Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Peldēties liegts trijos ezeros

Peldēties ir aizliegts Lilastes ezerā, kas atrodas Ādažu novadā, un Jazinka ezerā – Aglonas novadā. Savukārt peldēties nav ieteicams Līvānu ezerā, kas atrodas Preiļu rajonā  Līvānos, vasarīgo prieku baudītājus brīdina Sabiedrības veselības aģentūra (SVA), jo šajās peldvietās ir pārsniegti mikrobioloģiskie rādītāji.

Šā gada peldsezona būs otrā, kopš Latvijā ir ieviesta Eiropas Komisijas direktīva par peldvietu ūdens kvalitātes pārvaldīšanu. Tā paredz, ka monitoringa ietvaros vides veselības speciālisti vizuāli novērtē zilaļģu, naftas produktu un sadzīves atkritumu klātbūtni ūdenstilpē, savukārt peldūdens paraugus analizē laboratoriski, nosakot fekālā piesārņojuma indikatorus -  baktērijas eschirichia coli un  zarnu enterokokus.Ja noteikts, ka  «peldēties nav ieteicams», tas nozīmē, ka peldēties nevajadzētu maziem bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem, kā arī cilvēkiem, kas atveseļojas pēc slimošanas vai slimo ar hroniskās kaitēm, cilvēkiem, kam jutīga āda vai ir raksturīgas alerģiskas reakcijas. Apzīmējums «Peldēties aizliegts» liecina, ka peldvietas ūdenī konstatētas baktērijas, kas var izraisīt dažādas saslimšanas, piemēram, dizentēriju un salmonelozi.Kopumā lielākais monitoringā ietverto peldvietu skaits atrodas Pierīgā un Rīgā (84 peldvietas) un Latgales reģionā (68 peldvietas), nedaudz mazāks peldvietu skaits  ir Kurzemē (50), Vidzemē (40) un Zemgalē (23).  Šāgada peldsezonas laikā no 15.maija līdz 15.septembrim peldūdens paraugus plānots savākt piecas reizes katrā no 276 peldvietām. Vērtējums par peldūdens kvalitāti tiks sniegts peldvietas īpašniekam, kuram pie peldvietas jāizvieto atbilstoša informācija peldētājiem.SVA mājas lapā www.sva.gov.lv sadaļā  Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos var atrast anketu, ar kuras palīdzību ikviens interesents var informēt par peldūdens un peldvietu kvalitāti. Kad anketa aizpildīta, to elektroniski aicinām nosūtīt uz e-pasta adresi [email protected]  .

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas