Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pētījums: Īrijas latvieši sāk apzināties nacionālās identitātes zudumu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Maija
M
Solis pretīm aizbraukušajiem būtu dubultpilsonības legalizēšana, ja otrā pilsonība iegūta kādā no ES valstīm.
nuclearsecrets
n
Tieši tur jau arī ir tā lieta — īri paši savā zemē vairs nelietoja savu valodu, un tomēr nepalika par angļiem, kas mudina uz zināmām pārdomām. Par to, vai tie latvieši, kas runās angliski, vēl būs latvieši — man nav ne mazākās jausmas. Tomēr pēckaŗa trimdas latviešu piemērs šo to ļauj secināt — tur gana daudzus bērnus viņu latviešu vecāki trieca uz svētdienas skolām un latviešu nometnēm mācīties latviešu valodu, un rezultātā samērā liela daļa trimdas latviešu vismaz kaut kādā mērā prot latviešu valodu (lai arī bieži vien var lieliski dzirdēt, ka viņu dzimtā valoda ir angļu). Tas nenozīmē, ka viņi visi atbraukuši atpakaļ uz Latviju, tomēr tie, kas to vēlas, to var izdarīt. Stipri iespējams, ka ar Īrijas latviešiem būs kas līdzīgs.
jautājums
j
Cik es apskatījos oficiālos Īrijas datus, tad īru jeb gēlu valodu pārvalda 10% no iedzīvotājiem. Absolūtā dominante ir angļu valoda. Bet protestantiskajā ASV īru kopienu stipri vienoja piederība katoliskajai baznīcai. Tāpat kā lietuviešus.... Jūs domājat, ka mēs paliksim latvieši tikai runāsim angliski? Nu,nu...
lucija
l
varat tiesam laimigi dzivot irija......................gan jau jusu rindas papildinasies,bus ar ko parunaties..........................bet ne ar katru latvieti ir par ko runat......................man piemeram nebutu par ko runat ne ar godmani, ne skeli, ne lembergu, ne sleseri......................................tad ko mes iesaksim?????????? revoluciju?????????
nuclearsecrets
n
Jautājum, ar tiem angļu valodā runājošajiem īriem ir tā, ka ir arī tāda īru valoda, kas nebūt nav tas pats, kas angļu valoda ar mazliet citādu akcentu. Tātad ASV īriem bija tik viegli iejusties tādēļ, ka šo svarīgo nācionālās identitātes sastāvdaļu viņi lielā mērā bija jau zaudējuši. Un tas, starp citu, nebūt uzreiz nenoveda pie pilnīga tautas sabrukuma.
UPS
U
Tagad kad Latvija ir izveidojies SARKANAIS TRIJSTURIS Slezars, Usakovs un liels pasa Putina draugs Kalvitis un vini kal nelabus planus uz nakosam saeimas velesanam par Latviesu valodas macisanos runat ir kaut ka neaktuali, drizak butu japarruna varenas krievzemes dizas valodas macisanu..
Janis II
J
Cilveki brauc prom ne tikai del naudas grutibam, bet cilvekiem ir apnicis ka vinus tur par kaut kadiem 2 skiras cilvekiem, krumos glunosi celu policisti, ja cilvekam ir labaka masina to noteikti nozags, nodokli ko cilveks godigi maksa pievac varas elite, nu kas tada valsti grib dzivot? Uz Latviju ir labi atbraukt atvalinajuma apciemot radinus, paklainot pa veikaliem bet pastavigi dzivot un kauties ar grutibam to ne..
daunitis
d
Paskatījos ,,Indrānu''(to, kas ,,Grīvas mēbelēs'', ar Jarānu galvenajā lomā), pirms savas emigrācijas. Klasisko Blaumaņa ,,Indrānu'' darbība pārnesta uz mūsdienām. Sajūta bija briesmīga. Nekas tajā lugā nebija melots.Tāda reiz ir mūsu tautas kvalitāte. Piekrītu domai, ka latvisko identitati cenšas saglabāt tie, kam ir kaut kāda izglītība. Jo dāmītes, kas par divām manām pašreizējām mēnešalgām(pirms nodokļiem) ir gatavas ielaisties ar musulmaņu izcelsmes blēžiem ir vērtējamas tik pat augstu, kā ,,Indrāna'' personāži. Diemžēl... Tādiem vārds ,,identitāte'' varētu sagādāt grūtības izrunāt, tāpēc no tādām nesaprotamām lietām tālāk.
Hmm
H
Tik ilgi nerāda, līdz salūst.
Hmm
H
Cits pētījums rāda, ka emigrantu vidī ir lielāks pašnāvību %, tā ka atļaušos jums nepiekrist.
zvārgulīte
z
skumji, ja cilvēkiem ir jāizdara grūta izvēle un jāpamet sava zeme, bet ja godīgi, neesmu redzējusi, ka kāds mocītos pēc tam depresijā, otrādi gan. Un tas jau ir visbēdīgākais.
tprū
t
sirdsapziņas pārmetumos un depresijā neviens nedzīvo. Globalizācijas laikmetā mēs dzīvojam. šie komentētāji kā rādās nekad nav bijuši ne Dublinā ne Londonā. dažādas rases un tautas vienā katlā. Valsts zaudē savu agrāko spēku. Etnisko identitāti aizstāj citas identitātes. Visi amerikāņi tipa radušies no šādiem valsts nodevējiem, kas aizbraukuši no savām dzimtenēm. Nu tiešām kauns, ka tautieši šitā sāk vārīties, šeit atklājas ļaunuma sakne = aprobežotība un neizglītotība.
Imka
I
Protams. Aizbraukt no savas dzimtenes ir pēdējais, ko var izdarīt. Pēc tam visu mūžu dzīvo vienā depresijā un ar sirdsapziņas pārmetumiem. Nekādi labākie apstākļi nekad nespēs piepildīt to tukšumu, kurš rodas, dzīvojot citā zemē. Tik labi, kā ir mājās, nekad nebūs.
Janis
J
Varbat beidzot ari latviesiem tiks ieviesta iespeja iegut dubultpilsonibu? Pec paris gadiem maniem berniem bus jaizvelas saglabat Latvijas pasi vai sanemt tas valsts pasi, kura dzivo, kura piedzimusi, gajusi skola un macisies augstskola. Kadel latviesiem iegustot citas valsts pilsonibu jaatsakas no savejas, bet citu valstu pavalstnieki var dzivot ar vairakam pasem un piederet vairakam kulturam? Vai tas tiek darits tisam - lai arzemes labu izglitibu ieguvusie Latvija vairs neatgrieztos nekad?
cinītis
c
Nav ko šūmēties un veikt aptaujas: tas, ka uz citu zemi aizbraukušie jau otrajā paaudzē (retāk - trešajā) zaudē identitāti, ir dabisks process - cilvēks ir izdarījis izvēli un rēķinājies ar tā sekām. Attālāks piemērs - kara nogales bēgļi, teiksim, Štatos, Austrālijā un citās zemēs radīja krietni lielas kopienas, aktīvi un mērķtiecīgi ieguldīja milzīgas pūles, lai saglabātu identitāti. Šodien... Mītneszemēs ir izaugusi trešā paaudze, un ir tā, kā ir. (Nekomentēšu.) Tas pats process, tikai nesalīdzināmi straujāks (mazākas kopienas, nav vienotu pūliņu identitātes saglabāšanai) nenovēršami notiks visās "jaunajās mītneszemēs". Aizmālēt sev acis, pļāpājot par aizbraukušo atgriešanos? Nebūsim naivi: aizbrauc galvenokārt jauni cilvēki, tātad - precības, bērni. Un, ja bērni sāk iet skolā kaut vai tajā pašā Īrijā, viņus neviens mīlošs vecāks nemēģinās patriotisma vārdā raut ārā no skolas, no ierastās valodas un izglītības vides, lai vestu atpakaļ. Tātad - kas gājis (un vēl projāmies), tas aizgājis. Interesanti - kādā grāmatā bija rakstīts "un tā zeme bija neiztaisīta un tukša". .. Nez, vai toreiz nebija runa par šodienas (un rītdienas) Latviju?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas