Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Partiju un apvienību valžu locekļiem nebūs jāiesniedz ieņēmumu deklarācijas

Saeima ceturtdien svītroja iepriekš likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pieņemto normu, kas uzliek pienākumu politisko partiju vai to apvienību valdes priekšsēdētājiem un locekļiem deklarēt savus ienākumus Valsts ieņēmumu dienestā (VID).Par priekšlikumu izslēgt iepriekš likumā iekļauto normu balsoja 66 deputāti, pret bija astoņi, bet viens atturējās.

Likums grozīts, pamatojoties uz Valsts prezidenta Valda Zatlera iebildumiem un ņemot vērā premjera Valda Dombrovska atzinumu, ka tiesību normas par partiju un to apvienību amatpersonu pienākumu iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju ir iekļaujamas Politisko partiju likumā.Pēc otrreizējās caurlūkošanas likumā nemainīts atstāts iepriekš pieņemtais regulējums, ka valsts amatpersonām ienākumu deklarācijā turpmāk jānorāda tikai tās ziņas, kas nav pieejama citās informācijas sistēmās, un nodokļu administrācijai pārējās nepieciešamās ziņas būs jāiegūst no citiem valsts reģistriem.Grozījumi arī paredz, ka VID elektroniskās deklarēšanās sistēmā būs jānodrošina amatpersonai pieeja valsts informācijas sistēmās esošajām ziņām. Amatpersonai šī informācija būs jāpārbauda, nepieciešamības gadījumā jāprecizē un to patiesums jāapliecina ar savu parakstu. To, kuras informācijas sistēmas amatpersonām būs pieejamas, noteiks valdība.Līdzšinējais regulējums noteica, ka valsts amatpersonām, aizpildot ienākumu deklarāciju, jāsniedz ziņas, kas jau atrodas dažādos reģistros un pieejamas arī VID. Tādējādi, sniedzot informāciju atkārtoti, deklarāciju aizpildītāji pārrakstīšanās vai kļūdainu ziņu norādīšanas gadījumos tika sodīti par datu neatbilstību VID datu bāzēs esošajai informācijai. Deklarēšanas vienkāršošana ļaus arī ekonomēt VID finanšu un administratīvos resursus.Izmaiņas likumā arī nosaka, ka amatpersona amatu savienošanas kārtībā turpmāk varēs veikt eksperta vai konsultanta darbu citas valsts administrācijā, starptautiskā organizācijā vai tās pārstāvniecībā. Tam būs nepieciešama rakstveida atļauja, kas attiecīgo personu ir iecēlusi, ievēlējusi vai apstiprinājusi amatā, kā arī būs jāizvērtē, vai šāda amatu savienošana nekaitēs valsts interesēm. Par amatpersonām, kuras amatā iecēlusi, ievēlējusi vai apstiprinājis parlaments, būs jālemj Saeimas Prezidijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas