Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Parex par mēnesi pārcēlusi parāda pirmās daļas atdošanu

Parex bankas vadība pagājušā nedēļā aktualizējusi savu piedāvājumu ārvalstu sindikātam, kam banka parādā vairāk nekā pusmiljardu latu. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), ar kuru Finanšu ministrija (FM) risina sarunas par tās iesaistīšanos Parex kapitālā, aizvien nav sniegusi atbildi par tās iespējamo kļūšanu par Parex finanšu investoru, bankas kapitālā ieguldot līdz 100 miljoniem eiro (ap 70 miljoniem latu).

Kā liecina droša informācija, kas ir Dienas rīcībā, līdz ar ieilgušajām sarunām par parāda pārfinansēšanu, Parex par mēnesi pārcēlusi sindikātam uzreiz atdodamās kredīta daļas datumu, paredzot, ka 20% aizdevuma (155 miljoni eiro, ap 108,5 miljoni latu) banka atdos 18.martā. Atlikušā parāda (kopumā 620 miljoni eiro) atdošanas laiki nav mainīti — banka joprojām paliek pie priekšlikuma, ka pa daļām šis aizdevums, kuru pilnībā galvos Latvijas valsts, tiks atdots 2010.gadā un 2011.gadā. Iepriekš Parex 20% parāda bija piedāvājusi atdot 18.februārī. Noprotams, ka sarunas ar sindikātu banka cer noslēgt šonedēļ. Lai atdotu parāda pirmo daļu Parex Valsts kasē atbilstoši valdības pirms nedēļas lemtajam varēs saņemt kredītu. Paredzams, ka otrdien valdība atkal skatīs jautājumus, kas saistīti ar Parex un uzklausīs FM ziņojumu par sarunu gaitu ar ERAB un tās iespējamām investīcijām Parex kapitālā. Taču, kā Dienai atzina FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, nekādi lēmumi par iespējamo ERAB ieiešanu Parex vēl neesot gaidāmi. Pagaidām netiek prognozēts, kad sarunas ar ERAB noslēgsies. Tika plānots, ka ERAB par līdzdalību Parex varētu izlemt līdz martam. Atsevišķi avoti Dienai pieļāva, ka ERAB gaida kāds būs rezultāts bankas vadības sarunām ar sindikātu, par kādiem parāda atdošanas nosacījumiem Parex izdosies vienoties un tikai tad pieņems lēmumu. ERAB ir liela pieredze banku restrukturizēšanā, un šīs organizācijas iesaistīšanās restrukturējamo banku kapitālā pasaulē tiek uzskatīta par pozitīvu signālu bankas dzīvotspējai un attīstības potenciālam. No ERAB līdzdalības Parex būs atkarīgs, cik daudz naudas Parex kapitālā, pārvēršot bankas akcijās daļu depozītu, vajadzēs ieguldīt valstij. Parex prezidents Nils Melngailis pieļāvis, ka bankas kapitālā būtu jāinvestē no 100 līdz 200 miljoniem latu. Precīzs papildus bankas kapitāla pietiekamības nodrošināšanai ieguldāmās naudas daudzums netiek saukts, jo tiek gaidīts bankas auditētais gada pārskats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas