Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pēdējos gados jaundzimušo skaits Latvijā sarūk par 10% gadā

Par Centrālās statistikas pārvaldes paziņotajiem datiem, ka šogad februārī piedzimis pēdējos 13 gados rekordzems bērnu skaits - 1380 bērnu - vienā mēnesī vietā, kur piedzimst trešdaļa Latvijas mazuļu, - Rīgas Dzemdību namā (RDzN) -, ārsti nav izbrīnīti. «Par februāri nav ko brīnīties, šis mēnesis ir dienu vai divas īsāks. Taču svarīga problēma ir tā, ka pēdējos gados bērni kopumā dzimst mazāk,» saka Ilze Kreicberga, RDzN neonatoloģe. RDzN statistika ir bēdīga šogad no janvāra līdz martam bijušas 1421 dzemdības, kas ir par 75 mazāk nekā pērn šajā laikā.

Jau vēstīts, ka pēdējos trijos gados jaundzimušo skaits Latvijā sarūk par aptuveni 10% gadā, piemēram 2010. gadā piedzima ap 19 000 bērnu, 2009. -21 750, 2008. gadā - 23 948 bērnu. Demogrāfijas eksperti aprēķinājuši, ka Latvijā sievietei reproduktīvā vecumā vidēji ir 1,2 bērni.

Par risinājumiem, kā uzlabot demogrāfisko situāciju, runā deputāti vairākās Saeimas komisijās, pirms dažām nedēļām izveidota arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas Demogrāfijas politikas apakškomisija. Drīz darbu sāks premjera vadītā Demogrāfisko lietu padome. Par to, ka jautājums aktualizēts politiķu vidē, I. Kreicberga saka - domāju, ka tas vajadzīgs, bet pats svarīgākais, kādi būs risinājumi. «Ir iespaids, ka domā - mūsu valstī bērni neko nemaksā. Bet šodien nav lozungu laiks. Patriotisms, pilsoniskā atbildība jau ir, bet ir arī brīdis, kad vajag ēst,» paskaidro I. Kreicberga.

Sociālantropoloģe Aivita Putniņa par politiķu iniciatīvām saka: «Tas ir tāds diezgan vīrišķīgs skatījums - ir būtiski, ka izmirstam, to uztver kā vērtību jautājumu, bet trūkst praktiskas pieejas.» Viņa norāda, ka aptaujas liecina - dzimstību kavē nestabilitāte, nedrošība par nākotni, paaugstinās nodokļi, samazinās pabalsti, nav drošības, ka tā neturpināsies. Tāpat pagaidām politiķi runājot pārsvarā par ģimenēm, kurās par bērniem rūpējas abi vecāki, nevis par atbalstu vecākiem, kas bērnu audzina vieni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas