Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Paralimpiešiem uz valsts palīdzību vien nav vērts cerēt, līdzekļi jāmeklē arī citur

"Tas ir kauns valstij!" par divkārtējā paralimpisko spēļu čempiona Aigara Apiņa vēlmi izsolē pārdot savu pirmo paralimpisko spēļu bronzas medaļu, lai iegūtu naudu dalībai pasaules čempionātā, saka Latvijas paralimpiskās komitejas (LPK) prezidente Daiga Dadzīte. Viņa apgalvo, ka tas esot izmisuma solis, un apbrīno A. Apini par spēku pārdot ko tik vērtīgu. 

Latvijas paralimpiešu sagatavošanai un dalībai pasaules čempionātā vieglatlētikā 2011. gadā Jaunzēlandē nepieciešamos līdzekļus pagaidām vēl nav izdevies savākt. No valsts puses ir jārēķinās ar aizvien ierobežotāku finansiālo atbalstu, tāpēc līdzekļus jāmeklē sportistiem pašiem. 

Lai pieciem sportistiem un diviem personāla pārstāvjiem palīdzētu iegūt līdzekļus dalībai paralimpiskajās spēlēs, A. Apinis arī izšķīries par šādu soli. 

Tā kā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (UZM) piešķirto finansējumu esot stipri vien par maz, tiekot meklēti citi sponsori. Potenciālie lielie atbalstītāji nav atradušies, tādēļ pagaidām jāpateicas pašvaldību, mazāku uzņēmumu un privātpersonu atbalstam. Taču ar to pagaidām ir par maz, lai nodrošinātu dalību. 

"Citās Eiropas valstīs to finansē no valsts līdzekļiem. Latvijā nav izstrādāts pat modelis, kā finansēt invalīdu sportu. Izskatās, ka atvēl to, kas palicis pāri," saka D. Dadzīte. 

Pats A. Apinis skaidro: "Ir grūti atrast finansējumu. Pat, lai sagatavotos sacensībām. Ir jāiegulda savi privātie līdzekļi, pašvaldību līdzekļi un cita saziedotā nauda." 

Citās valstīs šāda veida sportisti tiekot apgādāti ar speciālām treniņu vietām, profesionālu personālu, kam tiek maksātas algas, tāpat kā sportistiem. 

Pasaules čempions A.Apinis atzīst: "Pēc tam kad sportists ir ieguldījis gan laiku, gan naudu, gan guvis ilgstošu tuvinieku atbalstu un izpildījis normatīvus pārliecībā, ka nu būs iespēja doties uz čempionātu, tad tāds sīkums kā naudas līdzekļu trūkums var novest cilvēku pie izmisuma, dziļas nomāktības un vēlmes visu pamest." 

IZM Sporta departamenta direktores vietnieks un Sporta politikas nodaļas vadītājs Edgars Severs paskaidro, ka IZM valsts budžeta programmai “Sports” piešķirtie līdzekļi pēdējos divos gados ir samazinājušies par aptuveni 60%. 

Tāpat viņš norāda, ka šogad no valsts budžeta līdzekļiem LPK ir piešķirti 40 795 lati, bet “2011.gada valsts budžeta finanšu līdzekļus IZM ir tiesīga piešķirt tikai pēc tam, kad būs pieņemts likums “Par valsts budžetu 2011.gadam””. 

IZM apzinās gan LPK, gan citu sporta organizāciju sarežģīto finanšu situāciju, kā rezultātā jāmeklē dažādi iespējamie veidi kā iegūt trūkstošo finansējumu. Tāpat arī likums nenosaka valstij būt par vienīgo sporta oragnizāciju finansiālo atbalstītāju. 

Paralimpiskās spēles notiek reizi četros gados. Ir svarīgi piedalīties pasaules čempionātā, lai varētu nopelnīt dalībnieku kvotas startam paralimpiskajās spēlēs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas