Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Partijas lielus naudas devējus var noslēpt aiz biedru naudām

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) novērojis tendenci, ka partijas pēdējo gadu laikā arvien biežāk lielus maksājumus partijas kasē noformē kā biedra naudas, nevis ziedojumus, tādējādi izmantojot iespēju neatklāt maksātāja personību, vēsta _Latvijas Avīze. _Šobrīd gan tiek virzītas likumdošanas izmaiņas, lai šādu situāciju novērstu.

Partiju finansēšanas likumā noteiktais apjoma ierobežojums (100 minimālās mēnešalgas jeb 18 000 latu) attiecas arī uz biedra naudām, bet, ja biedrs arī ziedo partijai, – tad uz biedra naudas un ziedojumu kopsummu. Taču atšķirībā no ziedotājiem biedra naudu maksātāji plašākai sabiedrībai var palikt anonīmi.

Visaktīvāk šādu metodi izmanto apvienība "TB"/LNNK. Pērn ziedojumos tā saņēma "vien" 110 072 latus, bet biedra naudās krietni lielāku summu – teju 250 000. Kā pastāstīja tēvzemiešu ģenerālsekretārs Juris Saratovs, arī šogad apvienība rēķinās ar līdzīgu biedra naudu skaitu. Saratovs arī nenoliedza, ka partijā ir vairāki biedri, kas maksā tūkstošos mērāmas biedra naudas, bet sīkāk konkretizēt nevēlējās. Viņaprāt, kases papildināšana caur biedra naudām nav nekas nosodāms. "Kāda tur slēpšanās. Ja likumā šāda iespēja ir dota, tad tā ir biedra izvēle – ziedot partijai vai samaksāt to pašu summu biedra naudā. Mums ir arī tādi cilvēki, kas gan maksā biedra naudu, gan ziedo," uzsvēra Saratovs. Pirms gada gan KNAB uzdeva "TB"/LNNK apmaksāt pretlikumīgi saņemtu biedra naudu, jo birojs bija pārliecinājies, ka konkrētajai personai nav tādu ienākumu, lai biedra naudās iemaksātu gandrīz maksimālo atļauto summu.

Pavisam pretēja aina paveras Tautas partijas maciņā. Pērn ziedojumos tā saņēma gandrīz 260 tūkstošus latu, bet biedra naudās – 33,5 tūkstošus. Tas ir pat mazāk nekā 2008. gadā, kad biedra naudās tika iekasēti 39 tūkstoši. "Jaunajā laikā" biedra naudu kopsumma tiešā veidā saistīta ar vēlēšanām. Piemēram, pērn, pašvaldību vēlēšanu gadā, partija biedra naudās iekasēja vairāk nekā 232 tūkstošus latu, bet 2008. gadā – tikai 78 tūkstošus.

Nesen Saeima spēra vēl vienu solīti atklātības virzienā – galīgajā lasījumā tika apstiprināti Partiju finansēšanas likuma grozījumi, kas cita starpā paredz KNAB pienākumu publiskot arī biedra naudas, kuru apjoms gada laikā pārsniedzis vienu minimālo mēnešalgu. Tomēr KNAB pārstāvji uzskata, ka jāiet vēl tālāk. Piemēram, šobrīd, kad sācies partiju konsolidācijas process, veikli cilvēki atrod iespēju apiet ziedojumu griestus, noziedojot maksimālo summu gan partijai, gan apvienībai, kurā tā ietilpst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas