīs stundas, tādēļ ierašanās un Putniņa kandidatūras apspriešana esot bijusi apgrūtināta, stāsta Ķaukulis.

Deputāts arī pieļauj, ka tajā, ka Burdaja ir atšķēlusies no viņu saraksta par labu Frīdvaldei-Andersonei un vēlāk Putniņam, pie vainas varētu būt martā noslēgtais līgums ar pašvaldību, jo līgumā minētie darbi pēc Ķaukuļa domām neesot nekas neizdarāms un ka par tiem varētu būt pārmaksāts.

Burdaja pati aģentūrai LETA skaidroja, ka KNAB lēmumam nepiekrīt un gatavojas to pārsūdzēt. Izpilddirektore skaidroja, ka balsojot, domājusi tikai par to, vai līgums pašvaldībai ir saimniecisks, nevis par to, kā tas pašu ietekmējis. Viņai kā jaunai deputātei nemaz neesot ienācis prātā, ka šādā balsojumā varētu arī atturēties.

Par piedalīšanos 14.jūlija balsojumā Burdajai jāsamaksā administratīvai sods 70 eiro apmērā. Pieņēmumus, ka ar attiecīgo līgumu Frīdvalde-Andersone deputāti varētu būt uzpirkusi, KNAB ir noraidījis, stāsta Burdaja.

No KNAB saņemtā soda dēļ jaunā izpilddirektore domes balsojumā nav saņēmusi Ķaukuļa, kā arī Vecpiebalgas novadam saraksta deputātu Ineses Navras un Edgara Bērzkalna atbalstu.

Opozicionārus neapmierina, ka izpilddirektora amatam nav rīkots konkurss un apšauba, vai Burdaja, ņemot vērā KNAB sodu, būtu pati labākā kandidāte. Jau pirms vēlēšanām izpilddirektora darbības sakārtošana bijusi viena no Par jaunajiem! prioritātēm, ņemot vērā, kā līdzšinējā izpilddirektora Hugo Dukša darbība nav apmierinājusi novadniekus, stāsta Ķaukulis.

Tomēr pašlaik viņi centīsies atbalstīt Burdaju un ļaus izpilddirektorei sevi pierādīt, apliecināja Ķaukulis. Viņš arī pauda sapratni par priekšsēdētāja Putniņa vēlmi ātri sakārtot pašvaldībā sasāpējušo izpilddirektora jautājumu, taču norādīja, ka Par jaunajiem! saraksts iestājies par caurspīdīgumu izpilddirektora darbā.

Burdajai izpilddirektora amatā noteikts pārbaudes laiks līdz 21.decembrim.

Pašvaldības priekšsēdētājs Putniņš izpilddirektorei uzliktajā sodā nesaskata šķēršļus Burdajas darbam. Viņš arī norādīja, ka viņas darbam par labu izpilddirektora amatā runā līdzšinējā pieredze gan Vecpiebalgas pašvaldībā, gan arī starptautiskos projektos

Savukārt, komentējot konkursa nerīkošanu, Putniņš uzsver, ka likumā nav noteikts, ka uz šo amatu būtu jārīko konkurss. To gan viņš esot ierosinājis domes sēdē, taču vairākums, tajā skaitā Burdaja, balsoja pret. Pats Putniņš atturējās, bet trīs opozīcijas deputāti pauda atbalstu priekšlikumam.

Tāpat sēdes laikā no amata atbrīvots līdzšinējais pašvaldības izpilddirektors Hugo Duksis un priekšsēdētāja vietnieka amatā iecelts Edgars Bērzkalns (Vecpiebalgas novadam).

Tā kā Burdajai būs jānoliek mandāts, tad viņas vietā, spriežot pēc Centrālās vēlēšanu komisijas informācijas, deputāta amatā varētu stāties SIA Cimbuļi valdes priekšsēdētājs Kristaps Driķis (Par jaunajiem!).

Jau vēstīts, ka augusta beigās no amata atkāpās un deputāta mandātu nolika līdzšinējā Vecpiebalgas novada domes vadītāja Frīdvalde-Andersone. Šai sēdē mandātu nolika arī deputāte Agita Šulca (Novada attīstībai).

Sēdes laikā bija plānots no amata atstādināt pašvaldības izpilddirektoru Duksi, kamēr tiek veikta izmeklēšana par viņa vienpersoniski pieņemto lēmumu nosakot cenu Inešu pagasta karjerā. Opozīcijas deputāti Duksim pārmeta arī to, ka viņš astoņus gadus nav atskaitījies par izpilddirektora amatā paveikto. Šulca bija vienīgā koalīcijas deputāte, kas atbalstīja opozīcijas ierosinājumu par Dukša atstādināšanu.

Tomēr Duksi neizdevās atstādināt, jo viņš uz sēdi nebija ieradies slimības dēļ.

Vēlētāju apvienība Par jaunajiem! portālā Facebook norādīja, ka 1998.gada decembrī Cēsu rajona Inešu pagasta padome tās vadītāja Mārtiņa Frīdvalda, Frīdvaldes-Andersones tēva, vadībā noslēdza līgumu ar būvniecības firmu SIA Virāža par tiesībām uz 20 gadiem, tas ir, līdz 2019.gada 1.janvārim, izmantot smilts karjeru Skolaskalns Inešu pagastā. No 2009.gada 1.jūlija līgumu ar uzņēmumu pārņēma Vecpiebalgas novada pašvaldība.

Sākotnējā cena karjerā bija 20 santīmi par kubikmetru, taču līgumā bija iespēja katru gadu mainīt šo cenu, kas pirmo reizi tika izmantot 2014.gada 2.janvārī, kad pašvaldības izpilddirektors Duksis vienpersoniski noteica, ka kubikmetrs maksās 60 centus, vēsta dokuments.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas