Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +21 °C
Pērkona negaiss
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Partiju viedokļi: Kā valstij rīkoties, redzot, ka pieaug parādnieku skaits par siltumu?

11.Saeimas vēlēšanās kandidējošo politisko spēku pārstāvji - Valdis Zatlers (Zatlera Reformu partija), Andris Bērziņš (Šlesera Reformu partija LPP/LC), Raimonds Vējonis (ZZS), Einārs Cilinskis (Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK), Ivars Zariņš (Saskaņas centrs) un Arvils Ašeradens (Vienotība) - Dienā notikušajā diskusijā izklāsta savu partiju uzskatus jautājumā, kā valstij rīkoties, redzot, ka pieaug parādnieku skaits par siltumu.

Zatlera Reformu partija. Jāpaskatās, kas ir tie, kas krāj šos parādus. Vasarā tiem nebūtu jābūt, un diez vai tie radās vasarā. Pirmkārt, tie ir cilvēki, kuriem vienkārši nav ko maksāt un kuri pārtiek no pabalstiem,tāpēc pašvaldībai jāpanāk, ka pirmais maksājums, ko no pabalsta izdara, tomēr ir par komunālajiem maksājumiem. Vai tas ir godīgi - domāju, ka jā, jo pabalsts tiek maksāts un tiek apmierinātas viņa dzīvesvietas prasības. Grūtāks uzdevums ir ar cilvēkiem, kuri nekaunīgi vienkārši nemaksā, lai gan var to atļauties.

Šlesera Reformu partija LPP/LC. Jāievēro princips, ka parādus nenoraksta, bet ar tiem strādā pašvaldības. Tad, kad sāksies apkures sezona, ja redz, ka kādā pašvaldībā ir problēmas, valdībai jānāk palīgā ar kaut kādiem resursiem, bet pašvaldībai jāapņemas novērtēt parādniekus, lai saprastu, vai viņi nav maksājuši, jo ir mazturīgie vai citu iemeslu dēļ. Prakse parāda, ka lielākā daļa mazturīgo cilvēku, arī pensionāri, ir samaksājuši gan par siltumu, gan visus pārējos izdevumus, bet tajā pašā laikā cilvēki, kuru rīcībā, izskatās, ir pietiekami daudz resursu, pat mašīnas, mājas, nekustamie īpašumi, ir parādnieku skaitā.

Zaļo un Zemnieku savienība. Par siltumu valstij tiešā veidā nevajadzētu iejaukties. Iesaistīties var netiešā veidā, zinot, ka siltumenerģijas ražošana no atjaunojamajiem resursiem ir lētāka, tāpēc valstij jāveicina investīcijas, kaut vai izmantojot Eiropas fondu naudu, lai pārietu uz vietējo atjaunojamo resursu izmantošanu, respektīvi, uz šķeldu vai malku. Otrs ir sociālā politika kā tāda, kas dotu iespēju to vairāk regulēt tieši pašvaldībās.

Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK. Jādod lielāka atbildība pašvaldībām par sociālo pabalstu izsniegšanu, lai vadītos pēc ne tik daudz formāliem kritērijiem, bet dabā redzētu, vai ir nepieciešama palīdzība, jo var braukt ar mersedesu un saņemt aplokšņu algu. Tāpat jādomā par tiesvedības atvieglošanu gadījumos, kad tiesvedība novilcināta ļaunprātīgi.

Saskaņas centrs. Pašvaldība var palīdzēt, pareizi pārdalot sociālos pabalstus, novirzot maksājumus komunālajiem maksājumiem, nevis kaut kur nezināmās tālēs. Nekādā ziņā nedrīkst parādus norakstīt. Lai mēs novērstu situāciju, ka maksātāji maksā par nemaksātājiem, jāpadara efektīvāka parādu piedzīšanas procedūra un jāsasien kopā izdevumi ar nekustamo īpašumu, lai, to pārdodot, parādsaistības īpašumam paliktu.

Vienotība. Finanšu ministrijā, Valsts kasē jānodrošina pietiekami lielas kredītu līnijas, lai sāktu apkuri. Mēs nevaram atstāt cilvēkus bez siltuma. Otrs ir parādu menedžments - pirmais ir sociālais bloks, tāpēc ceru, ka Labklājības ministrija pietiekami ātri mainīs savu stratēģiju un ļaus kaut vai tikai mājokļu maksājumu virzienā daudz vairāk lēmumu tiesību deleģēt pašvaldībām. Otrs ir nodalīt ļaunprātīgos nemaksātājus, ko var atrisināt ar paātrinātu parāda piedziņu, kā arī efektīvs debitoru menedžments. Mēs redzam, ka ir pašvaldības, kurās parādnieku līmenis ir deviņi procenti, bet ir pašvaldības, kurās tas ir 40 procentu. Redzot dabā, efektīvi ir tie apsaimniekotāji, kuri spēj atslēgt visus vai daļu no pakalpojumiem, tad triju dienu laikā parasti līdzekļi parādās. Ja redz, ka tas ir ļaunprātīgs nemaksātājs, tad tas ir efektīvi un sistēma pašregulējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas