Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Parlamentā atkal izmeklēs

Nemierā ar Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas nepietiekamo ieguldījumu korupcijas apkarošanā opozīcijas deputāti ceturtdien ierosināja izveidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju, kura pārņemtu šos pienākumus. Opozīcijai neizdevās panākt, ka komisija strādātu līdz 13. Saeimas sanākšanai 2018.

gada novembrī. Vairākums nolēma paredzēt tai sešu mēnešu pilnvaru termiņu, ko gan vēlāk var pagarināt, vēsta laikraksts Diena.Izmeklēšanas komisijas veidotāji izvēlējušies tai ļoti garu nosaukumu. Komisija pētīs korupcijas, lobēšanas, organizētās noziedzības un kontrabandas ietekmi uz nodokļu iekasēšanu, kā arī ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšanu. Tās uzmanība būs pievērsta Tieslietu, Iekšlietu, Finanšu ministrijas un citu valsts institūciju amatpersonām, lai izvērtētu viņu personīgo atbildību. No nosaukuma izriet, ka deputāti raudzīsies, kā tiek ievērotas sabiedrības intereses un labas pārvaldības principi. Solvita Āboltiņa (Vienotība) debatēs aicināja vispirms ielūkoties Satversmē: "Tā nosaka, ka komisiju var izveidot noteiktiem gadījumiem. Varbūt jūs varētu atnākt šeit un paskaidrot, kas ir šis noteiktais gadījums?" Tajā brīdī kāds no zāles ierosināja paskatīties spogulī, uz ko Āboltiņa atbildēja: "Spogulī skatoties, es priecājos. Dažkārt ne visai priecājos, skatoties uz dažām sejām zālē."Noskaņojums debašu laikā un savstarpējā domu apmaiņa netieši atklāja deputātu attieksmi pret parlamentārajām izmeklēšanas komisijām. Bija iespaids, ka to lietderībai netic ne komisijas izveides rosinātāji, ne koalīcija, kura nevar noraidīt šo ierosmi, ja par to ir savākti vismaz 34 paraksti. Taču koalīcijas vairākums var noteikt tās pilnvaru termiņu un ierobežot dalībnieku skaitu. Ir nolemts, ka komisijā strādās pa vienam deputātam no katras frakcijas. Ceturtdien pēcpusdienā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) savukārt izplatīja paziņojumu, kurā pozitīvi vērtē jaunās parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi pretkorupcijas jautājumos, "ja tās darbības rezultātā tiks paātrināta vairāku aktuālu priekšlikumu izskatīšana un pieņemšana korupcijas novēršanas un apkarošanas, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomās". Šogad Latvijai Tieslietu ministrijas personā jāturpina arī darbs pie OECD Pretkukuļošanas darba grupas izteikto rekomendāciju ieviešanas.Iniciatīva par jaunas izmeklēšanas komisijas veidošanu pieder Saeimas deputātam Ringoldam Balodim (NSL), kurš iepriekš vadīja izmeklēšanas komisiju, kura pētīja Zolitūdes traģēdijas apstākļus. Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 8.aprīļa, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas