Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Parlaments neapstiprina Judinu AT tiesneša amatā

Parlaments ceturtdien aizklātā balsojumā neapstiprināja krimināltiesību ekspertu un sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieku Andreju Judinu Augstākās tiesas (AT) tiesneša amatā.Par Judinu balsoja 40 deputātu, pret bija 27, bet atturējās 22 parlamentārieši, līdz ar to lēmuma projekts tika noraidīts.

Saeimas Juridiskā komisija gan iepriekš atbalstīja Judina apstiprināšanu AT tiesneša amatā. Judins "Providus " strādā kopš 2003.gada, kā arī lasa lekcijas.Judins, kurš gan plašos komentāros neieslīga, aģentūrai BNS teica, ka šādu Saeimas lēmumu nebija nojautis un viņš par to ir pārsteigts, turklāt Saeimas Juridiskajā komisijā viņam izteikti tikai atzinīgi vārdi un nekas neliecināja, ka viņš būtu nederīgs AT tiesneša amatam."Šāds balsojums bija iespējams un tas notika, jo parlaments izmantoja savas tiesības. Kapēc? Tas ir jautājums, uz kuru es vēl nevaru atbildēt, un tas ir labāk uzdodams deputātiem. Tas man personīgi ir pārsteigums, un neviens man atklāti neteica, ka ir kādi faktori, pēc kuriem es neatbilstu tiesneša amatam," viņš norādīja.Nekādas fantāzijas vai versijas secinājumus, kāpēc Saeimas balsojums bija negatīvs, Judins nevēlas izvirzīt. "Lai analizē citi.""Es biju ar mieru un gribēju strādāt tiesā. Atbalsta nav, bet nu dzīve turpinās," sacīja Judins un piebilda, ka turpināšot strādāt par pētnieku.Tikmēr parlaments AT tiesneša amatā atbalstīja Dainu Treiju un Vēsmu Kaksti. Par Treiju balsoja 86 deputāti, neviens nebalsoja pret un neatturējās, savukārt par Kaksti balsoja 88 parlamentārieši, bet viens atturējās.Saeimas Juridiskā komisija gan Treiju, gan Kaksti atbalstīja AT tiesneša amatā.Nepietiekamā AT tiesnešu skaita dēļ bijusī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Treija jau kopš marta pildīja tiesneša pienākumus AT Krimināllietu tiesu palātā. AT priekšsēdētājs uzdevis Treijai uz laiku - ne ilgāku par diviem gadiem - aizstāt tiesneša vakanci Augstākajā tiesā.Arī Administratīvās apgabaltiesas tiesnese Kakste uz laiku atgriezās AT, līdz 20.oktobrim aizstājot prombūtnē esošo AT Senāta Administratīvo lietu departamenta senatoru Normundu Salenieku. Savukārt Tieslietu padome 4.oktobra sēdē nolēma, ka Kakste līdz 27.janvārim aizstās šā departamenta senatori Jautrīti Briedi viņas prombūtnes laikā.Jau ziņots, ka Saeima pērn oktobra vidū noraidīja lēmuma projektu, kas paredzēja par AT tiesnesi iecelt Administratīvās apgabaltiesas tiesnesei Māri Vīgantu. Izskanējis viedoklis, ka daļa deputātu tā lēmuši, jo tiesnesis Juridiskās komisijas sēdē izturējies vīzdegunīgi.Vīgants savulaik noteica apcietinājumu Ventspils mēram Aivaram Lembergam.Neskatoties uz Saeimas lēmumu Vīgants šogad janvārī sāka pildīt AT tiesneša pienākumus, jo, ņemot vērā civillietu būtisko uzkrājumu AT, bija akūti nepieciešams nekavējoties palielināt tiesnešu skaitu AT.Tāpēc Vīgants uz laiku aizstāj tiesneša vakanci AT Civillietu tiesu palātā likuma par tiesu varu noteiktajā kārtībā.Šis likums paredz, ka AT tiesu palātas tiesneša vakances vai pagaidu prombūtnes laikā AT priekšsēdētājs var uzdot viņu aizstāt AT goda tiesnesim vai apgabaltiesas tiesnesim, ja šī persona devusi rakstveida piekrišanu, pēc tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas priekšlikuma.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai apstiprināja, ka viņš balsojumā par A. Judinu ir atturējies, jo uzskata, ka A. Judinam nav pietiekama darba pieredze tiesu sistēmā, lai uzreiz pretendētu kļūt par Augstākās tiesas tiesnesi. Šāds viedoklis bijis vairākumam frakcijas.


Viņš A. Judinu personīgi nepazīstot, bet neapšauba viņa kā eksperta dotības, taču uzskata, ka ar to ir par maz, lai kļūtu par AT tiesnesi. Pirms izlemt, kā balsot, ZZS frakcija esot uzklausījusi savus kolēģus, kuri darbojas Saeimas Juridiskajā komisijā un jau tur, skatot šo jautājumu, esot atturējušies. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas