Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai plāno lemt 15. maijā

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien lēma, ka 15. maijā skatīs jautājumu par prokuratūras lūgumu kriminālvajāšanai izdot deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV).

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) žurnālistiem pieļāva, ka šajā sēdē varētu arī tikt pieņemts lēmums attiecībā uz Zakatistova izdošanu. Saeima šajā jautājumā balsot varētu 16. vai 23. maijā.

Komisijas vadītāja ar prokuroru pirmdien vai otrdien apspriedīs iespēju ar lietas materiāliem iepazīties visiem Saeimas deputātiem. Kursīte-Pakule norādīja, ka prokuratūra nav lūgusi šo jautājumu skatīt steidzamības kārtā. Šodien prokurors aizņemtības dēļ uz komisijas sēdi nevarēja ierasties.

Komisijas sēdē deputāts Andrejs Judins (JV) aktualizēja jautājumu par prokuratūras rīcību Jura Juraša (JKP) izdošanas kriminālvajāšanai lietā. Viņš atbildē no prokuratūras saņēmis skaidrojumu, ka kriminālprocesā kopš apsūdzības uzrādīšanas regulāri ir veiktas izmeklēšanas darbības. Politiķi tas ir pārsteidzis, jo viņš bija sapratis, ka drīz vien pēc izdošanas Juraša lieta tiks virzīta skatīšanai tiesā.

Tāpat situācijā, kad Jurašs apgalvo, ka neizmanto savas procesuālās tiesības, neskaidrību rada prokurora norāde, ka termiņš, kādā kriminālprocess tiks nodots tiesai, atkarīgs no termiņiem, kādos Jurašs realizēs šīs tiesības, norādīja Judins.

Līdz ar to politiķis norādīja, ka būtu vēlams komisijai no prokuratūras uzzināt, cik ilgā laikā jautājums pēc Zakatistova nodošanas kriminālvajāšanai nonāks tiesā.

Zakatistovs trešdien žurnālistiem sacīja, ka, visticamāk, nenoliks deputāta mandātu, taču vēl apdomās šo jautājumu. Zakatistovs noliedz jebkādu vainu, ko viņam būšot iespēja pierādīt arī tiesā, "ja lieta nonāks līdz tiesai". Viņš arī solīja informēt par lietas apstākļiem preses konferencē, kura tikšot izziņota pēc saskaņošanas ar uzņēmēju Viesturu Tamužu.

Viņa frakcijas biedrs Artuss Kaimiņš, kurš darbojas Mandātu komisijā, šorīt paziņoja, ka neatbalstīs Zakatistova izdošanu. Kaimiņa ieskatā pašlaik publiski izskanējušie prokuratūras argumenti Zakatistova izdošanai nepārliecina. Tas vairāk ir vērtējams "kā mēģinājums "piešūt lietu" situācijā, kad tās nav", norāda Kaimiņš.

Satversme nosaka, ka pret deputātu nevar sākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas. Ja tiesībsargājošās iestādes prasa Saeimai izdot kādu deputātu, šo jautājumu vispirms izskata Mandātu komisija, kas arī sagatavo lēmumprojektu, par kuru lemj parlaments.

Ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret kādu deputātu, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Šajā laikā deputāts saņem pusi sava atalgojuma.

Kā ziņots, prokuratūra vērsusies Saeimā, lūdzot izdot kriminālvajāšanai Zakatistovu.

Iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdza prokuratūrai par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēt Zakatistovu un Tamužu.

Ģenerālprokuratūra jau nolēmusi Tamužu saukt pie kriminālatbildības par krāpšanu lielā apmērā.

Top komentāri

Jautrību masās
J
Dod tik ārā! Drīz visa šī kobļedīcija sēdēs uz apsūdzēto sola un būsim vismaz ar kaut ko slaveni.
Robis
R
Varētu domāt, ka no tā-izdos vai nē-kas tautai mainīsies.....
Smaidiņš
S
Izdošanai var piekrist, tikai izdošanai jānosaka termiņš viens mēnesis. Vispār jau liekās, ka Kalnmeijera kantoris dzen muļķi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas