Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pienākums izkārt karogu pārkāpj cilvēktiesības, aicinās grozīt likumu

Tiesībsargs Romāns Apsītis paziņojis, ka Latvijā spēkā esošais karoga pacelšanas pienākums pie privātpersonām piederošajām ēkām pārkāpj cilvēka pamattiesības - tiesības brīvi paust savus uzskatus. Tas arī ir pretrunā ar Satversmes 100.pantu un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju.

Tiesībsarga atzinumam ir rekomendējošs raksturs, un tas pats par sevi neietekmē normatīvo aktu spēkā esamību un nedod personām tiesības neievērot likumā noteiktās prasības, šajā gadījumā - nepacelt valsts karogu noteiktajās dienās. Tas neatbrīvo personu no administratīvās atbildības, atgādina Tiesībsarga biroja pārstāve Laura Brance. Taču tiesībsargs nosūtīs atzinumu norādītajām institūcijām, aicinot mainīt spēkā esošo regulējumu atbilstoši Satversmei un starptautiskajiem cilvēktiesību dokumentiem.

Šis atzinums skatāms kontekstā ar Rīgas domes ieceri ar laiku noteikt par obligātu Rīgā arī privātpersonām svētku dienās pacelt Rīgas pilsētas karogu. Tiesībsarga atzinums attiecas arī uz likumdošanā noteikto pienākumu izkārt valsts karogu svētku un atceres dienās.

"Ar karoga pacelšanu personas pauž ne tikai savu personīgo viedokli par attiecīgiem notikumiem, bet arī politiskos uzskatus. Tādējādi karoga pacelšana ietilpst personas tiesībās brīvi paust savus uzskatus. Valsts, uzliekot pienākumu personai pacelt valsts karogu noteiktajās dienās vai gadījumos, iespējams, liek personai rīkoties pretēji savai pārliecībai. Turklāt daudzi savrupmāju īpašnieki, sevišķi gados vecāki cilvēki, kuriem ir fiziski grūti pacelt valsts karogu, atzīst, ka karoga izkāršana viņiem visbiežāk saistās ar bailēm no iespējamā soda, nevis ar patriotiskām jūtām," atzinis tiesībsargs.

Tiesībsargs arī apšaubījis Latvijā noteiktā administratīvā soda pamatotību un samērīgumu par karoga nepacelšanu.

Citu valstu pieredze liecina, ka karoga pacelšana pie privātpersonām piederošajām ēkām nav noteikta ar likumu un ir brīvprātīga - šāda prakse ir Igaunijā, Vācijā un Zviedrijā, norāda tiesībsargs. Savukārt Lietuvā karoga pacelšana noteikta tikai trīs dienas gadā, un administratīvie sodi noteikti robežās no apmēram 2 līdz 12 latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Pilns tiesībsarga atzinums

LASI VAIRĀK

Domnieki obligātu Rīgas karoga izkāršanu svētku dienās uztver kā aprīļa joku, priekšlikumu noraida


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas