Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pērn LNB būvdarbi izpildīti 35% apmērā

No Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas tāmes vērtības līdz 2010.gada beigām ir izpildīti būvdarbi 35% apmērā, liecina Kultūras ministrijas (KM) informatīvais ziņojums, kuru otrdien uzklausīja valdība.

2010.gadā izpildīti būvdarbi 22 035 093 latu vērtībā.

LNB ēkas būvdarbu tempu 2010.gadā ietekmēja gan samazinātais finansējums, gan bargie ziemas klimatiskie apstākļi janvārī un februārī, kā dēļ būvdarbi norisinājās ar samazinātu intensitāti, salīdzinot ar sākotnējo būvdarbu grafiku.

Nozīmīgākais sasniegtais rezultāts pērn ir ēkas dzelzsbetona karkasa pabeigšana gada beigās – izbūvētas karkasa nesošās kolonnas, sienas, pārsegumi un jumta slīpo siju konstrukcijas. Marta beigās tika sākta ēkas fasādes nesošo konstrukciju montāža, augusta sākumā – fasāžu stikla paneļu uzstādīšana, līdz gada beigām fasāžu darbi izpildīti 36% apmērā. Tāpat sākta starpsienu izbūve, iekšējie apmetuma darbi, grīdu pamatņu izbūve un inženiertehniskie darbi – iekšējo ūdensapgādes, siltuma un kanalizācijas maģistrālo vadu, kabeļu un ventilācijas kanālu montāža.

Pagaidām sakarā ar jaunu risinājumu izvērtēšanu ir apturēti jumta seguma izbūves sagatavošanas darbi. Tiek izvērtēta vācu uzņēmuma "Interfalz" jumta risinājuma sistēma, kas varētu nodrošināt izmaksu ekonomiju un saīsinātu uzstādīšanas laiku, nesamazinot pašreizējo kvalitātes prasību līmeni. Risinājumam ir piekritis arī projekta arhitekts Gunārs Birkerts.

Saskaņā ar 2008.gadā noslēgto līgumu LNB jauno ēku bija paredzēts pabeigt līdz 2011.gada jūlijam, taču līdz ar ekonomikas krīzi valsts budžetā samazināja projekta īstenošanai paredzēto finansējumu 2010. un 2011.gadam.

Valdība pērn augustā nolēma atbalstīt KM izstrādāto risinājumu pabeigt Gaismas pili līdz 2012.gada novembrim, piešķirot papildu finansējumu projektam 13,56 miljonu latu apmērā 2010.gadā. Savukārt 2011.gadā samazināts finansējums par sešiem miljoniem latu, bet atjaunots samazinātais finansējums 2013.gadā par pieciem miljoniem latu, tādējādi nodrošinot būvniecību līdz noteiktajam termiņam. Šo izmaiņu dēļ arī paredzēts ietaupīt vienu miljonu latu, mainot projekta jumta sistēmas risinājumu.

Izmaksu pieaugums, pagarinot būvdarbu termiņu par 15 mēnešiem jeb līdz 2012.gada novembrim, ir 6,7 miljoni latu, ieskaitot PVN. Tomēr šā iemesla dēļ līguma summa netika palielināta, jo to segs no izmaksu indeksācijas dēļ ietaupītajiem līdzekļiem.

Savukārt 2011.gadā paredzēts pilnībā pabeigt LNB ēkas karkasa konstrukcijas (spāru svētki notika 3.maijā), līdz septembra beigām plānots pabeigt ēkas fasādes un jumta hidroizolācijas darbus, tādējādi iegūstot noslēgtu ēku un nepakļaujot turpmākam klimata bojājumu riskam jau uzcelto ēkas apmēru. Savukārt līdz novembra beigām plānots pieslēgt ēku ārējiem siltumtīkliem, lai ziemas sezonā sekmīgi varētu turpināt ēkas iekšējos apdares un inženiertehniskos darbus.

Līdz 2011.gada beigām plānots, ka izpildīto būvdarbu apmērs sasniegs 67% no kopējās darbu vērtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas