Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pasaules Banka Latvijas valdībai iesaka likvidēt vēl 5000 gultas vietas slimnīcās

Arī veselības jomā, pēc Pasaules Bankas domām būtu nepieciešams finanšu samazinājums.

Pēc PB domām, pastāv tikai nelielas iespējas veikt papildu samazinājumus veselības aprūpes un izglītības budžetos. PB valsts izdevumu pārskatā secināts, ka veselības aprūpes un izglītības sektori uzņēmušies vislielāko fiskālās pielāgošanas triecienu 2009. gada un 2010. gada budžetos. Papildu samazinājums šo sektoru budžetos, ar nelieliem izņēmumiem, varētu apdraudēt līdz šim sasniegto progresu, vēsta PB.

Pārskatā teikts, ka veselības aprūpes un izglītības sistēmu strukturālās reformas tiek veiksmīgi īstenotas un jau demonstrē taustāmus uzlabojumus, taču tās nepieciešams turpināt ar piesardzību un atbilstošu finansējumu. PB arī uzsver, ka Latviju vēl sagaida ievērojams darbs veselības aprūpes un izglītības sektoros, lai panāktu, ka tie atbilstu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu augstajiem standartiem.

PB arī norāda, ka ekonomiskās krīzes izraisītās vissvarīgākās strukturālo reformu iespējas Veselības ministrija jau ir izmantojusi - nosakot svarīgāko pakalpojumu prioritātes un radot "drošības spilvenu" līdzekļus. PB norāda uz nepieciešamību stingrāk racionalizēt slimnīcu sektoru, iesakot līdz 2013. gadam likvidēt vēl 5000 gultasvietu, lai sasniegtu mērķi 350 slimnīcas gultasvietas uz 100 000 iedzīvotāju. PB atzīst, ka 2010. gadā valsts budžetam būs vajadzīgi papildus 25 - 36 miljoni latu.

PB iesaka diferencēt līdzmaksājumus veselības aprūpei, ieviešos sistēmu, ka maksātspējīgie iedzīvotāji par veselības aprūpi maksā vairāk, bet nabadzīgie tiek labāk aizsargāti. Īpaši vajadzētu pielāgot medikamentu līdzfinansējuma budžetu, lai mazinātu šo izdevumu nastu nabadzīgajiem un hroniski slimajiem iedzīvotājiem.

Lai palielinātu veselības aprūpes finansējuma efektivitāti un vienlīdzību, valdībai vajadzētu stingri definēt valsts apmaksāto veselības aprūpi un spēles noteikumus nevalstiskajiem medicīnas pakalpojumu sniedzējiem. Pašlaik nav nekādu pārliecinošu argumentu, lai veiktu tādas veselības aprūpes finansējuma modeļa reformas kā pāriešana no sociālās apdrošināšanas modeļa uz obligātu veselības apdrošināšanu.

Pieaugot gados veco Latvijas iedzīvotāju skaitam, valdība ilgtermiņa veselības aprūpes izmaksas varētu samazināt, veicinot pacientu izrakstīšanu no slimnīcām un likvidējot pašreizējā finansējuma modeļa nepilnības, kas veicina gados veco cilvēku aprūpi slimnīcās, nevis ambulatori vai ar sociālo darbinieku palīdzību. Uzturēšanās slimnīcās ir dārga, kā arī pasliktina gados veco cilvēku labklājību. Daudz efektīvāk būtu pacientu izrakstīt no slimnīcas, ja medicīniskā palīdzība viņam vairs nav nepieciešama, un ilgtermiņa aprūpi nodrošināt ar sociālo darbinieku sistēmu.

PB iesaka nelietotās municipālās slimnīcas pārveidot aprūpes namos un rehabilitācijas iestādēs, kas varētu nodrošināt dienas aprūpi veciem un nespējīgiem cilvēkiem, kā arī ambulatoro palīdzību, piemēram, fizioterapiju. Tādā veidā valdība varētu izvairīties no dārgā slimnīcu aprūpes modeļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas