Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pircējam risks neuzzināt par ģenētiski modificētu pārtiku

Zīdaiņu sausajam piena maisījumam ar ģenētiski modificētu soju sastāvā šogad vēl vairāk nekā pērn vai aizpērn ir iespēja tā arī palikt vietējo veikalu plauktos nemarķētam, bez bērna vecākiem redzamas norādes, ka produkts satur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO). Atdūries pret naudas trūkumu, Pārtikas un veterinārais (PVD) dienests kopš marta pārstājis ņemt pārtikas paraugus, kas līdzētu konstatēt ĢMO klātbūtni pārtikā, ja ražotājs nejauši vai ļaunprātīgi piemirsis to atzīmēt uz etiķetes. Iespējams, nauda analīzēm nelielā apjomā tomēr tiks rasta, otrdien saviem darbiniekiem paziņojis PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs.

Desas, sausie piena maisījumi, šokolādes batoniņi — pēdējos trīs gados PVD testējis dažādus pārtikas produktus ap 100 paraugu apjomā ik gadus. Arī šogad bija iecerēts pārbaudīt 100 paraugus, tomēr paņemti vien 25, martā programma apturēta. Lai gan šogad paņemto paraugu analīžu rezultāti vēl nav apkopoti, līdzšinējos gados testēšana pierādījusi savu lietderību — aizpērn neatļauti liela ģenētiski modificētas sojas klātbūtne konstatēta divos attiecīgi nemarķētos paraugos, tostarp Twix šokolādes batoniņā, Dienai atzina PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzītāja Ieva Kļavinska. Tos PVD liek pārmarķēt, lai pircējam būtu visa informācija par produktu. ĢMO pārtikā manīts arī pērn (cīsiņos, bērnu pārtikā, sojas produktos), tomēr tas bijis Eiropas Savienībā atļauto "nejauši piebirušo" 0,9% apmērā. Šādā gadījumā ražotājam var likt marķējumu mainīt vien tad, ja uzņēmums nepierāda, ka ĢMO gadījies nejauši. PVD saka, ka ar atbilstošu marķējumu Latvijas veikalos nopērkama augu eļļa, margarīns, konservēta kukurūza, konditorejas izstrādājumi, gaļas aizstājējs ar ĢMO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Kas jāmarķē

Pārtika, kas ražota vai sastāv no ĢMO

Nefasēts ĢM galaprodukts (piemēram, rapša eļļa);

Neapstrādāti ĢM produkti ēdināšanas iestādēs (piem., tomātiem, ja tos pasniedz neapstrādātus, norādei jābūt vai nu ēdienkartē, vai arī blakus produktam 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas