Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Pensijas neaiztiks, par pabalstiem un algām vēl diskutē

Pensijas nesamazināsim, taču būs izmaiņas pensionēšanās vecumā, iespējams, vēl citas. Ceturtdien vēlu vakarā pēc dienas laikā divreiz notikušām vairāku stundu ilgām sarunām ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvjiem atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL). No viņa teiktā izrietēja, ka sarunās ir izdevies vienoties par galvenajām sarkanajām līnijām, tas ir, solījumiem, kurus valdība pilnīgi noteikti neuzņemsies un kuri netiks iekļauti jaunajā sadarbības memorandā ar SVF.

Ceturtdien vēlu vakarā gan vēl nebija atbildes, vai līdzīga vienošanās kā par pensiju nesamazināšanu panākta arī par valsts budžeta finansētajās iestādēs strādājošo atalgojumu izdevumiem. SVF ir norādījis, ka atalgojumu jāturpina samazināt. Tāpat skaidrības nebija, vai izdevies vienoties par līdzšinējo sociālo pabalstu sistēmas saglabāšanu. Neoficiāla informācija liecina, ka izmaiņas sociālajā sistēmā, visticamāk, būs un atsevišķus sociālos pabalstus nākamgad skars izmaiņas. Tā, piemēram, memorandā varētu būt solījums pārskatīt sociālā budžeta struktūru un izdevumus. Tas varētu nozīmēt, ka no nākamā gada valdība var atteikties no ģimenes valsts pabalstiem, daļu šiem mērķiem tērētās naudas ietaupot, daļu novirzot pašvaldībām, lai tās šo pabalstu līdzekļus sadalītu sociāli neaizsargātākajām, mazturīgajām ģimenēm. Tāpat netiek izslēgts, ka atsevišķiem sociālajiem pabalstiem var tikt noteikti griesti.

Līdzīgi kā jūnijā vidū jau pieņemtajā ekonomikas stabilizācijas programmā, kas paredz kapitāla pieauguma un mājokļu nodokļa ieviešanu, memorandā ar SVF būs iekļauta apņemšanas celt pievienotās vērtības nodokli līdz 23%, ja valdībai, veidojot nākamā gada budžetu, neizdosies izpildīt iepriekš solīto — samazināt budžeta deficītu par pusmiljardu latu.

Tas, uz kādu izdevumu rēķina valdība plāno nodrošināt deficīta samazināšanu, pagaidām nav skaidrs, taču netiek izslēgts, ka valdība apturēs valsts garantiju izsniegšanu un tādu projektu īstenošanu, par kuriem samaksa no budžeta paredzēta turpmākajos gados. Šādi izdevumi attiecas, piemēram, uz valsts galvojumiem olimpiskajiem centriem, jaunām sporta būvēm. Visticamāk, ka jaunajā memorandā būs runa arī par valdības atturēšanos uzņemties jaunas finanšu saistības tā sauktās publiskās — privātās partnerības ietvaros (projekts tiek realizēts par privātiem līdzekļiem, taču valsts garantē ieguldījumu pilnu vai daļēju atmaksu pēc īstenošanas).

Skaidrība par jaunā memoranda saturu un tajā solīto, pēc premjera preses pārstāves Līgas Krapānes teiktā, varētu būt nedēļas nogalē. Piektdienas rītā, kad paredzēta koalīcijas partiju pārstāvju sanāksme, premjers ar jau gatavu sadarbības memoranda projektu klajā vēl nenākšot, tikai mutiski iepazīstināšot koalīcijas partnerus ar galvenajām vadlīnijām. Lai SVF jauno memorandu uzskatītu par saistošu, uz tā jābūt visu koalīcijas partiju vadītāju parakstiem.

Vienošanās ar SVF Latvijai ir svarīga, jo fonda atbalstam ir būtiska starptautiska nozīme. SVF atteikšanās to darīt var signalizēt par neticību valdībai un Latvijas ekonomikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas