Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pēc garām debatēm vienojas par elektronisko mediju darba grupas uzdevumiem

Pirmajā darba grupas sēdē, kurā sprieda par elektronisko mediju - radio un televīzijas - apvienošanu, pēc vairāku stundu garām debatēm Saeimas deputāti un eksperti vienojās par darba grupas uzdevumiem, tādējādi gatavojot priekšlikumus elektronisko mediju likumam.

Uz pirmo darba grupas sēdi sanākušie Saeimas deputāti ilgi pārsprieduši, kādā statusā darba grupā darbosies deputāti un eksperti un pēc kādiem kritērijiem tie tiks izraudzīti. Rezultātā puses vienojās, ka darba grupa strādās trīs mēnešus un priekšlikumi tiks gatavoti elektronisko mediju likumprojektam.

Kā pirmo uzdevumu darba grupa formulējusi - iepazīties ar citu Eiropas valstu elektronisko mediju darbības pieredzi un iespējām tās pārņemt Latvijā. Darba grupas uzdevums būs arī izvērtēt nacionālā pasūtījuma izveides izvēles principus un kritērijus. Kā trešais darba grupas uzdevums, būs Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas resursu optimizācija un iespējamā apvienošana.

Darba grupa arī vērtēs mediju atbilstību sabiedrības interesēm, sabiedrisko mediju pārvaldes uzraudzības modeļa atbilstību profesionālajām un sabiedriskajām interesēm, kā arī lems par finansēšanas modeļu izvērtēšanu.

Saeimas deputāte Anta Rugāte (TP) sēdē atzina, ka būtu svarīgi veidot tādu darba grupu, kuru veidos deputāti, kuriem ir mandāts un tikai tad var pieaicināt citus kā ekspertus, jo ekspertiem nav balsstiesību, kādas tās ir Saeimas deputātiem.

Savukārt darba grupas vadītāja, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL), uzsvēra, ka visi darba grupas ierosinājumi būs tikai kā priekšlikumi un par tiem lems Saeimas komisija, kuras sastāvā ir tikai deputāti.

Žurnālists Jānis Domburs sēdē norādīja, ka pašreiz spēkā esošais likums tapa brīdī, kad par krīzi neviens pat neiedomājās, taču tagad situācija valstī ir fundamentāli mainījusies, līdz ar to būtu nepieciešamas attiecīgas izmaiņas.

Taču Nacionālās Radio un televīzijas padomes pārstāve Dace Buceniece sēdē brīdināja, ka, ja tuvākajā laikā netiks pieņemtas izmaiņas likumdošanā ar atsauci uz Eiropas direktīvu, tad pret Latviju var tikt ierosināta pārkāpumu procedūra.

Circene aicināja Bucenieci sagatavot attiecīgos grozījumus un solīja, ka komisijas vārdā tie Saeimā tiks virzīti steidzamības kārtā.

Jau ziņots, ka darba grupas uzdevums būs līdz decembra beigām piedāvāt "sabiedrības interesēm atbilstošu sabiedrisko mediju nākotnes vīziju". Darba grupas stratēģiskie uzdevumi būs izstrādāt priekšlikumus elektronisko mediju vienotai struktūrai un Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas iespējamajam apvienošanas modelim.

Ekspertu un politiķu redzeslokā būs arī jautājumi par apraides pakalpojumu pieejamību un Nacionālās radio un televīzijas padomes turpmāko darbību. Tāpat darba grupa spriedīs par nacionālā pasūtījuma koncepcijas pilnveidošanu un izvirzīs priekšlikumus jaunajam Elektronisko mediju likumam.

Darba grupā ir iekļauti deputāti Uldis Ivars Grava (JL), Anta Rugāte (TP), Jānis Strazdiņš (ZZS), Pēteris Tabūns (TB/LNNK), kā arī frakcijas "Saskaņas centrs" konsultants mediju jautājumos Vadims Baraņņiks. Tāpat darba grupā būs Kultūras ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters, Satiksmes ministrijas pārstāve Ilze Lūkina, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" tehniskā direktora vietnieks Uldis Lavrinovičs, Tieslietu ministrijas pārstāve Baiba Lielkalne, Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka, kā arī mediju eksperti Arvils Ašeradens, Inta Brikše, Aija Cālīte-Dulevska, Jānis Domburs, Ģirts Ozols, Dmitrijs Petrenko un Anda Rožukalne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas