Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pikets pret 1.slimnīcas slēgšanu beidzas pie valdības ēkas

Protesta akcijā pret Rīgas 1.slimnīcas slēgšanu ceturtdien piketēja vairāki simti cilvēku, akcija noritēja mierīgi, bet tās beigās daļa piketētāju pie Ministru kabineta ēkas novietoja ziedus sēru noformējumā un arī piketā izmantoto plakātu.

Līdz policistu cieši apsargātajam valdības namam atnākušie cilvēki, tostarp vairāki 1.slimnīcas mediķi, centās izsaukt veselības ministri Baibu Rozentāli (Tautas partija), jo viņa piketa laikā Esplanādē pie sanākušajiem neieradās. Tomēr neilgi pēc tam arī šie aktīvisti izklīda.

Esplanādē notiekošajā protesta akcijā sanākušo vidū pārsvarā bija manāmi vecāka gadagājuma cilvēki, kuri savā starpā satraukti sarunājās par gaidāmo slimnīcas slēgšanu un nelāgo situāciju veselības nozarē kopumā, tāpat uz akciju bija sanākuši vairāki jaunieši. Vairāki protestētāji bija sagatavojuši dažādus plakātus - "Rīgas 1.slimnīca - 30 000 slimnieku gadā. Kas viņus uzņems?", "Kādēļ vajadzīga Veselības ministrija, ja nav veselības aizsardzības?", "Nav cilvēka - nav problēmas" un citus.

Piketa dalībnieku vidū bija manāmi daudzi Rīgas 1.slimnīcas mediķi savos darba tērpos. Tāpat pasākumā piedalījās iepriekš publiskos pasākumos neredzētā nevalstiskā organizācija "Latvija tautai", kuras aktīvisti bija tērpušies baltos saplēstos kreklos ar krāsu, imitējot uz tiem asins traipus.

Rīgas 1.slimnīcas ķirurgs Gundars Forstmanis, kurš vadīja pasākuma gaitu, žurnālistiem norādīja, ka skaidri jāpasaka tautai, cik sarežģīta situācija ir veselības nozarē, ka jau daudzi nozares speciālisti ir atlaisti, turklāt nav skaidrs, kā organizēs neatliekamās palīdzības sniegšanu, ja 1.slimnīca tiktu slēgta.

Kopumā pasākuma laikā uzrunas teica daudzi slimnīcas vadošie mediķi, un viņu teiktajā vairākkārt izskanēja, ka Rīgas 1.slimnīca, atrodoties pašā Rīgas centrā, ir vadošā iestāde neatliekamās palīdzības sniegšanā, gadā apkalpojot aptuveni 60 tūkstošus pacientu. Slimnīca savas funkcijas operatīvi veic ne tikai ikdienā, bet arī ārkārtas gadījumos - 1991.gadā barikāžu laikā, 2000.gadā, kad notika sprādziens universālveikalā "Centrs", kā arī sniedzot medicīnisko palīdzību 13.janvāra grautiņos cietušajiem un citos gadījumos, uzsvēra mediķi.

Pasākumā ar uzrunu uzstājās arī premjera padomniece veselības jautājumos Ingrīda Circene ("Jaunais laiks", JL), kura norādīja, ka arī šonedēļ koalīcijas padomes sēdē apspriests jautājums, ka nozares iekšienē finansējums sadalīts neproporcionāli - ja veselībai kopumā naudas ir par 20% mazāk, tad slimnīcām samazinājums ir 70%, tāpēc nepieciešams proporcionāls finansējuma samazinājums veselības nozarē.

Piektdien plānotajā premjera Valda Dombrovska (JL), veselības ministres Baibas Rozentāles un citu veselības nozares pārstāvju sarunā valdības vadītājs sagaida viņas piedāvātos risinājumus, kā nodrošināt Rīgas 1. slimnīcas darbu arī turpmāk, žurnālistiem sacīja Circene.

Tāpat viņa norādīja - arī statistika pierāda, ka 1. slimnīca ir visefektīvākā un visnoslogotākā Rīgas slimnīca, taču Veselības ministrijā acīmredzot lēmumi netiek pieņemti, balstoties uz situācijas analīzi.

Circene atzina, ka gultas vietu skaits slimnīcās ir par lielu, taču tas jāsabalansē tā, lai 1. slimnīca prioritāri varētu nodrošināt neatliekamo palīdzību.

Savukārt Rīgas domes deputāts Ģirts Valdis Kristovskis ("Pilsoniskā savienība", PS) uzrunā sanākušajiem pauda, ka veselības ministrei savu darbu veikt nav vienkārši, taču "katram, kas uzņemas atbildību, jāsaprot dažādas lietas, ko pieprasa mūsu laikmets un iedzīvotāju vajadzības". Kristovskis uzsvēra, ka par valstiski svarīgiem lēmumiem jānorit skaidrai un atklātai sarunai, taču notiekošais pikets liecinot, ka par situāciju slimnīcu darbā šāda saruna nav notikusi.

Jau vēstīts, ka Rīgas 1.slimnīcas vadība no augusta iecerējusi atlaist 570 darbinieku, kā arī būtiski samazināt sniegtās neatliekamās medicīniskās palīdzības apmēru. Turpmāk slimnīca neatliekamo medicīnisko palīdzību nodrošinās tikai desmit dienu mēnesī - no mēneša pirmā līdz desmitajam datumam.

Veselības ministrija Rīgas domei piedāvājusi reorganizēt pašvaldībai piederošo Rīgas 1.slimnīcu, Rīgas 2.slimnīcu, kā arī Ādas un seksuāli transmisīvo slimību centru. Veselības ministre Baiba Rozentāle norādīja, ka Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra līgumu ar Rīgas 1.slimnīcu par neatliekamās palīdzības pakalpojumu nodrošināšanu ir noslēgusi līdz gada beigām, bet pēc tam domei būs jāmeklē citi risinājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas