Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pauls Raudseps: Sindikāts un Mērfijs

Atliek parakstīt līgumu par atmaksas noteikumu maiņu ar sindikātus veidojošajām bankām, un būs izpildīts būtisks priekšnoteikums Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) līdzekļu piesaistei bankai, kas savukārt varētu gan samazināt nepieciešamo Latvijas valsts ieguldījumu bankas pamatkapitālā, gan stiprināt neatkarīgas starptautiskas finanšu iestādes pārraudzību pār banku un tādējādi palīdzētu nodrošināt valstij izdevīgāko bankas privatizāciju.

Tas varbūt pat ļautu Parex pieteikties saņemt naudu no ERAB februāra beigās izveidotā 24,5 miljardu eiro fonda, kurš tiks izmantots kreditēšanas veicināšanai Austrumeiropā.

Starptautiskā Valūtas fonda analīzē par Latvijas ekonomisko stāvokli rakstīts: "Veiksmīga [Parex] — Latvijas otrās lielākās pēc aktīvu apjoma — bankas darbības atjaunošana ir priekšnoteikums uzticības atjaunošanai [Latvijas finanšu] sistēmai kopumā." Tāpēc ir svarīgi piefiksēt, ka politiski jūtīgajā Parex bankas glābšanas procesā ir sperts nozīmīgs solis uz priekšu. Otrdien aizejošā Godmaņa valdība apstiprināja panākto vienošanos ar ārzemju banku sindikātiem, kuriem Parex šogad būtu bijis jāatdod 775 miljoni eiro. Sarunās bankas vadība panāca, ka parāda pilna atmaksa tiek atlikta: šogad būs jāatdod 232,5 miljoni eiro jeb 30% no kopējās summas, nākamgad — 310 miljoni jeb 40%, bet 2011.gadā — 232,5 miljoni jeb atlikušie 30%. Tie ir tikai nedaudz sliktāki nosacījumi kā valdības sākotnēji apstiprinātajā sarunu pozīcijā, kas paredzēja šogad maksāt 20 un nākamgad 50% no kopējās summas. Ja vienošanās nebūtu panākta, vai nu Parex būtu iedzīts maksātnespējā ar visām no tā izrietošajām postošajām sekām Latvijas tautsaimniecībai, vai arī valdībai jau šogad būtu bijis jāmaksā visi 775 miljoni, kas nozīmīgi patukšotu šogad starptautisko donoru atvēlētos līdzekļus banku sistēmas stabilizācijai.

Visbeidzot, vienošanās ar sindikātu varētu samazināt naudas summu, kas būs jāaizņemas no ārvalstu donoriem, lai palīdzētu Latvijas banku sektoram. Kā trešdien intervijā Latvijas Avīzei teica tobrīd vēl tikai Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis: "Ja izdosies vienoties ar sindikātiem par [Parex bankas] sindicēto kredītu atmaksas grafiku, tādā gadījumā ar 1,9 miljardiem latu, kas paredzēti banku sistēmas stabilizācijai, būs vairāk nekā pietiekami." Jaunais Ministru prezidents pat cer, ka tad būs vieglāk vienoties par budžeta deficīta palielināšanu: "Tad daļu no šīs summas varēs novirzīt budžeta deficīta segšanai un mums nevajadzēs aizņemties vairāk par 7,5 miljardiem eiro."

Vai tiešām viss tik labi beigsies, rādīs laiks, un šis nebūtu īstais brīdi pārlieku aizrauties ar optimismu. Taču brīdī, kad gandrīz visi finanšu rādītāji iet tikai uz leju, vienošanās ar sindikātu ir viens, turklāt svarīgs, gadījums, kad mums tomēr varētu izdoties izvairīties no Mērfija likuma — ja kaut kas var saiet grīstē, tā arī notiks — bargās nolemtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas