Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Pērn uz pusi pieaudzis pieteikumu skaits juridiskās palīdzības saņemšanai

Pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2009.gadu, par 49,5% pieaudzis pieteikumu skaits valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai, liecina Juridiskās palīdzības administrācijas (JPA) apkopotie dati.2009.gadā JPA tika saņemti 1764 pieteikumi valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai, bet 2010.

gadā - 2637. Pati administrācija šo pieteikumu skaita pieaugumu skaidro ar kopējo ekonomisko situāciju valstī, proti, pēdējā laikā ir pieaudzis to cilvēku skaits, kuriem piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statuss, līdz ar to vairāk cilvēku arī ieguvuši tiesības bez maksas saņemt no valsts šo palīdzību.Pērn cilvēkiem valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība visvairāk bijusi nepieciešama ģimenes tiesību jautājumos - strīdos par laulības šķiršanu, kopmantas sadali, paternitātes noteikšanu vai paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu, kā arī uzturlīdzekļu piedziņu, aizgādības tiesību un saskarsmes tiesību noteikšanu.Bijuši arī pieteikumi valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai strīdos par īpašuma tiesību atzīšanu uz nekustamo īpašumu, zemes izmantošanas kārtību, īres tiesību noteikšanu, īres maksas paaugstināšanu, kopīpašumu izbeigšanu, zemes robežu un zemes nomas maksas noteikšanu, u.c.

Sākotnēji valsts nodrošināto juridisko palīdzību organizēja Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības nodaļa. JPA tika izveidota 2006.gada 1.janvārī. Ar 2006.gada 20.jūniju JPA sāka nodrošināt valsts kompensāciju izmaksu likumā "Par valsts kompensāciju cietušajiem" noteiktajos gadījumos.

Pieaugot iedzīvotāju informētībai, piecu gadu laikā vērojams arī cietušo valsts kompensāciju pieprasījumu pieaugums, norāda JPA. Tomēr pagājušajā gadā statistika bijusi atšķirīga - noziedzīgos nodarījumos cietušo personu pieprasījumu skaits pēc valsts kompensācijas sarucis no 689 pieprasījumiem 2009.gadā līdz 457 pieprasījumiem 2010.gadā.

No 2010.gadā JPA saņemtajiem cietušo pieprasījumiem visvairāk bijuši saistīti ar personas nāvi un vidēji smagu miesas bojājumu nodarīšanu - attiecīgi 125 un 124 pieprasījumi.

Kā ziņots, JPA funkcijās ietilpst juridiskās palīdzības nodrošināšana maznodrošinātām personām, atlīdzības izmaksāšana juridiskās palīdzības sniedzējiem par sniegto juridisko palīdzību krimināllietās, civillietās un administratīvajās lietās, kā arī valsts kompensāciju izmaksāšana tīšos noziedzīgos nodarījumos cietušajiem un izmaksātās valsts kompensācijas piedziņa.

Minētās funkcijas JPA realizē, sadarbojoties ar juridiskās palīdzības sniedzējiem, pašvaldību sociālajiem dienestiem un kriminālprocesu virzītājiem. Sadarbības veicināšanai JPA darbinieki iestādes piecu gadu darbības laikā regulāri ir organizējuši informatīvus seminārus pašvaldību sociālajiem darbiniekiem un kriminālprocesu virzītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas